Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Οι γυναίκες που παραβίασαν το άβατο και εισέβαλαν στα άδυτα του Αγίου Όρους


 το Άγιο Όρος αποτελεί άβατο, δηλαδή ένας τόπος όπου απαγορεύεται η είσοδος γυναικών, με σκοπό την προστασία των μοναχών από τους σωματικούς και πνευματικούς πειρασμούς και την εξασφάλιση της αγαμίας. Μάλιστα, σε δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μια τέτοια απαγόρευση.
Κατά συνέπεια, πρόσβαση ως επισκέπτες έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα, ενώ δεν επιτρέπεται να παραμείνει κανείς για περισσότερες από τρεις ημέρες εκεί.
Οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ, αν βρίσκονται επιβασμένες σε πλοίο, αυτό απαγορεύεται να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τις ακτές. Μάλιστα, όσες θελήσουν να παραβούν τον κανονισμό κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τη Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες προπάθησαν να παραβούν το άβατο και να επισκεφθούν το Άγιο Όρος. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, τα κατάφεραν.
H πρώτη «ανυπάκουη» ήταν, το 1346, ηΕλένη, σύζυγος του Στέφανου Δουσάν, ηγεμόνα των Σέρβων. Ωστόσο, η απόπειρά της απέτυχε, εφόσον εκείνη δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στον προορισμό της, τη σερβική μονή Χιλανδαρίου.
Ακολούθησε, το 1850, η σύζυγος του Βρετανού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Στράτφορντ Κάνινγκ, η οποία, έπειτα από ειδική άδεια, επισκέφθηκε κατ' εξαίρεση το Άγιον Όρος. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο τότε Πατριάρχης, Άνθιμος, ενώ έδειξε να κατανοεί τους λόγους της επίσκεψης, σύστησε με επιστολή του να μην επαναληφθούν ανάλογες εξαιρέσεις και οι γυναίκες να παραμείνουν μακριά από τον ιερό τόπο.
Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, όμως, ηΜαρίζ Σουαζί, ήταν αποφασισμένη να «τρυπώσει». Έτσι, το 1929, μπήκε στο Άγιο Όρος ντυμένη άνδρας και παρέμεινε εκεί για ένα μήνα. Επιστρέφοντας, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ένας μήνας με τους άνδρες του Αγίου Όρους», όπου περιέγραψε τις εμπειρίες της από όσα είχε δει και βιώσει εκεί. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε ένα «βιτσιόζο» καλόγερο και τη συνεχή επιθυμία του για έρωτα. «Είναι φαντασιόπληκτη. Θα είδε το Άγιον Όρος μόνο από το βαπόρι», ήταν η απάντηση εκ μέρους της Μοναστικής Πολιτείας.
Αλίκη Διπλαράκου
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου το γυναικείο φύλο τόλμησε να παραβιάσει το άβατο του Αγίου Όρους ήταν κι εκείνη της Αλίκης Διπλαράκου. Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν καλλονή του μεσοπολέμου, καθώς και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Το 1930, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και, φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, κατάφερε να παραβιάσει το άσυλο, προκειμένου να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία. Είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες που το επιχείρησαν και το πέτυχαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην Ιστορία του Αγίου Όρους. Και μια «λεπτομέρεια» που επιβεβαιώνει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα της Διπλαράκου; Η συντηρητική κοινωνία της Αθήνας την αντιπαθούσε...
Μαρία Ποιμενίδου
Ωστόσο, η περίπτωση της Πόντιας από τη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Ποιμενίδου, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα, αφού στάθηκε αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της, να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις. Η 22χρονη τότε, ντυμένη αντρικά, «τρύπωσε» στα άδυτα του Αγίου Όρους και παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες, μέχρι που έγινε αντιληπτή. Η άφιξή της καταγράφεται στις 17 Απριλίου του '53 και η αναχώρησή της στις 19 του ίδιου μήνα. Χαρακτηριστικό του θορύβου που προκάλεσε η Ποιμενίδου ήταν δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής, το οποίο έκανε λόγο για το τολμηρό εγχείρημα της «νεαράς, που είχεν, όπως εδήλωσεν, από πολλού σχεδιάσει την καταπάτησιν του Αγίου Όρους, φλεγόμενη υπό της επιθυμίας της να ιδή αυτοπροσώπως, κατά ποιον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί». Πράγματι, στόχος της ήταν να γνωρίσει από κοντά τη μοναστική ζωή.
Τέλος, ανάμεσα στις γυναίκες που έμειναν στην ιστορία επειδή εισέβαλαν ή προσπάθησαν να εισβάλουν στα άδυτα του Αγίου Όρους ήταν και ηΜαλβίνα Κάραλη, η οποία, κι εκείνη ντυμένη σαν άνδρας, προσπάθησε να παραβεί τον κανονισμό. Τι είχε κατά νου η θαρραλέα Μαλβίνα;  Ήθελε να εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή της για τη συγκεκριμένη απαγόρευση. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες, έγινε αντιληπτή και διώχθηκε.
Μαλβίνα Κάραλη
Πηγή womantoc.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Στο προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την άφιξή του στην Αθήνα.
«Η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Κος Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
«Είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή η ειλικρινής και στενή συνεργασία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να δοθεί οριστικά τέρμα στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα του ISIS και της τρομοκρατίας που απορρέει από τον ISIS», είπε.
Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο Κος Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Από τη μεριά του ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.
«Πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Πιο αναλυτικά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχει κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά το μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 523%», δήλωσε και συμπλήρωσε:
«Να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. Είναι σημαντικό τώρα να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα για την ολοκλήρωσή τους».
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 23 ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Οι αθλητές συμμετείχαν σε πέντε διαφορικά αθλήματα και προέρχονται από έξι διαφορετικές χώρες

Νέα υπόθεση με ντοπέ αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων βλέπει το φως της δημοσιότητας, έπειτα από επανέλεγχο που σημειώθηκε.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, 23 είναι οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, οι οποίοι βγήκαν θετικοί στον επανέλεγχο για αναβολικές ουσίες.
Στο σύνολό τους οι 23 αθλητές συμμετείχαν σε πέντε διαφορετικά αθλήματα από έξι διαφορετικές χώρες, χωρίς να διευκρινίζεται η καταγωγή τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επανεξέτασε 454 επιλεγμένα δείγματα από τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και επιπλέον 265 από εκείνους του Λονδίνου το 2012.

Το BBC αναφέρει ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους, εστιάζοντας σε αθλητές που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος τους Αγώνες του Ρίο, οι οποίοι θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Αυτοί οι επανέλεγχοι δείχνουν, για μία ακόμα φορά, την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε κατά του ντόπινγκ», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

«Θέλουμε να κρατήσουμε τους ντοπέ μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως 31 αθλητές από τους Ολυμπιακούς του 2008 είχαν βρεθεί θετικοί σε επανέλεγχο για αναβολικές ουσίες. 
Επισημαίνεται, ότι η διαδικασία επανελέγχου συνεχίζεται. 


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΙΟΥ.

Σήμερα, Παρασκευή, 27 Μαίου, γιορτάζει: Αλύπιος, Αλυπία, Ιωάννης ο Ρώσσος.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

ΖΕΣΤΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΜΑΙΟΥ

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ζέστη περιμένουμε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα βορειοανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και κυρίως η Θράκη όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες. Παράλληλα, τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 11 έως 31 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 27 βαθμούς στην Ήπειρο, από 12 έως 32 στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 32 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ. Στη περιοχή των Δωδεκανήσων ωστόσο το βορειοδυτικό ρεύμα πνέει ενισχυμένο με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αρχικά αίθριος καιρός αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.


ΠΗΓΗ:meteo.gr

Ποιο είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό που οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλουν να ξέρετε;

Ισοδυναμεί με μια συνταγογραφούμενη δόση του αντικαταθλιπτικού Prozac.

Τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης, οι υποχρεώσεις και η πίεση της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Μία τελευταία λύση αποτελούν τα αντικαταθλιπτικά με τις γνωστές τους παρενέργειες. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και να μην είμαστε μόνιμα λυπημένοι.
Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες , δύο χούφτες κάσιους λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που δρα μια συνταγογραφούμενη δόση αντικαταθλιπτικού Prozac. Τα κάσιους περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός αμινοξέος , της L-τρυπτοφάνης , μίας ουσίας που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας , ενός σημαντικότατου νευροδιαβιβαστή που έχει να κάνει με το αίσθημα χαράς.
 Άλλα σημαντικά οφέλη των καρπών κάσιους είναι: Μείωση αρτηριακής πίεσης , πρόληψη καρκίνου, υγιή οστά και νεύρα ,γρήγορη πέψη, αποτροπή χολολιθίασης, υγιή καρδιά, ευχάριστο ύπνο , υγιή ούλα και δόντια καθώς και ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντί – οξειδωτικά .
Συμβουλή: Ένα μειονέκτημα είναι ότι τα κάσιους κρύβουν στον καρπό τους πολλά λιπαρά – Μια χούφτα (30 γρ.) κάσιους αποδίδει 165 θερμίδες. Αν θέλετε λοιπόν να αδυνατίσετε δεν είναι το καλύτερο σνακ αλλά τα οφέλη είναι πολλά για την πνευματική μας υγεία.
Προσοχή: το παραπάνω άρθρο δεν προτείνει να διακόψετε την αντικαταθλιπτική σας αγωγή και να ξεκινήσετε τα κάσιους αλλά γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που μας προσφέρει η φύση μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας.

Πηγή womantoc. gr

12 ονειρικά πορτρέτα σκύλων από μια φωτογράφο που λατρεύει τα ζώα

Μια φωτογράφος έχει δημιουργήσει τις πιο όμορφες φωτογραφίες σκύλων που έχετε δει ποτέ στη ζωή σας. Η Alicja Zmyslowska είναι μια φωτογράφος από την Πολωνία που τραβά τα πιο όμορφα και ονειρικά πορτρέτα σκύλων. Το Bored Panda δημοσιεύει μερικές από τις εκπληκτικές φωτογραφίες της οι οποίες είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
«Αγαπούσα τα ζώα από μικρό παιδί» είπε η Zmyslowska μιλώντας στο Bored Panda. «Όταν ήμουν 4, είχα δύο όμορφες γάτες, αλλά το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να έχω ένα σκύλο. Το 2006 αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ενα υπέροχο χρυσό retriever, η Κιάρα έφτασε στο σπίτι μου και άλλαξε τη ζωή μου για πάντα.
Από την αρχή είχα κάνει τις εικόνες της με κάποια compact φωτογραφική μηχανή ή δανειστεί DSLR από τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Ένα χρόνο αργότερα πήρα την πρώτη φωτογραφική μηχανή DSLR μου. Και όλα ξεκίνησαν!».
Δείτε το καταπληκτικό έργο της.




































Πηγή