Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ανατροπές στο αφορολόγητο από το νέο καθεστώς για το πλαστικό χρήμα - Απαγορεύονται τα μετρητά από 500 ευρώ και πάνω - Στα 50-70 ευρώ το όριο για επιτηδευματίες - Θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις μόνον αν το 50% έγινε με κάρτα - Από 1.1.2017 δεν δέχεται τίποτα η εφορία αν δεν πληρώθηκε με πλαστικό χρήμα.
Μεγάλες ανατροπές κρύβει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή μέρες το υπουργείο Οικονομικών για το «πλαστικό χρήμα». Μετά από αναβολές και παλινωδίες, το νέο καθεστώς σχεδιάζεται να ισχύσει στο β΄εξάμηνο του 2016, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Φέτος είναι μεταβατική χρονιά αλλά από 1.1.2017 η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία δαπάνη, αν δεν έχει γίνει με πληρωμή μέσω τραπέζης ή, κάρτας.
Ουσιαστικά όμως, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών. Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ, για παράδειγμα, θα απαιτείται να έχουν κάνει κάποιος δαπάνες 864 ευρώ με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να ελέγξει την φοροδιαφυγή. Ειδικά για φέτος όμως, επειδή οι αλλαγές θα ισχύσουν στα μέσα της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α΄ εξάμηνο με μετρητά, εφόσον –σύμφωνα με πληροφορίες- αντιστοιχούν στο 50% το πολύ των δηλωθέντων δαπανών.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2017 πάντως, σχεδόν τα πάντα θα πληρώνονται μέσω τραπέζης. Για τους ιδιώτες θα επιτρέπονται πληρωμές με μετρητά έως του ποσού των 500 ευρώ, αλλά για τις μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων συναλλαγές, το όριο σχεδιάζεται να τεθεί στα 50 ή 70 ευρώ μόλις.
Τι αλλάζει για τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι στην τελική φάση νομοθέτησης θα προβλέπει ότι:
- Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ι
- Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις πληρωμέατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Για το 2016 θα ισχύσει το υβριδικό μοντέλο 50% τουλάχιστον για δαπάνες με κάρτες ή μέσω τραπέζης και έως 50% το πολύ για δαπάνες με μετρητά.
- Το ύψος των αποδείξεων που απαιτείται για να κατοχυρώσει κάποιος το αφορολόγητο θα εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Για άγαμους που θα έχουν μικρότερο εισόδημα από 8636 ευρώ, θα απαιτείται το 10%. Για όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά το αφορολόγητο όριο (πχ πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 9100 ευρώ) θα απαιτείται το 15% και το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Όποιος δεν συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσοστό, θα φορολογείται έστω και αν έχει πολύ χαμηλό εισόδημα (πχ αν κάποιος συγκεντρώσει 450 ευρώ αντί 500 που θα απαιτούνται για εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει ένα «πρόστιμο» της τάξεως των 10 ευρώ).ς σε ΔΕΚΟ . Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.
Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου. Ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί άμεσα για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017, αναμένεται να νομοθετηθεί η σχετική δυνατότητα.
Επιχειρήσεις
Πέραν των κινήτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα θεσπιστεί και απαγόρευση σε συναλλαγές πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
Αντίστοιχα, από την 1η Ιουλίου, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Επίσης, όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Το συνήθειο να αφήνετε ένα ποτήρι με νερό στο κομοδίνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να το πιείτε στον ύπνο σας... πρέπει να κοπεί άμεσα.
Ο λόγος?
To νερό που μένει στο ποτήρι για πολλές ώρες εμπεριέχει ορισμένους άγνωστους κινδύνους, άλλωστε θα έχετε παρατηρήσει την περίεργη γεύση του.
AdTech Ad
Το νερό, σε αντίθεση με τις τροφές, δεν περιέχει σάκχαρα, ή πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβίων. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τα μικρόβια εκείνα που ευθύνονται για την παράξενη γεύση του, όταν μένει για ώρες στο ποτήρι.
Το νερό που έχει μείνει σε ένα ποτήρι για ώρες είναι πιο πιθανό να έχει συλλέξει σωματίδια σκόνης και βακτήρια από τον αέρα του δωματίου, ιδίως αν αυτό δεν αερίζεται επαρκώς.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν το νερό εκτίθεται στον αέρα για πολλή ώρα είναι πιθανό να υποστεί αλλαγή στην χημική δομή του.
Αν και όλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το νερό που μένει στο ποτήρι στο κομοδίνο σας όλη τη νύχτα είναι ακατάλληλο, αποτελούν σίγουρα κάτι που αξίζει να σκεφτείτε, λόγω του γεγονότος ότι έχει συλλέξει πολλή σκόνη και βακτήρια.

ΠΗΓΗ:
newsbomb.gr

YΠΟΒΡΥΧΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΔΗΝΙΑΣ

Δύτες στα ανοικτά των ακτών της Σαρδηνίας εντόπισαν βυθισμένο ναυάγιο ενός βρετανικού υποβρυχίου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότερο από 70 χρόνια αφότου εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος με 71 άτομα πλήρωμα επί του πλοίου.Μια ομάδα με επικεφαλής τον κυνηγό ναυαγίων Μάσσιμο Ντομένικο Μπορντόνε, εντόπισε το εξαφανισμένο σκάφος.
Όταν αντίκρισε τη σκιά του 84 μέτρων μήκους, 8 μέτρων πλάτους ναυαγίου, μόλις έφτασε σε βάθος 80 μέτρων, ήξερε ότι κάτι σπουδαίο είχε συμβεί. «Αμέσως σκέφτηκα τη μοίρα αυτών των ανδρών που συνάντησαν το θάνατό τους εκεί κάτω», δήλωσε στην La Nuova Sardegna.
Το HMS P311 έφυγε από την Μάλτα στις 28 Δεκεμβρίου του 1942, με αποστολή να καταστρέψει τα ιταλικά θωρηκτά «Trieste» και «Gorizia» που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της La Maddalena, στο ομώνυμο νησί στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Σαρδηνίας.
Αλλά το υποβρύχιο εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στέλνοντας το τελευταίο σήμα στις 31 Δεκεμβρίου 1942. Αναφέρθηκε η εξαφάνισή του στις 8 Ιανουαρίου, όταν απέτυχε να επιστρέψει στη βάση και αργότερα δηλώθηκε ως βυθισμένο.
Πιστεύεται πως το υποβρύχιο βυθίστηκε στον κόλπο της Όλμπια περίπου στις 2 Ιανουαρίου 1943.
Το ναυάγιο είναι σε άριστη κατάσταση, με μόνο την πλώρη να φέρει ζημιές από την έκρηξη. Κατά πάσα πιθανότητα, οι ειδικοί λένε πως οι εσωτερικοί θάλαμοι του πλοίου δεν έχουν πλημμυρίσει, καθώς βυθιζόταν.
«Μάλλον βυθίστηκε, με τον αέρα να έχει σφραγιστεί στο εσωτερικό του, που σημαίνει πως το πλήρωμα πρέπει να πέθανε από έλλειψη οξυγόνου», δήλωσε ο Μπορντόνε.
Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού, δήλωσε στην «The local» πως το HMS P311 είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μετακινηθεί από την τελευταία του κατοικία, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή όχι πτώματα εντός. «Τα ναυάγια ανασύρονται μόνο αν υπάρχουν εξαιρετικοί ιστορικοί ή λειτουργικοί λόγοι» δήλωσε εκπρόσωπος του ναυτικού.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΙΟΥ 2016

Σήμερα, 26 Μαίου 2016, γιορτάζει: Αλφαίος, Συνέσιος, Συνέσης, Συνεσία, Καρπός.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, 26 - 5 - 2016

Καλό και ζεστό καιρό περιμένουμε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη όπου θα επικρατήσει συννεφιά και θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες. Μάλιστα τα φαινόμενα στη Θράκη ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Παράλληλα, τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 12 έως 30 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 27 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 10 έως 32 στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό, στις Σποράδες και στις Βόρειες Κυκλάδες ισχυροί 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Μέτριοι έως ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι τοπικά στα νότια πελάγη σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται να επικρατήσει πολύ καλός και διαυγής καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr