Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Συχνά λάθη που κάνουμε στην Ελληνική γλωσσα

Τα λάθη που κάνουμε καθημερινά στο γραπτό και τον προφορικό λόγο είναι αμέτρητα. Η ελληνική γλώσσα είναι από τις δυσκολότερες. Μια έκφραση που χρησιμοποιούμε κι εμείς αντικαθιστώντας τα greek/ελληνικά βέβαια με τα… κινέζικα όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι. Μερικά λοιπόν μόνο από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά όταν μιλάμε και όταν γράφουμε είναι τα παρακάτω. 

Ποιος, ποιες, ποιοι, ποιους κτλ. δεν τονίζονται! Είναι μονοσύλλαβα. 

Είναι τριάμισι λεπτά και όχι τρεισήμισι λεπτά. Από τα τρία λεπτά και όχι τρεις λεπτά.

 Είναι τεσσερισήμισι ώρες και όχι τεσσεράμισι ώρες. Από τις τέσσερις ώρες κι όχι τέσσερα ώρες. 

Ραντεβού στη μία και όχι ραντεβού στις μία. 

Χάρη σε και εξαιτίας. Το πρώτο έχει θετική σημασία, το δεύτερο αρνητική. Θα πούμε λοιπόν, χάρη σε σένα είμαι καλά και όχι εξαιτίας σου είμαι καλά. 

Το επίθετο πολύς-πολλή-πολύ συνοδεύει ουσιαστικά, ενώ το επίρρημα πολύ συνοδεύει ρήματα, επιρρήματα ή επίθετα. Άρα το σωστό είναι με πολλή αγάπηκι όχι με πολύ αγάπη. Έχει πολλή τύχη και όχι πολύ τύχη. 

Το πού και το πώς είναι επιρρήματα που ρωτάνε. Και θέλουνε τόνο, ακόμα και σε πλάγια ερώτηση. Το «που» είναι αντωνυμία, για ευκολία μπορεί να αντικατασταθεί με τη φράση «το οποίο» και το «πως» είναι σύνδεσμος και μπορεί να αντικατασταθεί με το «ότι». 

Αυτά που δεν ρωτάνε δεν θέλουν τόνο.

 Οι παράμετροι αυτές κι όχι οι παράμετροι αυτοί, όπως και οι ψήφοι αυτές, οι μέθοδοι αυτές. 

Το σωστό είναι ανενημέρωτος και όχι ανημέρωτος. 

Κοινότοπος και όχι κοινότυπος. 

Μεγεθύνω, μεγέθυνση και όχι μεγενθύνω, μεγένθυση 

Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω. 

Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος. 

Οι εποχές γράφονται με μικρό ενώ οι μήνες με κεφαλαίο.

 Υποθάλπω, περιθάλπω και όχι υποθάλπτω, περιθάλπτω. 

Ακατονόμαστος και όχι ακατανόμαστος. 

Αθυρόστομος και όχι ανθηρόστομος. 

Το τελικό «ν» στα άρθρα τον, την και τα μόρια δεν, μην, διατηρούν το ν μόνο όταν όταν ακολουθεί λέξη που αρχίζει από φωνήεν, από στιγμιαίο σύμφωνο κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ και από τα διπλά ξ, ψ.

 Οι μετοχές σε -ντας γράφονται με -ω όταν αυτό τονίζεται και με -ο όταν δεν τονίζεται. 

Παραδείγματος χάριν κάνοντας, τραβώντας. 

Το σωστό είναι ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής κλπ. Δεν κλίνεται. 

Όσο για το κατ’αρχήν και το κατ’αρχάς που δυσκολεύει πολύ κόσμο, κατ’ αρχάς σημαίνει στην αρχή, αρχικά, πρώτα. Έχει δηλαδή χρονική σημασία. Κατ’ αρχήν σημαίνει κατά κανόνα, κατά νόμο.

 Και τέλος ακούμε και διαβάζουμε στα πλαίσια του…, το οποίο μάλιστα κοντεύει να καθιερωθεί, αντί για το σωστό που είναι στο πλαίσιο του…


 Ο κατάλογος είναι φυσικά πολύ μακρύς αλλά μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα μας είναι υπέροχη. Η γλώσσα του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Σολωμού, του Ελύτη και εκατοντάδων άλλων σημαντικών ανθρώπων στους αιώνες, η οποία αντικατοπτρίζει τη συνέχεια και τη δύναμη του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Πηγή www.tilestwra.com 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΥ, Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΜΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!!

Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 διεξήχθη η κούρσα που έκανε τους Έλληνες να ανατριχιάσουν και μετά να γεμίσουν υπερηφάνεια. 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ γίνεται ο 
τελικός των 200 μέτρων με τον Κώστα Κεντέρη να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 20.09. 


Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτάει Έλληνας αθλητής, άνδρας, από το 1912 με τον Κώστα Τσικλητήρα που ήταν Ολυμπιονίκης στο μήκος άνευ φόρας.


ΠΗΓΗ:spaei.gr

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΗΓΓΕΙΛΑΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Στην προκήρυξη 24άωρης απεργίας για την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, προχώρησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, επιδιώκοντας να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και ενδεχόμενη εκχώρηση ενός δημόσιου κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το νερό.
Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και άλλων ΔΕΚΟ στο υπερ-ταμείο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα υπάρξουν μια σειρά κινητοποιήσεων που ξεκινούν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και κορυφώνονται με την 24άωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη.
Πιο συγκεκριμένα: Σήμερα, Κυριακή,  25-9-2016 και ώρα 18:00 στον Κινηματογράφο Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής Κολωνάκι) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και συνάντηση με φορείς και κινήματα του νερού παρουσία των ΜΜΕ. 
Αύριο, Δευτέρα, 26-9-2016 θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας, 12:00-15:00 και 15:00-18:00 με συγκέντρωση των εργαζομένων στο κτίριο της Λαοδικείας-Ιλίσια στις 10:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και θα επιδοθεί ψήφισμα στο Πρόεδρο της Βουλής.
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΛΟΓΩ....ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, από τις 9:30 έως τις 14:00, στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής του «8ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure».

Προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνουν στις εξής λεωφόρους και οδούς του δήμου Αθηναίων:
Λ. Βασ. Αμαλίας: σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ομόνοια.

Λ. Συγγρού: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Βασ. Σοφίας:
Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της Λ. Βασ. Κων/νου (ΧΙΛΤΟΝ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ) και Ξενίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας, και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου (ΧΙΛΤΟΝ), ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Κων/νου, και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Λ. Βασ. Κων/νου προς την Λ. Βασ. Αμαλίας.

Ριζάρη, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.
Αραβαντινού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ησιόδου και της Λ. Βασ. Κων/νου.
Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄ και της Λ. Βασ. Κων/νου.
Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

ΠΗΓΗ:anonymoigr.blogspot.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 - 9 - 2016, ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ Η 15η ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ

Σύμφωνα με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κ. Φωτίου εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης 13.563.590,00€ (δεκατρία εκατομμύρια πεντακόσιες εξήντα τρεις χιλιάδες πεντακόσια ενενήντα ευρώ) ως δέκατη πέμπτη δόση, προκειμένου να προχωρήσει η φόρτιση των εγκεκριμένων καρτών σίτισης ("Αλληλεγγύης"), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης», το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 120.425. 

Η πίστωση των χρημάτων από τον σχετικό λογαριασμού στις 23.09.2016 και οι δικαιούχοι σταδιακά εως την επόμενη ημέρα θα βλέπουν τα χρήματα στις κάρτες τους.


ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Με μαχαίρι επιτέθηκε ένας άνδρας σε ανθρώπους που έκαναν βόλτα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο της πολιτείας Μινεσότα, στις ΗΠΑ, φωνάζοντας «για τον Αλλάχ» όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σεντ Κλάουντ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Μινεάπολης.
Οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την επίθεση, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας).
"Επιβεβαιώσαμε ότι ρώτησε τουλάχιστον ένα πρόσωπο αν είναι μουσουλμάνος προτού του επιτεθεί", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας.
Ο Άντερσον υπογράμμισε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη. "Δεν μπορώ να πω τώρα αν πρόκειται ή όχι για τρομοκρατική επίθεση γιατί δεν το γνωρίζουμε", είπε.
Πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ:news.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κου ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ οι εισαγγελικοί λειτουργοί κατέσχεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου - Στουρνάρα, που φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πρόκειται για τη δεύτερη προκαταρκτική που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Τότε είχε προκύψει μεταξύ άλλων πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONSΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς προέκυψε ότι σε  Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση.
Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
Επιπλέον προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα. Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.
Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention andControl: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: “Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.
ΠΗΓΗ:news247.gr

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ UNESCO, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018, ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα, σήμερα, από την UNESCO. Με τον φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε η ελληνική πρωτεύουσα επικράτησε των συνυποψηφίων της, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ανήλθε σε ύψη ρεκόρ.
Η Αθήνα έγινε η 18η πόλη που κατακτά αυτόν τον τίτλο από τότε που θεσπίστηκε. «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Αθήνας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Θα ανταποκριθούμε σε αυτήν τη μεγάλη ευθύνη και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η διάκριση αυτή να αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στην πόλη», πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι «η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό».
Η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν την ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της, καθώς και φεστιβάλ, συνέδρια, εικαστικούς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο (με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2018, την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς το βιβλίο, και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου 2019.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πόλη της Αθήνας επιλέχτηκε για την ποιότητα των δραστηριοτήτων της, που υποστηρίζονται από ολόκληρη τη βιομηχανία βιβλίου, ενώ το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει, από συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους έως συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, ανάγνωση ποίησης, καθώς και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών. Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα στον πληθυσμό της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης, τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής επαίνεσαν τις πολιτιστικές υποδομές της Αθήνας και την εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.
Η Ελλάδα είναι η 18η πόλη που ορίζεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Τον «τίτλο» είχαν επίσης η Μαδρίτη (Ισπανία) το 2001, η Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος) το 2002, το Νέο Δελχί (Ινδία) το 2003, η Αμβέρσα (Βέλγιο) το 2004, το Μόντρεαλ (Καναδάς) το 2005, το Τορίνο (Ιταλία) το 2006, η Μπογκοτά (Κολομβία) το 2007, το Άμστερνταμ (Ολλανδία) το 2008, η Βηρυτός (Λίβανος) το 2009, η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) το 2010, το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) το 2011, το Ερεβάν (Αρμενία) το 2012, η Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη) το 2013, το Πορτ Χαρκούρ (Νιγηρία) το 2014, το Ίντσον (Νότια Κορέα) το 2015, το Βρότσλαβ (Πολωνία) το 2016 και το Κονακρί (Γουινέα) το 2017.
ΠΗΓΗ:eleftherostypos.gr

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ

Από την 1η Οκτωβρίου ως και την 31η Δεκεμβρίου έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τη δήλωση οι υπόχρεοι δήλωσης Πόθεν Έσχες (γιατροί του ΕΣΥ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, αιρετοί τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, διαιτητές κλπ).
Για πρώτη φορά στη Δήλωση Πόθεν Έσχες γίνεται υποχρεωτική και η δήλωση χρημάτων άνω των 15.000 ευρώ που βρίσκονται εκτός τραπεζικών
λογαριασμών, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα που υπερβαίνουν σε αξία τα 30.000 ευρώ.
Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης όλα τους τα εισοδήματα πρέπει να δηλώσουν φέτος στις αρμόδιες αρχές πάνω από 300.000 υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»).
Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί πολιτικοί, καθώς επίσης και στρατιωτικοί, δικαστικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, πάσης φύσεως ελεγκτές του Δημοσίου, στελέχη ανεξάρτητων αρχών, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, διαιτητές αθλημάτων, ιδιοκτήτες και στελέχη μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και δημοσιογράφοι.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή για πρώτη φορά του ηλεκτρονικού Πόθεν Έσχες αναμένεται να ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου στη διεύθυνση www.pothen.gr από τις ειδικές κατηγορίες των υπόχρεων που ορίζει ο νόμος.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Πόθεν ΄Εσχες θα διαρκέσει ως και την 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση για την προσαρμογή της όλης διαδικασίας στην τήρηση των ζητημάτων ασφαλείας που έθεσε η πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η υποβολή ηλεκτρονικού Πόθεν ΄Εσχες εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 120.000 υπόχρεους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες των πολιτικών προσώπων, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαστικούς Λειτουργούς αλλά και ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία ήδη έχει εκδοθεί, προβλέπει τη δήλωση, για πρώτη φορά φέτος και των μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, ή μετάλλων με αξία άνω των 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά τις ποινές ο ισχύον νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1. Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα έως τετρακόσια ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος. Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα αρμόδια για την επιβολή όργανα, την διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.
2. Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.
3. Ο υπαίτιος της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες ευρώ έως ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
4. Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Που οφείλει την ονομασία της η πόλη των Αθηνών. Η μυθική αναμέτρηση των θεών με κριτή τoν Δία και μάρτυρα τον βασιλιά Κέκροπα. Γιατί η ελιά κρίθηκε ιερό και πολύτιμο δώρο...




Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη των Αθηνών πήρε το όνομά της από τον αγώνα που διεξήχθη ανάμεσα στη θεά Αθηνά και τον Ποσειδώνα, για την προστασία και ονομασία της πόλης. Οι δύο αντίπαλοι θεοί, ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης μαζί με τους άλλους δέκα θεούς του Ολύμπου. Εκείνοι θα ήταν οι δικαστές στη διαφωνία των δύο θεών και θα έπαιρναν την τελική απόφαση.... 

Η ελιά της Αθηνάς

 Στον αγώνα, παρίστατο ως μάρτυρας και ο τότε βασιλιάς της πόλης, ο Κέκροπας. Πρώτος πήρε μέρος ο Ποσειδώνας. Στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Από εκεί ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού, που σχημάτισε μια μικρή λίμνη. Έπειτα, ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δικό της δώρο. Φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, η οποία ήταν γεμάτη καρπούς. Τότε ο Δίας, κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς, να συγκρίνουν τα δύο δώρα και να αποφασίσουν σε ποιον έπρεπε να δοθεί η πόλη.... 


Ο βασιλιάς Κέκροπας, έριξε μια ματιά στην περιοχή, από το βράχο της Ακρόπολης και παρατήρησε πως υπήρχε άφθονο αλμυρό νερό από τις θάλασσες που περικύκλωναν την πόλη. Σε αντίθεση με το δώρο που προσέφερε ο Ποσειδώνας, η ελιά της Αθηνάς ήταν η πρώτη που φύτρωσε σε όλη τη χώρα. Το δέντρο αυτό μάλιστα θα ήταν και χρήσιμο, καθώς θα παρείχε στους κατοίκους τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι, η πόλη τελικά, με ομόφωνη απόφαση ονομάστηκε «Αθήνα», προς τιμήν της θεάς της σοφίας. Το Ερέχθειο αφιερώθηκε στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα («θεοί σύνναοι»), ο οποίος εν μέρει ταυτιζόταν με τον Ερεχθέα, και ήταν το ιερότερο οικοδόμημα της Ακροπόλεως. Εκεί φυλασσόταν το πανάρχαιο – όρθιο ή καθιστό – λατρευτικό ξόανο της θεάς, κατασκευασμένο μάλλον από ξύλο και το οποίο έντυναν με τον πέπλο κατά την εορτή των Παναθηναίων. Μπροστά από το άγαλμα έκαιγε «χρυσή λυχνία» (λυχνάρι), έργο του Καλλιμάχου (5ος αι. π.Χ.) και πάνω από αυτήν βρισκόταν χάλκινος φοίνιξ.... 

Πηγή www.mixanitouxronou.gr

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη


«Τρίτη και 13» γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη κανονίσει να μην βγουν καν από το σπίτι, υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος καθώς θεωρείται η πιο γρουσούζικηημέρα του χρόνου.
Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η«Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.
Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.
Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.
Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Πηγή www.thetoc.gr 

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κου ΦΙΛΗ, ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ MEDITERRANEAN COLLEGE Β.ΕΛΛΑΔΟΣ

Στην ανάκληση των αδειών επιχειρήσεων του ομίλου Mediterranean College Β.Ελλάδος και των ΙΕΚ Ξυνή προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, εκδίδοντας ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 2810.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας Κος Νίκος Φίλης ανακαλείται η «αριθμ. 68635/Κ1/04-05-2015 (Β’ 873) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία χορηγήθηκε Άδεια Κολλεγίου με το διακριτικό τίτλο «MEDITERRANEAN COLLEGE» στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 2-4. σε εκτέλεση του αριθμ. 430/2016 τελεσίδικου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών».


Επίσης, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Διά Βιου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου ανακαλούνται οι «αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) στο Ι.Ι.Ε.Κ. «Ξυνή»:

1. Την αριθμ. 120861/ΙΑ’/2-9-2013 (Β΄ 2278) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία χορηγήθηκε άδεια Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) με το διακριτικό τίτλο «Ι.Ι.Ε.Κ.ΞΥΝΗ» στην «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τον Πειραιά.

2. Την αριθμ. 120862/ΙΑ’/2-9-2013 (Β΄ 2278) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία χορηγήθηκε άδεια Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) με το διακριτικό τίτλο «Ι.Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ» στην «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

3. Την αριθμ. 148301/ΙΑ’/11-10-2013 (B΄ 2700) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία χορηγήθηκε άδεια Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) με τον διακριτικό τίτλο «Ι.Ι.Ε.Κ. ΞΥΝΗ» στην «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ» Iδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα τη Γλυφάδα Αττική.

Τέλος , με απόφαση του κ. Παπαγεωργίου ανακαλείται η «αριθμ. 119414/ΙΑ/30-8-2013 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη χορήγηση άδειας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) με διακριτικό τίτλο «Ι.Ι.Ε.Κ. «Ξυνή» στην εταιρεία «ΤΟΠΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Β΄ 2277/12-9-2013)».

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΦΟΔΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ


Σε άμορφη μάζα μετατράπηκε το επίσημο αυτοκίνητο του Βλάντιμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του με τραγικό τρόπο ο επικεφαλής των ο οδηγών του Ρώσου προέδρου.

Το δυστύχημα συνέβη σε περιφερειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στη Μόσχα. Μία μαύρη Μερσεντές φάνηκε να χάνει τον έλεγχο, προφανώς λόγω ταχύτητας και να συγκρούεται μετωπικά με τη μαύρη BMW του Ρώσου προέδρου, η οποία βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα του αντίθετου ρεύματος. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Το τεθωρακισμένο όχημα του Πούτιν, ο οποίος φυσικά δεν ήταν μέσα τη στιγμή εκείνη, εκτοξεύθηκε αρκετά μέτρα, ενώ η Μερσεντές που προκάλεσε το δυστύχημα διέκοψε την πορεία της αρκετά μέτρα παρακάτω, στη μέση της λεωφόρου Κουτουζόφσκι.


Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, στο αυτοκίνητο βρισκόταν ο αγαπημένος οδηγός του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης. Επισήμως, το όχημα ανήκε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ωστόσο το χρησιμοποιούσε ο Ρώσος πρόεδρος για τις εντός Μόσχας μετακινήσεις του.
Όταν έφτασε στο σημείο το ιατρικό προσωπικό, διαπίστωσαν το θάνατο του οδηγού του Ρώσου προέδρου, ενώ ο οδηγός της Μερσεντές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Το όνομα του άτυχου οδηγού δεν κοινοποιήθηκε από τις ρωσικές αρχές, ωστόσο έγινε γνωστό ήταν ήταν λίγο μεγαλύτερος από 40 ετών και ιδιαίτερα έμπειρος.

Εκ πρώτης όψεως δείχνει να πρόκειται για τροχαίο, ωστόσο η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η σύμπτωση της σύγκρουσης με το όχημα του Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.



ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ...ΓΥΜΝΟΣ!!!ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ...

Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, και αυτό φαίνεται πως παρέχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει πως όταν δεν παραμένουμε πολύ ζεστοί στον ύπνο μας αυτό μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Βέβαια, η θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο στο οποίο αισθάνεται κάποιος άνετα, αλλιώς δεν θα μπορέσει κοιμηθεί. Όμως οι ειδικοί του ύπνου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να έχετε ένα δροσερό βράδυ, καθώς η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου για να μπορέσετε να κοιμηθείτε σωστά.

Περισσότερος ύπνος

Στον ύπνο ο εγκέφαλος, οδηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος και στέλνει μηνύματα προς τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν ώστε να απελευθερωθεί θερμότητα. Μόνο έτσι ο ύπνος είναι βαθύς και άνετος.
«Η θερμοκρασία του σώματος είναι στο υψηλότερο σημείο στις 11 το βράδυ και στο χαμηλότερο στις 4 το πρωί», λέει ο δρ Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Υπνου του Εδιμβούργου. «Δηλαδή το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει. Αν κάτι εμποδίζει την εν λόγω πτώση της θερμοκρασίας, ο εγκέφαλος θα ξυπνήσει για να δει τι συμβαίνει. Αυτό, σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να σας πάρει πάλι ο ύπνος ή θα έχετε διαταραγμένο ύπνο. Άρα το πλεονέκτημα του να κοιμάται κανείς γυμνός είναι ότι το σώμα του μπορεί να κρυώσει ευκολότερα και να διατηρηθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία που θέλει ο εγκέφαλος».
Το γιατί το σώμα χαμηλώνει τη θερμοκρασία του τη νύχτα παραμένει άγνωστο. Μια θεωρία είναι ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε έτσι επειδή οι ​​πρόγονοί μας στην Αφρική έπρεπε να διατηρηθούν δροσεροί στη σαβάνα. Όπως και νάχει, είναι σημαντικό να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη στο κρεβάτι σας.
Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ζεστά χέρια και πόδια. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται γιατί στέλνεται αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και ειδικότερα στα χέρια και τα πόδια και από εκεί η θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται και αυτό μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα.
Να γιατί οι άνθρωποι με το σύνδρομο Raynaud – μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά κρύα χέρια και πόδια (πιστεύεται ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία. Το σύνδρομο Raynaud προκαλεί σπασμό στα αιμοφόρα αγγεία των άκρων μειώνοντας τη ροή του αίματος. Έτσι ενώ τα χέρια και τα πόδια των πασχόντων μπορούν να είναι κρύα, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή.
Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο κρύο στα άκρα τους το βράδυ, πιθανότατα επειδή τα προβλήματα κυκλοφορίας είναι πιο συχνά. Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να υποφέρουν από κρύα χέρια και πόδια, ιδίως σε ορισμένα σημεία του έμμηνου κύκλου λόγω των οιστρογόνων που ρυθμίζουν τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια.

Βαθύς ύπνος

Η πολύ ζέστη στο κρεβάτι ή στο δωμάτιο δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχετε λιγότερο ύπνο συνολικά, αλλά μπορεί να σημαίνει λιγότερο βαθύ ύπνο.  Ο βαθύς ύπνος είναι το κλειδί για την καλύτερη μνήμη και την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης η οποία επισκευάζει τα κύτταρα και αναπτύσσει το σώμα.
Το 2008 μια ολλανδική μελέτη κατέγραψε τα οφέλη του γυμνού ύπνου. Οι εθελοντές κοιμόντουσαν φορώντας μια συσκευή που επέτρεπε στους ερευνητές να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του δέρματός τους χωρίς να αλλάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν η θερμοκρασία του δέρματος αυξήθηκε μόλις 0,4 βαθμούς Κελσίου οι εθελοντές ήταν πολύ  λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Σε ηλικιωμένους εθελοντές, η δράση αυτή ήταν έντονη: Η αύξηση των 0,4 βαθμών Κελσίου σχεδόν διπλασίασε τον βαθύ ύπνου και μείωσε τον κίνδυνο να ξυπνήσει κανείς νωρίς το πρωί από 50% σε 4%.
Για να εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει ικανοποιητικά το βράδυ, μη φοράτε κάλτσες, συμβουλεύει ο δρ Idzikowski.  Ο ύπνος με κάλτσες στο κρεβάτι δεν σας επιτρέπει να χάνετε θερμότητα από τα πόδια σας και έτσι στο σώμα σας θα γίνει υπερβολικά ζεστό και μπορεί να ξυπνήσετε.
Σχετικά με τα σκεπάσματα, χρησιμοποιείστε στρώσεις έτσι ώστε αν ζεσταθείτε να μπορείτε να απομακρύνετε ένα σκέπασμα και να δροσιστείτε.

Καφέ λίπος και ωκυτοκίνη

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη από τον γυμνό ύπνο. Όταν το σώμα δεν είναι υπερβολικά ζεστό, ενεργοποιείται το καφέ λίπος και αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε κάποιες θερμίδες παραπάνω.
Σε μια μελέτη, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου οι εθελοντές διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους τους.
Το κρύο περιβάλλον αδυνατίζει ενεργοποιώντας το καφέ λίπος το οποίο παράγει 300 φορές παραπάνω θερμότητα από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Αυτό σημαίνει πως αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ξοδεύετε θερμίδες. Βέβαια, η δαπάνη αυτή της ενέργειας δεν είναι αρκετή για να χάσετε βάρος αλλά η μελέτη έδειξε πως βελτιώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Επίσης, το να μη φοράτε ρούχα στον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Το ζεστό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων παρασίτων. Αν φοράτε μάλιστα σφιχτά εσώρουχα αυτό σημαίνει λιγότερος αέρα στην περιοχή και ότι είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο όφελος αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τον/την σύντροφό σας. Ο γυμνός ύπνος θα δημιουργήσει μια γενναιόδωρη ώθηση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που κάνει καλό στην υγεία και την ψυχική διάθεση. Η παραγωγή της ωκυτοκίνης προκαλείται από την εγγύτητα, ιδιαίτερα την επαφή δέρμα με δέρμα, λέει ο δρ Kerstin Uvnas-Moberg, φυσιολόγος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και έναν ειδικός στις ορμόνες. Τα αισθητήρια νεύρα του δέρματος στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.
Η ωκυτοκίνη έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το άγχος.
ΠΗΓΗ:healthyliving.gr

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ, ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ, 6 - 9 - 2016, ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βόρεια, με βαθμιαία επέκταση των φαινομένων στα ανατολικά περιμένουμε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Εξαίρεση θα παρουσιάσουν τα νησιά του Κεντρικού, Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη Δυτική Κρήτη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Θράκη έως 28 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς Κελσίου), 24 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως 29-31 βαθμούς στην Κρήτη, 21 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Ιόνιο έως θυελλώδεις 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ μετά το μεσημέρι στο Βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις πρόσκαιρα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν, με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι, κυρίως στα δυτικά τμήματα περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, βαθμιαία ενισχυόμενοι σε μέτριους 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στα νότια σε ισχυρούς και πρόσκαιρα έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, επίσης,  γρήγορα αυξημένες, με τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδα περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα τις νυκτερινές ώρες θα ενταθούν και ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου βαθμιαία μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και τις βραδινές ώρες σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

ΠΗΓΗ:meteo.gr

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Πάνω από το 90% των οδοντικών εμφυτευμάτων που τοποθετούνται, λειτουργούν και μετά τη δεκαπενταετία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ενώ το ποσοστό αποτυχίας στην διαδικασία, δεν ξεπερνά το 1-2%, δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός Λάμπρος Γκουτζάνης, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 Μυστικά Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουτζάνη αντενδείξεις για την τοποθέτηση αποτελούν οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοβολίες, η λήψη συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων για την οστεοπόρωση, καθώς και κάποιες πολύ σπάνιες παθήσεις των οστών.
Στην επισήμανση περί υψηλού κόστους σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που είναι η οδοντοστοιχία και οι γέφυρες, ο κύριος Γκουτζάνης αναφέρει: «Το οικονομικό αποτελεί μία σχετική αντένδειξη, ωστόσο είναι σχετική καθότι οι τιμές λόγω κρίσης έχουν πέσει αρκετά από το παρελθόν. Η ποιότητα ζωής την οποία εξασφαλίζουν όμως οι ασθενείς, οι οποίοι τοποθετούν εμφυτεύματα, είναι πολύ καλύτερη, διότι τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερότητα, όταν χρησιμοποιούνται για στηρίγματα οδοντοστοιχιών, προσφέρουν πολύ καλή λειτουργική αποκατάσταση καθώς επίσης και αισθητική αποκατάσταση.  
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 
Ερ: Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνει κάποιος πριν προχωρήσει στην διαδικασία της τοποθέτησης εμφυτευμάτων; 
Απ: Κατ΄αρχήν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας καλός κλινικός έλεγχος από τον ιατρό που θα τοποθετήσει τα εμφυτεύματα. Μία λεπτομερής λήψη ιστορικού, καθότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ή ασθένειες που να δημιουργούν αντενδείξεις, και βεβαίως πρέπει να γίνει ένας πλήρης ακτινογραφικός έλεγχος, που ξεκινάει με μία πανοραμική ακτινογραφία, αλλά στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε το ύψος και το πάχος του οστού των γνάθων, προκειμένου να τοποθετήσουμε τα κατάλληλα εμφυτεύματα, με ειδικές αξονικές τομογραφίες για τις γνάθους. H επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. 
Ερ: Τι διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα; 
Απ: Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται για να διατηρηθούν και να λειτουργούν στο στόμα του ασθενούς για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες πάνω από το 90% των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται, λειτουργούν και μετά τη δεκαπενταετία. 
Ερ: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει απόρριψη του εμφυτεύματος; 
Απ: Απόρριψη είναι μία λέξη την οποία χρησιμοποιούν οι ασθενείς. Αλλά στην περίπτωση ειδικά των εμφυτευμάτων θα πρέπει να σας πω ότι κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι ένα απόλυτα βιοσυμβατό υλικό, και δεν απορρίπτεται. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο εμφύτευμα μπορεί να μην οστεοενσωματωθεί, κυρίως για τραυματικούς λόγους. Δηλαδή θα πρέπει κατά την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης, η οποία διαρκεί ανάλογα με την εταιρεία, ανάλογα, με το εμφύτευμα από 1.5 έως 3 μήνες, ο ασθενής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεν θα πρέπει το εμφύτευμα να δεχτεί πιέσεις, να ενοχληθεί από κάποια κινητή οδοντοστοιχία που φέρει ο ασθενής το μεσοδιάστημα αυτό για να μπορεί να κυκλοφορεί. Επίσης δεν θα πρέπει να τρώει σκληρές τροφές, καθώς επίσης να μην ξεχνά την καλή καθαριότητα στο στόμα του. Το ποσοστό των εμφυτευμάτων που δεν οστεοενσωματώνονται, δεν γίνονται δηλαδή ένα σώμα με το οστούν, στην κάτω γνάθο δεν ξεπερνά το 2%, στην δε άνω γνάθο το 3%. Σε γενικές γραμμές το ποσοστό αποτυχίας δεν ξεπερνά το 1-2%. 
Ερ: Σε τι βαθμό είναι επώδυνη η μετεγχειρητική περίοδος; 
Απ: Ο πόνος είναι υποκειμενικός. Ο μετεχειρητικός πόνος τραυματικής αιτιολογίας στη συγκεκριμένη περίπτωση εφόσον ο ασθενής έχει υποβληθεί σε μία μικρή επέμβαση, είναι ένας πόνος που ελέγχεται με απλά παυσίπονα. Όταν το εμφύτευμα τοποθετηθεί από τον ειδικό γιατρό, με τις σωστές συνθήκες και δεν υπάρξει επιπλοκή, είναι ένας πόνος ανεκτός. 
Ερ: Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται κάποιος να υποβληθεί στην διαδικασία; 
Απ: Ένας καρκινοπαθής που κάνει χημειοθεραπεία, επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι κατεσταλμένο, δεν είναι σωστό να προχωρήσει σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων, κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Όπως και ο καρκινοπαθής που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία. Θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα, από τη λήξη των θεραπειών για να μπορούν αυτοί οι ασθενείς να προβούν σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Μία άλλη κατηγορία είναι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που κάποιες λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα για την οστεοπόρωση και τα οποία θα πρέπει να διακόπτουν πριν προχωρήσουν στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Επίσης υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες νόσοι οστών, που αν κάποιος τις έχει δεν μπορεί να βάλει εμφυτεύματα. Ωστόσο οι αντενδείξεις που σας αναφέρω δεν είναι απόλυτες. Είναι σχετικές. Δηλαδή π.χ ακόμα και σε περιπτώσεις ακτινοβολημένων οστών, όταν παρέλθει ένα απαραίτητο χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στην εν λόγω διαδικασία. 
Ερ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα ποια τα μειονεκτήματα σε σχέση με την οδοντοστοιχία; 
Απ: Ένα μειονέκτημα είναι το οικονομικό. 
Ερ: Δεν έχει καμία σχέση το κόστος με αυτό της οδοντοστοιχίας. 
Απ: Ναι, αλλά η ποιότητα ζωής την οποία εξασφαλίζουν οι ασθενείς, οι οποίοι τοποθετούν εμφυτεύματα, είναι πολύ καλύτερη, διότι τα εμφυτεύματα προσφέρουν σταθερότητα, όταν χρησιμοποιούνται για στηρίγματα οδοντοστοιχιών, προσφέρουν πολύ καλή λειτουργική αποκατάσταση, και αισθητική αποκατάσταση. Κι έτσι θα έλεγα ότι εκτός από το οικονομικό που είναι μία σχετική αντένδειξη, είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν. Ο συμβατικός τρόπος είναι οι γέφυρες και οι οδοντοστοιχίες. 
Ερ: Δεν καλύπτεται από τα ταμεία, πώς είναι σχετική αντένδειξη; Είδος πολυτελείας είναι για πολλούς τη σήμερον ημέρα. 
Απ: Το λέω με την έννοια ότι παλαιότερα ήταν πολύ ακριβότερα. Και τώρα λόγω κρίσης έχουν πέσει οι τιμές. Πέραν του οικονομικού όμως, τα εμφυτεύματα έχουν να κάνουν μόνο με πλεονεκτήματα. Κι αυτό που θέλω να τονίσω προς τους ασθενείς, είναι να απευθύνονται στους ειδικούς γιατρούς. Υπάρχουν γιατροί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και υπάρχουν προσθετολόγοι και οδοντίατροι, οι οποίοι είναι πολύ εξειδικευμένοι στην προσθετική αποκατάσταση. Και υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, οι οποίοι κάνουν όλο το πακέτο, αλλά θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη πριν επιλέξουν γιατρό.
ΠΗΓΗ:news.gr