Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακα

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους για τους οποίους καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, έδωσε ο ΕΟΠΥΥ.
Τα παραστατικά που απαιτούνται προκειμένου να βεβαιώνεται ότι κάποιος συνταξιούχος, είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ (συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη 10%) ή είναι δικαιούχος μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα, λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ, είναι τα παρακάτω, όπως ορίστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία:
  • Δημόσιος Τομέας επί στρατιωτικών και πολεμικών συντάξεων: Στους ασφαλισμένους που διακόπηκε το ΕΚΑΣ και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα τους αποσταλεί σχετική βεβαίωση στην διεύθυνσή τους.
  • ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Απαραίτητο δικαιολογητικό είναι το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων στο οποίο θα υπάρχει εγγραφή για χορήγηση του επιδόματος ΕΚΑΣ στο μήνα αυτό ή και σχετική βεβαίωση του υποκαταστήματος από την οποία θα προκύπτει η απώλεια του δικαιώματος των συνταξιούχων στο ΕΚΑΣ. 
  • ΟΑΕΕ: Χορήγηση σχετικής βεβαίωσης στους δικαιούχους ΕΚΑΣ ότι έχουν συμμετοχή 10% στα φάρμακα και στους συνταξιούχους που το απώλεσαν βεβαίωση ότι δικαιούνται μηδενική συμμετοχή. 
  • ΝΑΤ: Χορηγείται βεβαίωση ότι δικαιούνται το ΕΚΑΣ ή τους χορηγείται εξαμηνιαίο εκκαθαριστικό συντάξεων στο οποίο απεικονίζεται η λήψη ή όχι του ΕΚΑΣ. 
  • ΕΤΑΑ ΤΕΑΔ: Εκδίδεται υπηρεσιακή βεβαίωση αν κάποιος είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ μετά από αίτησή του. 
  • ΕΤΑΑ Τομείς υγειονομικών: Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται η ένδειξη ΕΚΑΣ.

Πηγη newpost.gr

Πέντε καλές ειδήσεις του 2016 που πέρασαν απαρατήρητες


Το 2016 ήταν μία ακόμη χρονιά που σημαδεύτηκε από θανάτους, φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, πολέμους και ασθένειες– από τη Μέση Ανατολή ως την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία σε Συρία και Υεμένη, την σοβαρή ξηρασία στην Αφρική και το ξέσπαμα του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, υπήρξαν ωστόσο και κάποιες καλές ειδήσεις μέσα στη χρονιά που εκπνέει που ίσως να πέρασαν απαρατήρητες. Οι συντάκτες του Reuters κατέγραψαν πέντε από αυτές:
1. ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τον Νοέμβριο, ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνο υπέγραψαν μια τροποποιημένη ειρηνευτική συμφωνία μετά την απόρριψη της πρώτης εκδοχής της σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο με στόχο τον τερματισμό της 52ετούς ένοπλης σύρραξης που έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 260.000 νεκρούς, 45.000 αγνοούμενους και 6,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η ειρηνευτική διαδικασία είχε αποτύχει τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984, το 1991 και το 1999.
Για τις προσπάθειές του τερματισμού της μεγαλύτερης σε διάρκεια σύρραξης στη Λατινική Αμερική ο Σάντος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016.
2. ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε εφαρμογή τέθηκε και επίσημα από τις 4 Νοεμβρίου η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.
Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν από τη βιομηχανοποίηση.
Αυτή τη χρονιά, οι χώρες έκαναν άλλο ένα βήμα στη μείωση των εκπομπών με τη συμφωνία να μειώσουν τη χρήση των υδροφθορανθράκων (HFC), ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται στα ψυγεία, τις καταψύξεις και τα κλιματιστικά.
3. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ
Τον Μάιο, η υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών παρουσίασε ένα προσχέδιο για τον πρώτο νόμο κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με τον οποίο οι επιζήσασες και οι επιζήσαντες του τράφικινγκ θα αντιμετωπίζονται ως θύματα που έχουν ανάγκη από βοήθεια και προστασία και όχι σαν εγκληματίες.
Η Νότια Ασία, με επίκεντρο την Ινδία, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του τράφικινγκ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
4. Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Περισσότερες από 300 κοινότητες σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που κατέχουν ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά κλειτοριδεκτομής (δηλαδή του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων) αποκηρύσσουν την πρακτική αυτή με δημόσιες τελετές αυτό τον μήνα.
Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε περιοχές της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή, που θεωρείται εισιτήριο για τον γάμο και ένας τρόπος να διατηρήσουν την αγνότητά τους.
Το τελετουργικό περιλαμβάνει την αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και προκαλεί πολυάριθμα προβλήματα υγείας, συχνά και τον θάνατο από αιμορραγία.
5. Ο ΟΗΕ ΟΡΙΖΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΑΤ
Τον Σεπτέμβριο το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ.
Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή «την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου». Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να «ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία» των προσώπων αυτών. Η απόφαση -η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη- υιοθετηθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά). Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική). Στην απόφαση καλούναι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.

Πηγη  fimotro.gr

Χιονιάς ιστορικών διαστάσεων!Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εν όψει κακοκαιρίας


Ραγδαία πτώση θα παρουσιάσει ο υδράργυρος από το απόγευμα της Τετάρτης για τις περισσότερες περιοχές της χωράς σε συνδυασμό με θυελλώδης ανέμους οπού οι ένταση τους θα κυμανθεί 8-9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο.
Παράλληλα από τα μεσάνυχτα της Τέταρτης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις παρακάτω περιοχές:
  • Νοτιοανατολική Θεσσαλία
  • Κεντρική και ανατολική Στερεά
  • Εύβοια και Σποράδες
  • Ανατολική Πελοπόννησος
  • Κυκλάδες και Κρήτη
Η δυναμική τους συστήματος είναι τέτοια οπού από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι θα χιονίζει στα προαναφερθέντα τμήματα ακόμα και πολύ πυκνά κατά περιόδους από το υψόμετρο των 200 μέτρων σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στο newpost.gr θα υπάρξουν και εξάρσεις στις χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα να το στρώσει ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Μεγάλα ύψη χιονιού θα δεχτεί η ορεινή και ημιορεινή Κρήτη, ενώ ενδέχεται να αποκλειστούν χωριά.

Χιόνια στην Αττική

Σε ότι αφορά την Αττική ο καιρός μέχρι τη Παραμονή πρωτοχρονιάς το μεσημέρι, θα παρουσιάζει γρήγορες εναλλαγές. Οι νεφώσεις γρήγορα θα πυκνώνουν και θα χιονίζει σε όλο τον νομό. Ειδικά στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 200 μέτρων υπάρχει πιθανότητα χιονόστρωσης . Μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς Κελσίου ενώ η ελάχιστη θα πλησιάζει τους 0 βαθμούς.  Στα  Βόρεια Προάστια, η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους -4 ενώ η μέγιστη τους 0 βαθμούς.
Δείγμα της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας θα αποτελέσει το γεγονός ότι στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος, παρόλο που δεν θα χιονίσει, η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους -12 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα είναι από τις πιο ισχυρές για την Αττική της τελευταίας 15ετιας.
Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Αττικής:
Πέμπτη
  • ​Βόρεια Προάστια   
8:00 - 1°C               
14:00 1°C
20:00- 1°C
  • Κέντρο Αθήνας
08:00 3°C
14:00 4°C
20:00 3 °C
  • Πάρνηθα
​08:00 -7°C
14:00 -6°C
20:00 -6°C
  • Καπανδρίτι
​08:00 - 1C
14:00   0C
20:00  -2C

Συστάσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εν όψει κακοκαιρίας

Η ΓΓ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Μετακινήσεις με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
πηγη newpost.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 2017

Η καταληκτική προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας ρυθμίζεται βάσει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε.7. της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012 η οποία αναφέρει τα εξής:

«1. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α’ 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».*
Τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31 η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν. […]».
*[Σημείωση: Από 01-01-2015 ισχύει ο 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις.»]
Η 31η Δεκεμβρίου 2016 συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα (σ.σ. Σαββάτο). Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση (σ.σ. καταβολή τελών κυκλοφορίας) δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ., μιας και τα τέλη κυκλοφορίας είναι εκτός πεδίου ρύθμισης του συγκεκριμένου νόμου. Για τα τέλη κυκλοφορίας —αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία καταβολής— ισχύει η διάταξη του άρθρου 242 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο: «Η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη».
Συνεπώς κατά την άποψή μας εφόσον η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα, η λήξη της παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα όπως ορίζει ο Αστικός Κώδικας ήτοι εν προκειμένω στις 2.1.2017.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, αν όντως ισχύουν όσα αναφέραμε ανωτέρω θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών να είχαν φροντίσει εκ των προτέρων να αναγράφεται στα ειδοποιητήρια η ορθή καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (σ.σ. και όχι η 31η Δεκεμβρίου 2016), έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες μέχρι πότε μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τα εν λόγω τέλη.
Να θυμίσουμε ότι το πρόστιμο της εκπρόθεσμης καταβολής είναι ίσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας, οπότε κανείς δεν θέλει να ρισκάρει τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή και να επωμιστεί το «τσουχτερό πρόστιμο».

ΠΗΓΗ:fimes.gr