Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η ΦΑΓΕ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Αγοραστή για το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο της Φλώρινας αναζητεί η ΦΑΓΕ, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από την κατηγορία του γάλακτος. Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει από εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση του εργοστασίου που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και θεωρήθηκε τότε ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα -και όχι μόνο.
Το εργοστάσιο, αν και αρχικά κατασκευάστηκε για την παραγωγή κυρίως φρέσκου γάλακτος τελικά έφτασε να παράγει γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς η ΦΑΓΕ, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατηγορία του «φρέσκου».
Έτσι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμυνταίου.
Η εταιρεία, πάντως, συνεχίζει να έχει επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό την οποία χρωστά στο γιαούρτι, προϊόν που κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς.
Η εταιρεία σκοπεύει να επικεντρωθεί στο γιαούρτι πρωτίστως και στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της διεθνούς αγοράς, αλλά και στα τυροκομικά.
ΠΗΓΗ:financialbox.gr

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος της παραμονής θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης. Κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη ο Κος Μητσοτάκης καταλόγισε στον Πρωθυπουργό τον ρόλο του κατηγορούμενου και όχι του κατήγορου και τον κατηγόρησε για απόπειρα να μεταθέσει την πολιτική ατζέντα.
«Θέλετε να μιλάμε για τη διαπλοκή για να μην μιλάμε για το προσφυγικό, την ανεργία, την οικονομία» είπε.
«Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο, αφού δεν μπορεί η Βουλή να δώσει λύση ας δώσει λύση ο λαός» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας παραίτηση της κυβέρνσησης.
«Θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα» σημείωσε...
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Κος ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΙΛΗΣ:Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!!

Την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κος Μιχάλης Μαΐλλης σε συνέντευξη του στην EurActiv.gr.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, ο Κος Μαΐλλης δήλωσε: <<Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από 7 χρόνια κρίσης, εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Δυστυχώς, η κοινωνία μας, όπως και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο – υλοποιήσιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την ύφεση. Η Ελλάδα χρειάζεται, άμεσα, το σχεδιασμό ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος που να επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού, σε νέα επενδυτικά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό και στην προοπτική της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποία να στοχεύουν στο εξωτερικό. Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι οι μόνες που θα μας οδηγήσουν στην ποιοτική και ταχεία αύξηση του ΑΕΠ επιλύοντας τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο. Όμως, τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο στην αύξηση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, καθότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χαλούν το κλίμα στην αγορά, να διώχνουν επενδυτές, να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, να σκοτώνουν την ανάπτυξη και, φυσικά, να επιδρούν αρνητικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις>>.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κος Μαΐλλης εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την οικονομική κρίση αν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις διευκρινίζοντας ωστόσο πως <<όταν αναφερόμαστε σε μεταρρυθμίσεις εννοούμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές, την κατάργηση του "γρηγορόσημου", τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης του επιχειρείν, την οργάνωση ενός διαφανούς συστήματος εκτέλεσης των κρατικών προμηθειών, όπως και την αναμόρφωση των δομών του δημοσίου ώστε να καταστεί περισσότερο παραγωγικό>>.
<<Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προκειμένου να πράξουμε τα αυτονόητα, θα πρέπει να τα αποτυπώσουμε σε μια μνημονιακή σύμβαση. Αν μάλιστα υλοποιούσαμε μόνοι μας όλα τα προαναφερόμενα, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα είχε εξέλθει της ύφεσης δίχως τη βοήθεια κανενός>>, τονίζει.
Πρόσφατα, πάντως, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εγκαινίασε μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσέλκυση επενδύσεων. Πρόκειται για την Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων που δημιουργήθηκε ώστε από κοινού οι  εκπρόσωποι  του ευρωπαϊκού επιχειρείν να επικοινωνήσουν τόσο στην Ελληνική κυβέρνηση όσο και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη.
O Κος Μαΐλλης εξηγεί ότι τα διμερή Εμπορικά Επιμελητήρια με τη συνέργειά τους αυτή αποσκοπούν στο να μεταφέρουν το μήνυμα ότι με κοινές δράσεις μπορεί να ενισχυθεί η δυναμική στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η οργάνωση ενός θεσμικού εταίρου της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις στήριξης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και προβολής των συμφερόντων των Ευρωπαίων επενδυτών στην Ελλάδα, αλλά και να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 2016 την Προεδρεία διαεπιμελητηριακής Ένωσης, προτίθεται να πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία θα λάβουν μέρος παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ενώ θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσουν αναπτυξιακά επιτεύγματα (best practices) σε υποψήφιους επενδυτές.
Ερωτηθείς για τις δράσεις που θα αναλάβει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας του στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, ο Κος Μαΐλλης ανέφερε:<<Πέρα από την πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, στην οποία μόλις αναφέρθηκα, η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας μιας ακόμη εκδήλωσης, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, στην οποία έχει κλήθει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, όπου θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, ενώ θα ακολουθήσει ένας ανοιχτός διάλογος με τις επιχειρήσεις -μέλη των έξι ευρωπαϊκών διμερών φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων σχεδιάζει τη δημιουργία ενός "εγχειριδίου επιχειρηματικότητας", προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν στον εξαγωγικό και επενδυτικό τομέα οι έξι χώρες  που εκπροσωπούνται από τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και μετέχουν στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων>>.
ΠΗΓΗ:capital.gr

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΩΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνήλθε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016.
Με θέμα τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Β. Αλεξανδρής, ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο ίδιος όσο και η Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο την προώθηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος και την απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.
AdTech Ad
Η Ολομέλεια επανέλαβε την ομόθυμη στάση της κατά του εν λόγω προσχεδίου και αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματά της, έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση του προέδρου της και αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και την σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016.
Ακόμη, η επαναληπτική γενική συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 30 Μαρτίου στην 1 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ ('Αγιος Ελευθέριος Πατησίων)

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού επιταχύνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς, με τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 17% των κατοίκων του πλανήτη ως το 2050 έναντι του 8,5% σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού γραφείου απογραφής του πληθυσμού.
Οι άνω των 65 ετών θα ανέρχονται δηλαδή σε 1,6 δισεκατομμύρια ως το 2050, έναντι 617 εκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το Census Bureau.
"Οι γηραιότεροι αντιπροσωπεύουν μια αναλογία του παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται γρήγορα", υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Χόουντς, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (NIA), το οποίο αποτελεί συνιστώσα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). "Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη υγεία (...) και αυτός ο πληθυσμός σε προχωρημένη ηλικία θέτει πολλές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε", προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
"Διαπιστώνουμε μια γήρανση σε όλες τις χώρες του κόσμου", διευκρίνισε ο Τζον Χέιγκα, άλλο διευθυντικό στέλεχος του NIA. Η γήρανση επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών πτυχών --ιατρική περίθαλψη, σύνταξη, αγορά εργασίας, μεταφορές, στέγαση--, επομένως υπάρχουν "πολλά που μπορούμε να μάθουμε πιθανώς από τις διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν στις χώρες", σημείωσε ο ίδιος.
Στις ΗΠΑ οι 65χρονοι και άνω αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν στη διάρκεια των τριών προσεχών δεκαετιών και να φτάσουν τα 88 εκατομμύρια προς το 2050.
Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 80 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ του 2015 και του 2050 για να φτάσει τα 446,6 εκατομμύρια, έναντι 126,4 εκατομμυρίων το 2015. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται ως εκ τούτου να αυξηθεί κατά σχεδόν 8 χρόνια για να ανέλθει από τα 68,6 χρόνια που είναι σήμερα στα 76,2 το 2050. Σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αναμένεται να τετραπλασιαστούν ως το 2050, αποκάλυψαν επίσης οι συντάκτες της έκθεσης.
Στις τάξεις των ανθρώπων άνω των 80 ετών, τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (καρκίνος, Αλτσχάιμερ κλπ) είναι αυτά που δημιουργούν το μεγαλύτερο φορτίο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο στις φτωχές χώρες, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός στην Αφρική, σε αυτά τα νοσήματα έρχονται να προστεθούν και οι μολυσματικές ασθένειες.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια το 2050 έναντι των 7,3 δισεκατομμυρίων που ήταν το 2015, σύμφωνα με διετή ανάλυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined).
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

5,5 ΔΙΣ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!!!!


Δημοσιονομικά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ είναι  το «τίμημα» για ένα ευνοϊκό ασφαλιστικό και για να κλείσει η αξιολόγηση αφού κυβέρνηση και δανειστές έδωσαν τα χέρια, σύμφωνα με όσα υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
«Υπάρχει σύγκλιση για να κλείσει το δημοσιονομικό με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ. Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Οι δανειστές έχουν προτείνει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι ωστόσο οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητεί τα μέτρα που θα καλύψει τη διαφορά των 800 εκατ. ευρώ, για να πετύχει τον στόχο.

Ποια είναι τα μέτρα που έρχονται
Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) από τώρα έως το 2018, ενώ 1,8 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία μέσω των αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων και στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνεπώς:
-Μειώνεται στα 9.090 ευρώ το αφορολόγητο (από 9.500 ευρώ).
Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.
Επιβάλλεται νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με τους εξής συντελεστές:
– 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.
– 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ).
– 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).
– 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Το ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15% αντί για 11% σήμερα, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ ως 35.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 35% αντί για 33%. Επισημαίνεται ότι για ετήσιο εισόδημα από 35.000 ευρώ και άνω θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%. Υπολογίζεται ότι η αύξηση θα αποφέρει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα σενάρια:
-Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές που θα μπορούσε να αποδώσει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, μέτρο που δεν δέχεται η τρόικα.
Φορολογικά μέτρα τα οποία αφορούν σε αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενδεχομένως και στη συνδρομητική τηλεόραση.
-Φορολογία ακινήτων με αύξηση κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.
Για τις συντάξεις
Σε ότι αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ απαιτεί κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ για  15 χρόνια και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%. Η κυβέρνηση, αντιπροτείνει νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.
Αυξήσεις φωτιά στη βενζίνη
Επίσης σενάριο φωτιά για τους φόρους στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση αναζητώντας παράλληλα την φόρμουλα μείωσης των τελών κυκλοφορίας στο 50% ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της απόσυρσης πινακίδων και της ακινησίας των αυτοκινήτων.
Το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο φέρεται να μελετά η κυβέρνηση και το οποίο έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, προβλέπει αύξηση το Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 10 λεπτά.
Σε αυτή την περίπτωση η τιμή της αμόλυβδης θα εκτιναχθεί από τα 1,347 ευρώ σήμερα στα 1,477 ευρώ. Η αύξηση θα ανέρχεται στα 13 λεπτά λόγω και του ΦΠΑ 23%. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα περάσει από την 6η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη με την ακριβότερη βενζίνη, στην 1η θέση ξεπερνώντας χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Δανία.
 Παράλληλα, το επιτελείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας να αντικατασταθούν από ένα πάγιο τέλος στο μισό και παρακάτω σε σχέση με το σημερινό και το υπόλοιπο να επιβαρύνει, μέσω αύξησης των φόρων της τιμής των καυσίμων κίνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το μοναδικό ικανό μέτρο προκειμένου χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν καταθέσει πινακίδες, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους. Πέρυσι, πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κατέθεσαν πινακίδες προκειμένου να γλιτώσουν τις παραπάνω επιβαρύνσεις.
Επιβάρυνση πάντως αναμένεται να υπάρξει και στο πετρέλαιο κίνησης αφού στο υπουργείο σκέφτονται την εξίσωσή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη. Στο σενάριο αυτό η τιμή του ντίζελ θα αυξηθεί κατά 39% και από τα 1,019 που είναι σήμερα θα εκτιναχθεί στα 1,418 ευρώ.
ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα πού διενέργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η εταιρία ερευνών και επικοινωνίας TOTHEPOINT, με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στους καταναλωτές» προέκυψε ότι το 88,1% (σχεδόν εννέα στους δέκα) έχουν μειώσει κι άλλο την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα 29 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2016 και συμμετείχαν 765 καταναλωτές, από το Νομό Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα το 88,1% των καταναλωτών έχουν μειώσει, γενικά την κατανάλωση, τον τελευταίο χρόνο.
Από αυτούς, που δήλωσαν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση, το 82,1% μείωσε τις αγορές ένδυσης – υπόδησης, το 70,0% τη διασκέδαση, το 63,1% την αγορά τροφίμων, το 43,5% τις διακοπές, το 39,1% τη θέρμανση, το 36,5% τα καλλυντικά, το 35,8% το ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, το 35% τις μετακινήσεις, το 32,8% τον οικιακό εξοπλισμό, το 30,9% τα είδη προσωπικής υγιεινής το 30,7% τα είδη καθαριότητας σπιτιού, το 23,6% την υγεία, και το 20,3% την εκπαίδευση.
Η σύγκριση με το 2015 είναι η παρακάτω:
Το 2015, 85,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν μειώσει, γενικά, την κατανάλωση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 88,1%.
Το 2015, 70,5% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για ένδυση-υπόδηση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 82,1%.
Το 2015, 54,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για διασκέδαση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 70,0%.
Το 2015, 43,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για τρόφιμα. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 63,1%.
Το 2015, 20,9% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για μετακινήσεις. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 35,0%.
Το 2015, 26,2% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για θέρμανση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 39,1%.
Το 2015, 41,5% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για διακοπές. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 43,6%.
Το 2015, 22,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 35,8%.
Το 2015, 15,8% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για είδη καθαριότητας σπιτιού. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 30,7%.
Το 2015, 12,4% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για είδη προσωπικής υγιεινής.
Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 30,9%.
Το 2015, 20,6% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για καλλυντικά. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 36,5%.
Το 2015, 14,2% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για οικιακό εξοπλισμό. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 32,8%.
Το 2015, 12,8% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για υγεία. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 23,6%.
Το 2015, 10,1% των καταναλωτών δήλωναν ότι είχαν περιορίσει τα έξοδα για εκπαίδευση. Το 2016, το ποσοστό αυξήθηκε, στο 20,3%.
Οι καταναλωτές, σε ποσοστό 48.3% χρησιμοποιούν την τιμή, ως πρώτο κριτήριο, για τις αγορές τροφίμων ενώ το 2015 το ποσοστό ήταν 37,7%. Το κριτήριο της ποιότητας το 2016 μειώθηκε από 32,6% σε 16,4%.
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

ΕΛΗΞΕ ΑΙΣΙΑ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Η αεροπειρατεία έληξε με την παράδοση του αεροπειρατή στις αρχές. Ελεύθεροι οι επιβάτες της πτήσης της Egypt Air. Για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης έκανε λόγο η Λευκωσία.
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τελικά ο δράστης της αεροπειρατειας παραδόθηκε στις Κυπριακές Αρχές.
Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το όνομα του δράστη είναι Seif Eldin Mustafa 59 ετών πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού.
Αλλαλούμ επικράτησε σχετικά με τα αιτήματα που προέβαλλε καθώς την μία ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου, την άλλη να μιλήσει με μια Κύπρια γυναίκα που φερόταν να έχει σχέση και τέλος να ζητά άσυλο από τη ΕΕ..

Ασταθές άτομο ο αεροπειρατής

Άτομο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης>>, χαρακτήρισε τον αεροπειρατή, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέξανδρος Ζήνων, σε δηλώσεις λίγο πριν από τη λήξη της αεροπειρατίας.
Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας, αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης, τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν ξεκαθαριστεί.
Παρ' όλα αυτά, συνέχισε, οι αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν πολύ σοβαρά υποψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατων και του πληρώματος.
Ανέφερε ότι ειδική ομάδα της αστυνομίας εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματευτόταν με τον αεροπειρατή με στόχο να πεισθεί να παραδοθεί.

Και οι 72 επιβαίνοντες είναι καλα

Όλα τα άτομα και τα εβδομήντα δύο που επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι καλά , ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση του αεροπειρατή από τις αρμόδιες αρχές της δημοκρατίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η μετάφραση της επιστολής την οποία ο αεροπειρατής ζητούσε να παραδοθεί στην πρώην σύζυγό του.
Ερωτηθείς ποιά ήταν τελικώς τα κίνητρα και τα αιτήματα του αεροπειρατή, ο κύριος Χριστοδουλδίδης, συνέστησε υπομονή έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκριση αλλά και η μετάφραση της επιστολής.
Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασίων, τόνισε θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε επίσης εκ μέρους του προέδρου της δημοκρατίας την ικανοποίησή του και μετέφερε τα συγχαρητήρια του, για την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης που είχε τελικώς αίσιο αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς κατά πόσο ανάμεσα στους επιβάτες ήταν δύο Ελλαδίτες, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες αλλά θα δοθεί είπε ο κατάλογος όλων των επιβαινόντων.
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ώρα 11.26

Ο Πρόεδρος της Κύπρου,Κος Αναστασιάδης προέβη σε μία λιτή δήλωση για την αεροπειρατεία στη Λάρνακα.

<<Η αεροπειρατεία αυτή,δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατική ενέργεια>>,τόνισε συγκεκριμένα  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κο Μάρτιν Σουλτς. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ,ΚΥΠΡΙΑ,ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑ

Ώρα:10.52

Υπό Δρακόντεια μέτρα οδηγείται στο αεροδρόμιο Λάρνακα,μια γυναίκα,με καταγωγή από την Κύπρο,η οποία θα συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή..

Ο αεροπειρατής,όπως ενημέρωσε και η Αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία,είναι Αιγυπτιακής καταγωγής, 27 ετών,ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμπάχα και καθόταν στην θέση Κ - 38,στο αεροσκάφος.

Επίσης, ο αερπειρατής θα ζητήσει πολιτικό άσυλο και επιθυμεί έναν διερμηνέα..

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ο ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ ETOIMAZEI 4ΣΕΛΙΔΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ?

Ώρα 10.34
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της αεροπειρατείας..

Μία επιστολή,τεσσάρων σελίδων,ζήτησε να συντάξει ο αεροπειρατής,σύμφωνα,πάντα,με νεότερες πληροφορίες,οπότε μιλάμε,πλέον,για προσωπικά κίνητρα που οδήγησαν τον δράστη, στην πράξη αυτή..

Σύντομα κοντά σας με νέες πληροφορίες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ,ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες,από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης,στο αεροπλάνο των Αιγυπτιακών αερογραμμών,επιβαίνουν 55 άτομα κι 7μελές πλήρωμα.
Ήδη έχουν απομακρυνθεί 50 άτομα,όλα αιγυπτιακής καταγωγής και κρατούνται όμηροι 5 άνθρωποι και το πλήρωμα του σκάφους.
Μία άλλη πληροφορία,που προέρχεται απο την αεροπορική εταιρεία,στο αεροπλάνο βρίσκονται 8 Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.
Ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και δεν είναι μόνος του,αλλά έχει και συνεργό.
Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ


Πριν από λίγο, αεροπλάνο ζήτησε άδεια και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επικαλούμενο αεροπειρατεία. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών.
Το αεροσκάφος έχει απομονωθεί σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Αναμένεται επίσημη τοποθέτηση από τις Αρχές.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο αεροπλάνο βρίσκονται 80 επιβάτες. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ


Δυνάμεις του ΠΑΜΕ από συνδικάτα έχουν προχωρήσει σε Συμβολική Κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα αντεργατικά μέτρα για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τους πλειστηριασμούς.
AdTech Ad

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στα Συλλαλητήρια σήμερα στην Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στην Αθήνα, απαιτώντας μαζικά και καθολικά να μην έρθει το νομοσχέδιο στην Βουλή. Και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν την απάντηση τους με συμμετοχή στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία αν η Κυβέρνηση τολμήσει να φέρει τα μέτρα στη Βουλή.
ΠΗΓΗ:news247.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 29 - 3 - 2016

Σήμερα Τρίτη,29 - 3 - 2016,δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή.

Το ημερολόγιο,της σημερινής ημέρας,αναφέρει:

Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Μαρτύρων Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων και ιερωμένων.

ΠΗΓΗ:eortologio.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 29 - 3 - 2016

Αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο, από το μεσημέρι και μετά, περιμένουμε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 18 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 9 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 11 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Κρητικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο μέτριοι έως ισχυροί.
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.


Αυξημένη συννεφιά και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.

ΠΗΓΗ:meteo.gr

Φοιτήτρια στην Αθήνα είδε τον άστεγο πατέρα της και τον προσπέρασε χωρίς να του μιλήσει γιατι ντράπηκε!!!!


Σε μία τυχαία βόλτα στη στολισμένη για τα Χριστούγεννα Αθήνα δύσκολα θα ξεφύγουν από το βλέμμα κάποιου τα μικρά υπαίθρια «σπιτάκια» που έχουν στήσει στο κέντρο της πόλης δεκάδες άστεγοι.
Κι, όμως, ο ανώνυμος άνθρωπος που προσπερνάς βιαστικά θα μπορούσε να είναι ο ίδιος σου ο πατέρας… Δεν πρόκειται για σενάριο βγαλμένο από ταινία, αλλά, δυστυχώς, για μία σκληρή εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση φοιτήτριας από την επαρχία που «έπεσε» πάνω στον άστεγο πατέρα της χωρίς να τον αναγνωρίσει. Ο κ. Παναγιώτης είπε στην οικογένειά του ότι θα φύγει στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη κι εδώ και μερικά χρόνια ζει μέσα σε μία αθηναϊκή στοά. Η γυναίκα και τα παιδιά του δεν έχουν λάβει νέα του εδώ και καιρό, όμως, η μοίρα του επιφύλασσε ένα περίεργο παιχνίδι…
Εκεί που κοιμόταν το άκουσμα μίας γνώριμης φωνής τον ξύπνησε. Ήταν η φωνή της κόρης του, που είχε καταφέρει να περάσει σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, χωρίς εκείνος να το έχει πληροφορηθεί. Ο κ. Παναγιώτης την αναγνώρισε αμέσως, αλλά δεν της μίλησε από ντροπή. Το ίδιο, εντούτοις, συνέβη και με την κόρη του, που, χωρίς να ρίξει δεύτερη μάτια, πέρασε βιαστικά από δίπλα του, αγνοώντας την ύπαρξή του και περνώντας τον ως έναν ακόμη άστεγο.
Την παραπάνω σοκαριστική ιστορία διηγήθηκε στο protothema ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Praksis, Τζαννέτος Αντύπας, στην οποία απευθύνθηκε ο κ. Παναγιώτης, ζητώντας βοήθεια για να ξανασταθεί στα πόδια του.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αντύπας, η κρίση ανάγκασε ακόμη και ανθρώπους με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο να κοιμούνται σε παγκάκια και όπου αλλού βρουν, ενώ υπολογίζεται πως πάνω από 1.200 άνθρωποι θα περάσουν τις γιορτές μόνοι στους παγωμένους δρόμους της Αθήνας. Εάν προστεθούν σε αυτόν τον αριθμό και οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί ή καταφθάνουν συνεχώς στη χώρα μας, τότε έχουμε να κάνουμε με αρκετές χιλιάδες.
«Πλέον, όταν μιλάμε για άστεγο πληθυσμό, δεν εννοούμε τους παραδοσιακούς κλοσάρ μέχρι το 2008 που ήταν συγκεκριμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους σε σακούλες σκουπιδιών και ήταν οι κλασικές φιγούρες των περιθωριοποιημένων αστέγων. Η ανθρωπογεωγραφία του αστέγου πια περιγράφει άτομα των οποίων το πνευματικό/εκπαιδευτικό επίπεδο είναι πάνω από εκείνο του μέσου όρου.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πανεπιστημιακές σπουδές ή ακόμη και μεταπτυχιακό και είναι άστεγοι» υπογραμμίζει ο κ. Αντύπας, προσθέτοντας πως «αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι οι συνθήκες του να μείνουν στο δρόμο προέρχονται από τη βαθύτατη οικονομική κρίση. Έχασαν τη δουλειά τους αιφνίδια κι οι περισσότεροι από αυτούς λαμβάνοντας μία βεβιασμένη απόφαση εγκατέλειψαν τις οικογενειακές τους εστίες και τις επαρχιακές πόλεις όπου συνήθως διέμεναν.
Αυτό συνέβη γιατί στην Ελλάδα του 2015 παραμένει η στερεότυπη αντίληψη ότι ο άνδρας πρέπει να είναι ο κουβαλητής που θα φέρει τα βασικά για να μπορέσει να θρέψει την οικογένειά του. Επομένως, όταν κάποιος βρίσκεται άνεργος και αδύναμος να υποστηρίξει την οικογένειά του, επιλέγει να εξαφανιστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα από το να αποτελεί βαρίδι. Αυτό συμβαίνει διότι, εάν απουσιάζει ο συγκεκριμένος, η εκτεταμένη οικογένεια στην επαρχία θα φροντίσει τα μέλη που αφήνει πίσω».
«Από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τώρα στο κέντρο της Praxis στην Αθήνα έχουμε καταγράψει 6.500 αστέγους. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυτού του πληθυσμού. Η μια είναι η λεγόμενη ραφ φλίπερς, αυτοί, δηλαδή, που κοιμούνται κάτω από άγριες συνθήκες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται στα παγκάκια, στα πάρκα κ.λπ..
Ο άστεγος, όμως, έτσι όπως ορίζεται διεθνώς, είναι αυτός ο οποίος ζει σε συνθήκες αστεγίας: δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ζει με πολλά άτομα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, σε εγκαταλελειμένο σπίτι ή σε έναν ξενώνα, άρα είναι εν δυνάμει άστεγος» σημειώνει, ακόμη, ο πρόεδρος της Praksis.
«Όλοι αυτοί, επομένως, ανεβάζουν κατά πολύ το νούμερο και μπορούμε να μιλήσουμε και για 20.000 και για 25.000. Χριστούγεννα στους δρόμους της Αθήνας υπολογίζεται ότι θα κάνουν γύρω στα 1.200 με 1.300 άτομα. Αν προσθέσουμε σε αυτούς την πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων και μεταναστών τα νούμερα ξεφεύγουν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστούν.
Πρόκειται για πληθυσμούς που αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα κι έχουν επιλέξει τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα είτε για να μπορέσουν να βρουν μια πύλη εξόδου είτε για να επιστρέψουν με κάποιον τρόπο στη χώρα τους», καταλήγει.
Πηγη elpais.gr