Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ.ΚΡΙΜΑ!

Ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου, Σπύρος Ντόκος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πέφτοντας πάνω σε σταθμευμένο φορτηγό

Η Τετάρτη δεν αποδείχθηκε καλή μέρα για την οικογένεια του Παναθηναϊκού... Ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου και πρωταθλητής με την ομάδα της Ποδηλασίας των «πράσινων», Σπύρος Ντόκος, έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, συγκρούστηκε με σταθμευμένο φορτηγό, στην πόλη της Άμφισσας.

Ο νεαρός πρωταθλητής πραγματοποιούσε την καθημερινή του προπόνηση, όταν σε μία στιγμή απροσεξίας, δεν διέκρινε το σταθμευμένο φορτηγό. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και, όπως αποδείχθηκε, μοιραία για τον έφηβο ποδηλάτη.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Άμφισσας, αλλά ήταν πλέον αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του, καθώς είχε υποκύψει, κατά τη μεταφορά, στα τραύματά του.

Τόσο η μητέρα του και οι οικείοι του, όσο και οι συναθλητές του, αλλά και οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, ήταν συγκλονισμένοι από την είδηση-σοκ του θανάτου του..

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΑΣΤΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ Α ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΩΚΙΝΓΚ!!

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εκτόξευση της πρώτης αποστολής σε άλλο άστρο λανσάρεται από ρώσο μεγιστάνα με τη στήριξη του μεγάλου βρετανού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ακόμα ένα τρελό πρότζεκτ του Γιούρι Μίλνερ, εκκεντρικού ρώσου μεγιστάνα που πλούτισε από επενδύσεις στο Facebook και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ο Μίλνερ έχει ιδρύσει τον οργανισμό Breakthrough Foundation που καταπιάνεται με φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες και μεταξύ άλλων έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε νέο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών.

Ο Μίλνερ και οι συνεργάτες του εκτιμούν τώρα ότι η πρώτη, μη επανδρωμένη διαστρική αποστολή μπορεί να γίνει πραγματικότητα εντός 30 ετών.

«Αν θέλουμε να επιζήσουμε ως είδος θα πρέπει τελικά να εξαπλωθούμε σε άλλα άστρα» δήλωσε στο BBC ο Χόκινγκ.

«Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης ενός πλανήτη σαν τη Γη στο Άλφα του Κενταύρου [το πλησιέστερο σύστημα άστρων]. Θα μάθουμε περισσότερα γι΄αυτό από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια τις επόμενες δύο δεκαετίες» είπε.

Το Άλφα του Κενταύρου, μια ομάδα τριών άστρων, απέχει από τη Γη περίπου 4,4 έτη φωτός ή 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Με τις σημερινές τεχνολογίες, το ταξίδι θα διαρκούσε γύρω στα 30.000 χρόνια..

ΠΗΓΗ:in.gr

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ


Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα είναι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής θα παραλάβει το Ολυμπιακό Φως από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και θα την παραδώσει στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο που θα είναι ο Βραζιλιάνος πρώην αθλητής του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο.
«Είναι η συνέχεια μίας υπέροχης χρονιάς, που ήταν για μένα το 2015. Είναι πραγματικά ύψιστη τιμή να είμαι ο πρώτος αθλητής που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα και είμαι πραγματικά συγκινημένος από την απόφαση της ΕΟΕ να με επιλέξει. Ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας .
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να φανταστεί από τώρα εκείνη τη στιγμή, που θα έχει επάνω του συγκεντρωμένη την προσοχή όλου του κόσμου, απάντησε: «Γενικά δεν αγχώνομαι, αλλά πιστεύω ότι τότε θα είμαι αγχωμένος. Έχω μιλήσει και με τον Σπύρο Γιαννιώτη, που ήταν πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μου έχει πει ορισμένα πράγματα, αλλά τα συναισθήματα που ήδη νιώθω δεν περιγράφονται με λόγια».
ΠΗΓΗ:patratora.gr

ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!!!

Μείωση της τάξης των 100 ευρώ για αυτούς που βγάζουν 750-800 ευρώ το μήνα...
Το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει ο Υπουργός Οικονομικών Κος Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Μάλιστα το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καν εγκριθεί από τους θεσμούς καθώς δεν είναι σίγουρο κατά πόσο βγαίνουν οι αριθμοί.
Ο Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με συντελεστές:
- Από 0-20.000 ευρώ 22%
- Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
- Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
- Άνω των 40.000 ευρώ 45%
Όπως είπε ο Κος«Δεν θα φέρω ποτέ νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τσακαλώτος, το αφορολόγητο μειώνεται έτσι στα 9.091 ευρώ.
Πρακτικά σημαίνει πως επιβάλλεται  επιπλέον φόρος για όσους βγάζουν πάνω από 9.000 το χρόνο (ή από μόλις 750 ευρώ το μήνα), λόγω μείωσης κατά 100 ευρώ της έκπτωσης φόρου (στα 2.000 από 2.100 ευρώ).

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΦΗ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ

Η αρχαιολογική ανακάλυψη περιλαμβάνει 80 άτομα, τα οποία είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως τις τελευταίες 20 ημέρες, με την ανασκαφή που πραγματοποιείται στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τα ευρήματα παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, η οποία εισηγήθηκε τη συνέχιση της ανασκαφής λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων.

Στο νότιο τμήμα του σκάμματος και μάλιστα στην ανώτερη στρώση της νεκρόπολης, δηλαδή σε βάθος μόλις 2,5 μέτρων από την επιφάνεια, ανακαλύφθηκε πολυάνδριο, ομαδική ταφή 80 δεσμωτών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αρκετοί δε από αυτούς φέρουν χειροπέδες. Το σημαντικό στοιχείο του ευρήματος είναι ότι μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια εξαιτίας δύο τριφυλλόστομων οινοχόων που βρέθηκαν, τοποθετώντας το στο τρίτο τέταρτο του 7ου αιώνα, γεγονός που ενδέχεται να το συνδέει με το Κυλώνειον Άγος.

Από την ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί το 50% και φαίνεται ότι είναι νέοι άνδρες, καλοζωισμένοι, με άριστη οδοντοφυΐα, και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κατάγματα στα οστά. Ένας μόνο, είχε αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο και η εξήγηση είναι πως ίσως είχε αιχμαλωτιστεί.

Από την άποψη της ταφονομίας, στο σημείο αυτό της νεκρόπολης εμφανίζεται για πρώτη φορά μια συνεπής διάταξη στο χώρο, τόσο για τις ταφικές πυρές όσο και για τους κιβωτιόσχημους τάφους και σαφής προσανατολισμός Β-Ν που είναι παράλληλος με την αρχαία ακτογραμμή.

Ο τελευταίος νεκρός που αποκαλύφθηκε στις 31 Μαρτίου, έχει δεμένα πόδια, πράγμα που ίσως συνδέει το πολυάνδριο της Εσπλανάδας με τους αποτυμπανισμένους που αποκαλύφθηκαν έναν αιώνα νωρίτερα, σύμφωνα με την κ. Χρυσουλάκη.

Το ΚΑΣ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει ως προς τη διατήρηση ή όχι των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή δενδροφύτευσης του Κέντρου, αλλά λόγω των εντυπωσιακών ευρημάτων που παρουσίασε η επικεφαλής της ανασκαφής, το ΚΑΣ αποφάσισε να κάνει αυτοψία στο χώρο και να ζητήσει την ολοκληρωμένη πρόταση της εφορίας για την από εδώ και πέρα διαχείριση του χώρου. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στις συνεννοήσεις με την έφορο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει εκεί δεντροφυτεύσεις μετά τα ευρήματα όμως δεν έχει πάρει θέση για την συνολική διαχείριση του χώρου..


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΑΝΜΑΡ!!

Νάι Πι Τάου, Μιανμάρ
Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών σημειώθηκε στην βορειοδυτική Μιανμάρ, σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS. 

Ο Εγκέλαδος χτύπησε περίπου 100 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Μονουά με εστιακό βάθος 135 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην πόλη Γκοβαχάτι της ανατολικής Ινδίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές.

ΠΗΓΗ:in.gr

ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το λιώσιμο των πολικών πάγων συνέβαλε περίπου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 11,1 mm σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνουν οι ερευνητές, ενώ πλέον η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ρυθμό 3,2 χιλιοστά ανά έτος.
Καθώς οι πάγοι των πόλων και της ξηράς, ιδίως της Γροιλανδίας, λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλάζει σταδιακά η κατανομή τεράστιων ποσοτήτων νερού ανά την υδρόγειο, πράγμα που έχει ως συνέπεια να μετακινείται ο άξονας περιστροφής της Γης, ο οποίος περνά από τους πόλους. Κάπως έτσι, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο Βόρειος Πόλος της Γης μετά το 2000 μετακινείται αργά αλλά σταθερά προς τα ανατολικά και προς το Λονδίνο.
Η παρακολούθηση της κίνησης του άξονα της Γης άρχισε το 1899. Ο πραγματικός ή γεωγραφικός βόρειος πόλος (η βόρεια άκρη του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας) κατά τον 20ό αιώνα μετακινείτο με ρυθμό περίπου δέκα εκατοστών κάθε χρόνο προς τα δυτικά, προς τις ακτές του Καναδά. Όμως στον 21ό αιώνα έκανε μια δραματική στροφή 75 μοιρών και πλέον κινείται κατά μήκος του πρώτου μεσημβρινού του Γκρίνουιτς προς τα ανατολικά και συγκεκριμένα προς το Λονδίνο.
Μόνο η Γροιλανδία έχει χάσει μετά το 2003 κατά μέσο όρο πάνω από 272 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου ετησίως, τα οποία έλιωσαν και χύθηκαν στη θάλασσα. Επιπλέον, η Δυτική Ανταρκτική χάνει 124 τρισ. κιλά το χρόνο, ενώ η Ανατολική Ανταρκτική αντίθετα κερδίζει περίπου 74 τρισ. κιλά. Όλα αυτά συμβάλλουν, ώστε ο Βόρειος Πόλος να »γλιστρά» προς την Ανατολή.
Η μετατόπιση του Βόρειου Πόλου, αποτελεί ένα πρόβλημα αρκετά σοβαρό για τα παγκόσμια δεδομένα, καθώς όπως επισημαίνει η NASA, η θέση του αποτελεί τη βάση του Συστήματος Εντοπισμού Θέσης GPS, το οποίο καθοδηγεί ανθρώπους, στρατιωτικά συστήματα και αεροπλάνα..

ΠΗΓΗ:pyli-apokalypseis.com

SANTE:Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ



Κατά την εποχή του μεσοπολέμου το κάπνισμα δεν αποτελούσε μια ανθυγιεινή συνήθεια. Το αντίθετο μάλιστα. Μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο το να καπνίζει κανείς πιστευόταν ότι θα μπορούσε να είναι  έως και ωφέλιμο για την υγεία του, εξ' ου και η ύπαρξη πολλών διαφημίσεων με γιατρούς να αναφέρουν το πόσο καλό κάνουν τα τσιγάρα.  Δεν ήταν τυχαίο, λοιπόν, το όνομα Sante που επέλεξε για τα νέα τσιγάρα η εταιρεία η οποία ίδρυσε ο Χαρίλαος Κωνσταντίνου: Το όνομα Santeεπιλέχθηκε για να πείσει τον κόσμο ότι επρόκειτο για ένα υγιεινό τσιγάρο, αφού προέρχεται από τη λέξη sanitas που στα λατινικά σημαίνει υγεία. Να ήταν, άραγε, η συγκεκριμένη αφετηρία που χάρισε στο συγκεκριμένο τσιγάρο απίστευτη μακροβιότητα; ΄Οπως και να έχει, γεγονός παραμένει ότι τα Sante «έζησαν» ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τσιγάρο. Η κατάργηση του θρυλικού τσιγάρου που έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες σηματοδοτεί το τέλος μιας 80χρονης ιστορίας. Το τσιγάρο - διαχρονικό σύμβολο στον χώρο του καπνεμπορίου - κυκλοφορούσαν από την εταιρεία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris. 
 
 

Μα ποια ήταν η μυστηριώδης γυναίκα στο εξώφυλλο του πακέτου; 

  Στην αγορά βγήκαν για πρώτη φορά το 1933. Τα γραφεία της εταιρείας Κωνσταντίνου ήταν στην οδό Λυκούργου αλλά τα τσιγάρα φτιάχνονταν στο δημόσιο καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν. Το πακέτο γρήγορα έγινε η συζήτηση της Αθηναϊκής κοινωνίας και σ' αυτό συνέβαλε η διάσημη κόκκινη κασετίνα με την ξανθιά γυναίκα που καπνίζει. Ολοι προσπαθούσαν να μάθουν ποια ήταν η εικονιζόμενη του «ωραιότερου πακέτου της αγοράς» για την κυκλοφορία του οποίου έγινε ειδική παραγγελία σε ζωγράφο. Ηταν μια κυρία της καλής Αθηναϊκής κοινωνίας; Τελικά δεν άργησε να γίνει γνωστό ότι η εικονιζόμενη δεν ήταν άλλη από την καλλιτέχνιδα Ζωζώ Νταλμάς. 
 
 


Ζωζώ Νταλμάς: Ο έρωτας με τον Κεμάλ, το παλκοσένικο και τα πριγκιπικά παλάτια

 
«Εζησα τα πάντα, έκανα τα πάντα, δεν είχα φραγμούς...» Κάπως έτσι έχει μιλήσει για τη ζωή της η Ζωζώ Νταλμάς, η πρωταγωνίστρια του παλκοσένικου που χόρεψε και τραγούδησε στις σκηνές του κόσμου, σαγήνευσε ισχυρούς και έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Γλεντώ, πίνω, αγαπώ. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλέντι, χωρίς έρωτα. Οι άνθρωποι τυλίγουν τη ζωή με πολλή ετικέτα, τη φορτώνουν με σοβαρότητα. Κι αυτό είναι το δράμα τους. Ο έρωτας και το γλέντι λύνουν από τη ζωή τα δεσμά και της δίνουν έναν τόνο ελαφρότητας που είναι στη φύση της» αναφέρει στα απομνημονεύματά της.
 
 


Από τα προσφυγικά της Θεσσαλονίκης στο χαρέμι του «αράπη πρίγκιπα»


Γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια διωγμένη από τη μανία των Νεότουρκων μαζί με χιλιάδες Ελληνες ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπως η ίδια έλεγε, όταν ήταν δεν ήταν δέκα χρόνων. Μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα και τη γιαγιά της στις προσφυγικές γειτονιές του Ιπποδρομίου. Καμία πληροφορία δεν έχουμε για τον πατέρα της. Η Ζωζώ, όσο ήταν στο θέατρο, δύο πράγματα έκρυβε επιμελώς: το πότε γεννήθηκε και το πότε βγήκε στο θέατρο. Η ίδια έχει αναφέρει ότι μετά το πρώτο βάπτισμα πυρός στο σανίδι ένας «αράπης πρίγκιπας» την πήρε μαζί στο χαρέμι του. «Χαρέμι, καφάσι, τσαρτσάφι, φερετζέ, απ’ όλα», έχει πει η ίδια.  Και τι δεν ξόδευε για μένα. Τα μπριγιάντια δεν ήξερα πού να τα βάλω. Στόλιζα μ’ αυτά και τις καλτσοδέτες μου, ακόμη και τις τόκες των παπουτσιών μου. Και λίρα με ουρά! Αλλά εγώ δεν είχα ιδέα του χρήματος. Τα τσεκ τα έχωνα μέσα στα παπούτσια μου στα ντουλάπια. Αυτή η νύχτα της Χαλιμάς κράτησε οχτώ ολόκληρους μήνες. Στο διάστημα αυτό γυρίσαμε όλο τον κόσμο. Βενετία, Μιλάνο, Παρίσι»…
 


Η πρώτη νύχτα με το Κεμάλ. Το μοιραίο χαρτονόμισμα...

 
 Σε μια από τις εμφανίσεις της στο πάλκο που έτυχε να παρακολουθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ την κάλεσε στο τραπέζι του.
Εκείνο το βράδυ ο Κεμάλ και η Ζωζώ φύγανε μαζί. Στις εξίμισι το πρωί ο Κεμάλ ήταν στο πόδι. Η Ζωζώ όμως κοιμόταν. Εκείνος ετοιμάστηκε σιγά-σιγά για να μην την ανησυχήσει κι έφυγε, αφού έδωσε εντολή στο υπηρετικό προσωπικό να την περιποιηθούν. Οταν ξύπνησε η Ζωζώ είδε στο κομοδίνο της ένα μεγάλο χαρτονόμισμα -χίλιες λίρες- που της το είχε αφήσει εκεί ο κύριος πρόεδρος.  Η Ζωζώ προσβλήθηκε και πήρε το χαρτονόμισμα για να το σκίσει. Οταν όμως το έπιασε στο χέρι της παρατήρησε ότι στο κέντρο του υπήρχε το πορτρέτο του Κεμάλ. Πήρε λοιπόν ένα ψαλιδάκι κι έκοψε με προσοχή το πορτρέτο. Το υπόλοιπο κομμάτι με την τρύπα στη μέση το άφησε στη θέση του μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε: «Από αυτό που μου αφήσατε πήρα μόνο αυτό που μου χρειαζόταν. Το υπόλοιπο σας το επιστρέφω γιατί μου είναι εντελώς άχρηστο». Την άλλη μέρα της έστειλε κοσμήματα. Του τα επέστρεψε και τελικά κατάλαβε ότι αυτή η γυναίκα δεν εξαγοραζόταν με χρήματα. Ο δεσμός τους κράτησε πολλά χρόνια σχεδόν μέχρι το θάνατο του Κεμάλ. 
 
 


Κατάσκοπος ή ηρωΐδα; Η συνάντηση με τον Καραμανλή και το τέλος σε έσχατη φτώχια

Η Νταλμάς - μία από τις πιο γνωστές Ελληνίδες που υιοθέτησε το κόκκινο κραγιόν ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της στοιχεία -  όταν ερχόταν στην Ελλάδα, συνήθιζε να συναντά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ηταν, άραγε, ένας «διπλός πράκτορας», που χρησιμοποιούσε τα κάλλη της για να εξάγει μυστικά της τουρκικής κυβέρνησης. «Κατάσκοπος δεν ήμουνα, Ελληνίδα ήμουνα» έχει πει η ίδια. Στην κατοχή οι πράκτορες της Γκεστάπο την ξυλοκόπησαν άγρια, όταν αρνήθηκε να καταδώσει αντιστασιακούς, με αποτέλεσμα να αποβάλει το μωρό της. Το τέλος της ζωής της τη βρήκε να ζει σε ένα δυάρι, δύο υπόγεια κάτω από τη γη, στην οδό Τρικάλων στους Αμπελόκηπους, όπου της πήγαιναν φαγητό οι γείτονες και κάποιοι άνθρωποι του θεάτρου. Λέγεται ότι στηριζόμενη στο μπαστούνι της αλλά πάντα κοκέτα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».  «Κωνσταντίνε, Ζωζώ Νταλμάς, 500 δρχ.!» του φώναξε. Και εκείνος της απάντησε: «Ζουζό, ό,τι θέλεις, εδώ» (σύμφωνα με τον χορογράφο και χορευτή Δημήτρης Ιβάνοφ, στον οποίο η Ζωζώ Νταλμάς άφησε με διαθήκη το βεστιάριο και τα απομνημονεύματά της στην εφημερίδα Espresso).  Πέθανε το 1988 σε ένα γηροκομείο της Αθήνας. Μακριά από το κοινό που τη λάτρεψε και τη δημοσιότητα. Οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς της, άλλωστε, είχαν ήδη φύγει από τη ζωή.
 
 
 
Πηγη newsone.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟΥ 1926 ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ!!

Κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1926 στα Βίλια Αττικής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Λούκος, ιδιοκτήτης ταβέρνας, και μητέρα της η Αναστασία Σταμάτη. Ο παππούς της, γνωστός ως Καπετάν-Σταμάτης, είχε πολεμήσει στο πλευρό του Κολοκοτρώνη κατά την επανάσταση του 1821.
Το 1928 η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Έλλη έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά απορρίφθηκε. Ωστόσο, το ταλέντο της αναγνωρίστηκε από τη Μαρίκα Κοτοπούλη, που την πήρε κοντά της και σύντομα έγινε η αγαπημένη της μαθήτρια. Μάλιστα, της είχε τόση εμπιστοσύνη, ώστε της επέτρεψε να διαβάσει ακόμη και τις ερωτικές επιστολές που είχε λάβει από τον Ίωνα Δραγούμη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκείνη τη χρονιά απέκτησε και το νέο της επώνυμο, το οποίο το επέλεξε από το βιβλίο «Αστραπόγιανος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Πολύ σύντομα, το 1942, έκανε την πρώτη επίσημη θεατρική της εμφάνιση, στο έργο «Η Χάννελε πάει στον Παράδεισο» του Χάουπτμαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε ως ηθοποιός εξαιρετικής εσωτερικότητας, με τον «Γυάλινο Κόσμο» στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.Την ίδια χρονιά έκανε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στην ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι». Από το 1948 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Κώστα Μουσούρη, τον μεγάλο αντίπαλο του Κουν. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε και με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον πρώτο μεγάλο της έρωτα.
Το 1950 παντρεύτηκε με τον Μάριο Πλωρίτη. Ο γάμος τους, όμως, δεν άντεξε για πολύ... Χώρισαν τρία χρόνια αργότερα, όταν η Έλλη γνώρισε τον Δημήτρη Χορν. Μαζί έγραψαν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκρότησαν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι», «Το παιχνίδι της Μοναξιάς», κ.α. Στη μεγάλη οθόνη, υπήρξαν συμπρωταγωνιστές στην «Κάλπικη Λίρα» (1956) του Γιώργου Τζαβέλα. Άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες της Έλλης Λαμπέτη, αυτής της περιόδου, είναι το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956) και «Το τελευταίο ψέμα» (1957) του Μιχάλη Κακογιάννη.
Παρότι η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν υπήρξαν αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στο σανίδι, η σχέση τους έφτασε στο τέλος της το 1959. Δήλωσαν ότι θα ξανασυνεργαστούν σύντομα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ. Έως τότε η Έλλη είχε χάσει τη μητέρα της, τρία αδέρφια κι ένα μωρό που θα αποκτούσε με τον Χορν. Η μόνη αχτίδα σ' αυτά τα τραγικά χρόνια ήταν η γνωριμία της με τον αμερικανό συγγραφέα Γουέικμαν, ο οποίος υπήρξε ο επόμενος σύζυγός της έως το 1976..


ΠΗΓΗ: 
sansimera.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 13 - 4 - 2016

Σήμερα, Τετάρτη, 13 Απριλίου γιορτάζει ο ΓΕΡΟΝΤΙΟΣ.

ΠΗΓΗ:giortazei.gr

ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 - 4 - 2016


Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις και νέα άνοδο της θερμοκρασίας, περιμένουμε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 13 έως 28 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 12 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 14 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.
Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νότιοι σχεδόν μέτριοι.

ΠΗΓΗ:meteo.gr