Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΣΤΙΣ 24 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου. 

Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση του χρέους και θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές. 

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστούν μέτρα όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA). 

Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες. 

Ο Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα: 

  • Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)
  • Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, το Eurogroup καλοσώρισε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και απομένει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εάν τα μέτρα που υιοθετηθούν σε τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τότε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, συμφωνημένα με τους Θεσμούς,  περιλαμβανομένων εισπρακτικών μέτρων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος, προκειμένου να φέρουν εκ νέου σε τροχιά τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού προβλέπονται μόνοι για πολύ έκτακτα γεγονότα, έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα είναι πάντα συμφωνημένες με τοςυ Θεσμούς. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.

Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσαεις. 

ΠΗΓΗ:in.gr

Ο «δράκος» Κυριάκος Παπαχρόνης. Βίαζε και σκότωνε γυναίκες επειδή τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών. Είπε ότι ήθελε να τις εκδικηθεί επειδή μια πόρνη τον αποκάλεσε ανίκανο στην εφηβεία. Τα ερωτικά γράμματα από τις «θαυμάστριες».

«Ευχαριστώ! Τι βάζετε τέτοιες ποινές; Τόσα χρόνια θα ζήσουμε; Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Παπαχρόνη γνωστού και ως «Δράκου της Δράμας», όταν άκουσε την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο στα τέλη του 1982. Είχε καταδικαστεί σε ποινή δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών, αλλά η ποινή μετατράπηκε τελικά σε ισόβια φυλάκιση. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και περιελάμβανε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και βιασμούς, σωματικές βλάβες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις. Με τη δήλωσή του, όχι μόνο επιβεβαίωνε ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα, αλλά παραδεχόταν ότι ήταν δημόσιος κίνδυνος. Ήθελε να εκδικηθεί τις γυναίκες Ο Κυριάκος Παπαχρόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Στην εφηβεία του, περίπου σε ηλικία 14 ετών, είχε μια εμπειρία, που όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, τον σημάδεψε και του δημιούργησε μίσος για τις γυναίκες. Μαζί με φίλους τους επισκέφτηκε έναν οίκο ανοχής, όπου μια πόρνη προσέβαλε τον ανδρισμό του και τον αποκάλεσε «ανίκανο». Από εκείνη την ημέρα γεννήθηκε μέσα του η ιδέα της εκδίκησης. Η δράση του ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό, όταν ήταν 19 ετών και έφεδρος αξιωματικός στην 5η μοίρα των ΛΟΚ της Δράμας.... 
Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1981, βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλο. Ήταν το πρώτο από τα πολλά εγκλήματα του. Η υπόλοιπη δράση του, μέχρι τη σύλληψή του συνοψίζεται στα εξής: -Δεκέμβριος 1981, απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Δράμα -Ιανουάριος 1982, απόπειρα βιασμού και δολοφονίας μιας φοιτήτριας στη Δράμα -Αύγουστος 1982, βιασμός και δολοφονία μιας 20χρονης φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη -Απόπειρες βιασμού και δολοφονίας άλλων 5 γυναικών σε Δράμα και Ξάνθη και πρόκληση σωματικών βλαβών σε ορισμένες. -Πέντε βομβιστικές επιθέσεις, οι περισσότερες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη -Εμπρησμός στο αεροδρόμιο Καβάλας Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχε και ο ίδιος! Οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν σε συναγερμό. Αναζητούσαν τον δράστη που είχε σκορπίσει τον τρόμο στις γυναίκες και τον είχαν ήδη ονομάσει «Δράκο της Δράμας». Ο Παπαχρόνης συνέχισε να υπηρετεί τη θητεία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μάλιστα στις έρευνες για τον εντοπισμό του, συμμετείχε και ο ίδιος. Αυτό γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών που είχε προσπαθήσει να βιάσει και να σκοτώσει, ο δράστης φορούσε στρατιωτική στολή όταν «χτυπούσε». Έτσι οι αρμόδιοι της αστυνομίας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για κάποιον (μόνιμο ή έφεδρο) αξιωματικό εν ενεργεία. Προκειμένου να τον εντοπίσουν έγιναν έρευνες σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής. Ο Παπαχρόνης είχε οριστεί επικεφαλής μιας ομάδας και προσπαθούσε να εντοπίσει τον δράστη! Τελικά χάρη στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν δυο άλλοι αξιωματικοί, οδηγήθηκαν στα ίχνη του και ο Παπαχρόνης τελικά συνελήφθη. Τον «ερέθιζε» ο ήχος των γυναικείων τακουνιών Αρχικά ο Παπαχρόνης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ενώ βρισκόταν στον ανακριτή όμως, κάποια στιγμή έσπασε και ομολόγησε τα εγκλήματά του. Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι ο δράκος ερεθίζονταν από τον ήχο των γυναικείων τακουνιών. Το φετίχ του Παπαχρόνη αποκαλύφθηκε και δημόσια, όταν είπε σε μια δημοσιογράφο: «εσένα σ’ αγαπάω γιατί έχεις ψηλά τακούνια». Στην απολογία του παραδέχτηκε όλες τις πράξεις του. Αίσθηση προκάλεσε η κυνική του περιγραφή…  «Θόλωνε το μυαλό μου. Ήθελα να χτυπήσω. Έφθανα στο μεγαλείο. Την χτυπούσα, τελείωνε».

Μετά τη σύλληψή του, η μητέρα του, την οποία κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι για μια δήλωση, είπε: «το ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Πάντα έτρωγε πρώτα το γλυκό και μετά το φαγητό του»! Τα αρρωστημένα ερωτικά γράμματα από τις «θαυμάστριες» Ο Παπαχρόνης οδηγήθηκε στη φυλακή και οι γυναίκες στη βόρεια Ελλάδα ένιωθαν ανακούφιση και ασφάλεια. Όμως όχι όλες. Υπήρχαν ορισμένες που όχι μόνο δεν απεχθάνονταν τον αδίστακτο «δράκο», αλλά τον θαύμαζαν και δήλωναν γοητευμένες. Για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για εκείνον, του έστελναν ερωτικά γράμματα μέσα στη φυλακή, τα οποία ειδικοί ψυχολόγοι χαρακτήρισαν «αρρωστημένη εμμονή»..

Τα πρώτα χρόνια ο Παπαχρόνης δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στη φυλακή και είχε παραβατική συμπεριφορά. Συμμετείχε στην εξέγερση κρατουμένων στην Κέρκυρα, είχε χτυπήσει συγκρατούμενο του και προκαλούσε συχνά ταραχές. Περνώντας ο καιρός, άρχισε να αλλάζει και να υιοθετεί ένα ήσυχο προφίλ. Διάβαζε, έψελνε και συμμετείχε στην οργάνωση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού, το 2004 ο Κυριάκος Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Σήμερα ζει στην επαρχία και είναι αρραβωνιασμένος.... 


ΠΗΓΗ:mixanitouxronou.gr

Οι 80 καλύτερα σκηνοθετημένες ταινίες των τελευταίων 80 χρόνων, σύμφωνα με το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών




Τα 80 του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών και το γιορτάζει δημοσιεύοντας μία λίστα με τις 80 καλύτερα σκηνοθετημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου τα τελευταία 80 χρόνια. Πρόκειται για μία επιλογή που προέκυψε μετά από ψηφοφορία 2189 μελών του (από τα συνολικά 15000) και η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε αμερικάνικες ταινίες και Αμερικανούς δημιουργούς.

Στη μακρά λίστα συναντάμε όντως μερικά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, αλλά δεν είναι λίγες και οι φορές που σαστίζεις λίγο από την επιλογή των σκηνοθετών του Σωματείου να εντάξουν σε αυτή ταινίες, που δεν είναι πια και ό,τι πιο ευφυές σκηνοθετικά έχουμε δει. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι στη λίστα δεν φιγουράρει ούτε ένας εκπρόσωπος της γαλλικής nouvelle vague (Γκοντάρ, Τρυφώ, Ρομέρ), αλλά ούτε και μία ταινία του Αντονιόνι ή έστω του Τρίερ, δηλαδή δημιουργών που πραγματικά επαναπροσδιόρισαν την έννοια του σινεμά στα 120 χρόνια ιστορίας του.

Αντ’ αυτού συναντάμε οσκαρικές ταινίες, όπως «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» του Σπίλμπεργκ ή το “Hurt Locker” της Κάθριν Μπίγκελοου, που θα μπορούσε κάποιος να τις περιμένει σε μία λίστα που φτιάχνουν απλοί κινηματογραφόφιλοι, αλλά όχι επαγγελματίες του σινεμά. Ειδικά όταν οι τελευταίοι αφήνουν απέξω τον Αντονιόνι και τον Γκοντάρ. Όπως και να έχει πάντως, η λίστα κρύβει πραγματικά διαμάντια και μας δίνει αφορμή για να πλουτίσουμε τις κινηματογραφικές μας γνώσεις. 

1. Ο Νονός (The Godfather, 1972) του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1972) 
2. Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941) του Ορσον Γουέλς 
3. Ο Λόρενς της Αραβίας (Lawrence of Arabia, 1962) του Ντέιβιντ Λιν 
4. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey, 1968) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
5. Καζαμπλάνκα (Casablanca, 1942) του Μάικλ Κερτίζ 
6. Ο Νονός 2 (The Godfather: Part II, 1974) του Φράνσις Φορντ Κόπολα 
7. Αποκάλυψη Τώρα! (Apocalypse Now!, 1979) του Φράνσις Φορντ Κόπολα 
8. Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List, 1993) του Στίβεν Σπίλμπεργκ 
9. Οσα Παίρνει ο Ανεμος (Gone With the Wind, 1939) του Βίκτορ Φλέμινγκ 
10. Τα Καλά Παιδιά (Goodfellas, 1990) του Μάρτιν Σκορσέζε
11. Τσαϊνατάουν (Chinatown, 1974) του Ρομάν Πολάνσκι 
12. Ο Μάγος του Οζ (The Wizard of Oz, 1939) του Βίκτορ Φλέμινγκ
13. Οργισμένο Είδωλο (Raging Bull, 1980) του Μάρτιν Σκορσέζε 
14. Στα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws, 1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ 
15. Μια Υπέροχη Ζωή (It’s a Wonderful Life, 1946) του Φρανκ Κάπρα 
16. Σ.Ο.Σ Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα 9Dr. (Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
17. Τελευταία Εξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (The Shawshank Redemption, 1994) του Φρανκ Ντάραμποντ 
18. Ο Πρωτάρης (The Graduate, 1967) του Μάικ Νίκολς 
19. Ο Πόλεμος των Αστρων (Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977) του Τζορτζ Λούκας 
20. Blade Runner (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ
21. Το Λιμάνι της Αγωνίας (On the Waterfront, 1954) του Ελία Καζάν 
22. Pulp Fiction (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο 
23. Ε.Τ.: Ο Εξωγήινος (E.T. The Extra-Terrestrial, 1982) του Στίβεν Σπίλμπεργκ 
24. Νευρικός Εραστής (Annie Hall, 1977) του Γούντι Αλεν 
25. Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan, 1998) του Στίβεν Σπίλμπεργκ 
26. Οι Επτά Σαμουράι (Seven Samurai, 1954) του Ακίρα Κουροσάουα 
27. Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange, 1971) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
28. Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Raiders of the Lost Ark, 1982) του Στίβεν Σπίλμπεργκ 
29. Vertigo (1958) του Αλφρεντ Χίτσκοκ 
30. Η Λεωφόρος της Δύσης (Sunset Boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ
31. To Kill A Mockingbird (1942) του Ρόμπερτ Μάλιγκαν 
32. Psycho (196) του Αλφρεντ Χίτσκοκ 
33. Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (The Searchers, 1956) του Τζον Φορντ 
34. Φόρεστ Γκαμπ (Forrest Gump, 1994) του ρόμπερτ Ζεμέκις 
35. Τραγουδώντας στη Βροχή (Singin’ in the Rain, 1952) των Στάνλεϊ Ντόνεν και Τζιν Κέλι 
36. 8 ½ (1963) του Φεντερίκο Φελίνι 
37. Ο Τρίτος Ανθρωπος (The Third Man, 1949) του Κάρολ Ριντ
38. Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής Μας (The Best Years of Our Lives, 1946) του Γουίλιαμ Γουάιλερ 
39. Σιωπηλός Μάρτυρας (Rear Window, 1954) του Αλφρεντ Χίτσκοκ 
40. Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai, 1957) του Ντέιβιντ Λιν
41. Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων (North by Northwest, 1959) του Αλφρεντ Χίτσκοκ 
42. Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) του Μίλος Φόρμαν 
43. Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music, 1965) του Ρόμπερτ Γουάιζ 
44. Ο Ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) του Μάρτιν Σκορσέζε 
45. Τιτανικός (Titanic, 1997) του Τζέιμς Κάμερον 
46. Η Λάμψη (The Shining, 1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
47. Αμαντέους (Amadeus, 1984) του Μίλος Φόρμαν 
48. Doctor Zhivago (1965) του Ντέιβιντ Λιν 
49. West Side Story (1961) των Τζερόμ Ρόμπινς και Ρόμπερτ Γουάιζ 
50. Μερικοί το Προτιμούν Καυτό (Some Like it Hot, 1959) του Μπίλι Γουάιλντερ
51. Ben-Hur (1959) του Γουίλιαμ Γουάιλερ 
52. Fargo (1996) των Ιθαν και Τζόελ Κοέν 
53. Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lambs, 1991) του Τζόναθαν Ντέμι 
54. Η Γκαρσονιέρα (The Apartment, 1960) του Μπιλι Γουάιλντερ 
55. Avatar (2009) του Τζέιμς Κάμερον 
56. The Hurt Locker (2008) της Κάθριν Μπίγκελοου 
57. Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάδρε (The Treasure of the Sierra Madre, 1948) του Τζον Χιούστον 
58. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου (2014) 
59. Ολα για την Εύα (All About Eve, 1950) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς 
60. Ο Ελαφοκυνηγός (The Deer Hunter, 1978) του Μάικλ Τσιμίνο
61. Θα Χυθεί Αίμα (There Will Be Blood, 2007) του Πολ Τόμας Αντερσον 
62. Το Κεντρί (The Sting, 1973) του Τζορτζ Ρόι Χιλ 
63. Η Αγρια Συμμορία (The Wild Bunch, 1969) του Σαμ Πέκινπα 
64. Alien (1979) του Ρίντλεϊ Σκοτ 
65. Rocky (1976) του Τζον Αβιλντσεν 
66. Ο Κομφορμίστας (The Conformist, 1970) του Μπερναρντο Μπερτολούτσι 
67. Γκάντι (Gandhi, 1982) του Ρίτσαρντ Ατένμπορο 
68. Κλέφτης Ποδηλάτων (The Bicycle Thief, 1948) του Βιτόριο Ντε Σίκα 
69. Σινεμά ο Παράδεισος (Cinema Paradiso, 1988) του Τζιουζέπε Τορνατόρε 
70. Μπραζίλ (Brazil, 1985) του Τέρι Γκίλιαμ
71. Τα Σταφύλια της Οργής (The Grapes of Wrath, 1940) του Τζον Φορντ 
72. Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου (All the President’s Men, 1976) του Αλαν Πακούλα 
73. Μπάρι Λίντον (Barry Lyndon, 1975) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
74. Το Αγγιγμα του Κακού (Touch of Evil, 1958) του Ορσον Γουέλς 
75. Κάποτε στην Αμερική (Once Upon a Time in America, 1984) του Σέρτζιο Λεόνε 
76. Οι Ασυγχώρητοι (Unforgiven, 1992) του Κλιντ Ιστγουντ 
77. Συνήθεις Υποπτοι (The Usual Suspects, 1995) του Μπράιαν Σίνγκερ 
78. Το Δίκτυο (Network, 1976) του Σίντνεϊ Λιουμέτ 
79. Ρασομόν (Rashomon, 1950) του Ακίρα Κουροσάουα 
80. Κάποτε στη Δύση (Once Upon a Time in the West, 1968) του Σέρτζιο Λεόνε

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Αν και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τελικά αυξάνεται η φορολογία σε όλα τα καύσιμα.
 
Τις αυξήσεις θα δουν όλοι ανεξαιρέτως στα πρατήρια καυσίμων και θα αφορούν βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο και κηροζίνη. Η αύξηση του Φ.Π.Α. από 23% στο 24% και στην βενζίνη  μεταφράζεται με αύξηση της λιανικής τιμής των καυσίμων κατά 10 λεπτά το χιλιόλιτρο. Η αύξηση στην λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να είναι της τάξης των 0,03 έως 0,05 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, η τιμή θα εκτιναχθεί από το 1,32 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στην Αττική περίπου στα 1,37 ευρώ το λίτρο, επιβαρύνοντας κατά πολύ τους καταναλωτές. Η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου κίνηση από την αύξηση του ΕΦΚ αναμένεται να διαμορφώσει την τιμή στα 1,12 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο.
 
 
Πέρα από την αύξηση του κόστους των μεταφορών, που τελικά θα επιβαρύνει όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στα νοικοκυριά, έρχεται εκ νέου αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις απώλειες εσόδων των προηγούμενων ετών και παρά το βαρύ κοινωνικό πλήγμα. Προκειμένου να αιτιολογηθεί η απόφαση αυτή, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, άρα η επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα νοικοκυριά αλλά και το σύνολο της οικονομίας δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία και θα υποχρεωθούν να φορτωθούν μια ακόμα αύξηση φόρων, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα των χωρών με τις υψηλότερες τιμές- λόγω φόρων- καυσίμων στην Ευρώπη.
 
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 10 σεντς ενώ η τιμή πώλησης θα επιβαρυνθεί και από τον ΦΠΑ, δηλαδή θα κυμανθεί κατά περίπου 12 σεντς ακριβότερα, εφόσον βεβαίως οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σταθερές. Σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
 
Η αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,08 έως 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι για την Αττική τιμές από 0,75 ως 0,87 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος κινήθηκαν από 0,64 ως 0,77 ευρώ το λίτρο. Μαζί με την αύξηση της διεθνούς τιμής, λένε οι ίδιοι παράγοντες, μπορεί από το ερχόμενο φθινόπωρο να δούμε τιμές κοντά στο ένα ευρώ. Τέλος όσο αφορά το υγραέριο με την αύξηση του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης κατά 0,07-0,08 ευρώ.

ΠΗΓΗ:www.argonafplia.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ,ΔΕΥΤΕΡΑ,9 - 5 - 2016

Σήμερα,Δευτέρα, 9 Μαίου,γιορτάζει:Ησαΐας, Ησαΐα, Ησαΐτσα, Σίτσα, Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Χριστοφόρα, Φόρης, Φόρα, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Χριστοφίτσα.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ,ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 - 5 - 2016

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας όμβρους ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και στον ορεινό άξονα της Πίνδου. Νωρίς το πρωί η ορατότητα τα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 27 στην Κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 27 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 12 έως 25 στα νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν κατά κανόνα από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα ανατολικά και νότια πελάγη 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας θα ενισχυθούν πρόσκαιρα κατά τόπους σε μέτριους 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς, αλλά το μεσημέρι στο Σαρωνικό θα στραφούν σε νότιους έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα φτάσει στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων ή καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα φτάσει στους 23 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr