Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ!!!ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ!!!

Το άκρως επικίνδυνο κύμα καύσωνα που εξαπλώνεται ώρα με την ώρα… έχει προκαλέσει πανικό.

Όλα βέβαια θέλουν έναν ήρεμο και ψύχραιμο τρόπο να αντιμετωπιστούν….Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κάνουν τη χρήση των κλιματιστικών αναπόφευκτη..

Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν περιορισμένη χρήση και σωστή τακτική συντήρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση η νόσος των λεγεωναρίων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη χρήση κλιματιστικών.

Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο επιμολύνει το νερό ή τα συστήματα κλιματισμού.

Το μικρόβιο αυτό αναπτύσσεται σε νερά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα κλιματιστικά, τα οποία γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται καλό καθαρισμό και τακτική αλλαγή των φίλτρων.

Τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζονται μέσα σε δύο έως δέκα μέρες από την προσβολή του ατόμου και προσβάλλονται κυρίως άτομα που εργάζονται σε κτίρια με κεντρικό κλιματιστικό σύστημα.

Η νόσος των λεγεωνάριων εκδηλώνεται με τη μορφή βαριάς πνευμονίας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

-Έντονη κόπωση
-Δύσπνοια
-Πυρετός

Η βαριά μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στο 3-4% των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ τα κλιματιστικά μεταφέρουν στους εργασιακούς χώρους πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), που έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό.

Αρκετές χιλιάδες χημικές και συνθετικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές, χρησιμοποιούνται στα υλικά των κτιρίων. Η σταθερή εκπομπή αναθυμιάσεων από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα, τις συσκευές και τα εξαρτήματα μπορεί να κάνει αυτές τις χημικές ουσίες να κυκλοφορούν σε όλο το κτίριο.

Ορισμένα χημικά, όπως το πολυβρωμιούχο διφαινυλοβενζόλιο (PBDE), υπάρχουν στα πλαστικά εξαρτήματα των γραφείων. Το χημικό αυτό είναι λυποδιαλυτό και παραμένει στο σώμα από τη στιγμή που θα το εισπνεύσει ο εργαζόμενος μέσω των κλιματιστικών.

Επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ενδέχεται να περάσει και στο κυοφορούμενο έμβρυο.

ΠΗΓΗ:lougantina.blogspot.gr

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΤΥΠΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Kαυτές κυριολεκτικά θα είναι οι επόμενες μέρες στην Ελλάδα αφού η θερμοκρασία χτυπά «κόκκινο» με τον υδράργυρο να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς
Την προσοχή σε όλους τους πολίτες εφιστά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει του επερχόμενου καύσωνα σε όλη τη χώρα.
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:
• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό.
• Να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.
• Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
• Να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες».

ΠΗΓΗ:tribune.gr

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ 7.5 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM) ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκ. ευρώ - από τα συνολικά 10,3 δισεκ. ευρώ- της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισεκ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και να βοηθήσει στην αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου έρχονται μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για την αποδέσμευση 7,5 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει ψηφίσει νόμους που: θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα και το σύστημα φόρου εισοδήματος, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι επί της αρχής πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από τη συνεχή εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα».
Τα 2,8 δισεκ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα, επισημαίνει ο ESM. Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 28,9 δισεκ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα που φθάνει τα 86 δισεκ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν από κοινού αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής 170,7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση του ESM.
ΠΗΓΗ:huffingtonpost.gr

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΖΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 - 6 - 2016

Καλό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και πολλή ζέστη, περιμένουμε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 34 βαθμούς, στην Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα από 18 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και αρκετή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr