Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ...ΘΕΣΜΩΝ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Το «πράσινο φως» για ελάφρυνση στα capital controls έδωσαν οι θεσμοί, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πιο σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις χαρτονομισμάτων από «νέο χρήμα», δηλαδή από καταθέσεις που θα γίνουν από δω και πέρα.
AdTech Ad
Στόχος είναι να επιστρέψουν τα χρήματα που είναι κρυμμένα σε …σεντούκια και στρώματα.
Επίσης προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή που θα έρθει είναι η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης, εφόσον δεν πάρει κανείς τα 420 ευρώ που δικαιούται εβδομαδιαίως.
Μετά την έγκριση από τους θεσμούς, θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης η αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).
Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ο εφευρέτης που δημιούργησε το κινητό τηλέφωνο το 1973, επηρεασμένος από το Star Trek. ...


43 χρόνια πριν, ο Martin Cooper προκάλεσε την έκπληξη και εντυπωσίασε κοινό και δημοσιογράφους, όταν παρουσίασε με την ομάδα «The Shoes» το πρώτο κινητό τηλέφωνο της εταιρείας Motorola. Ήδη το 1970, είχε κυκλοφορήσει στην αγορά το λεγόμενο «car phone», δηλαδή ένα τηλέφωνο το οποίο λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο σαν κινητό, αλλά μόνο όταν  το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει. Ο Cooper ωστόσο, πάντα έψαχνε την πρόκληση. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και ιδιαίτερο, ενώ παράλληλα επιθυμούσε να φτάσει τη Motorola, την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, στην κορυφή και σε φοβερά κέρδη. ... 


Το «communicator» του James Kirk στο Star Trek Μια μέρα, ο Cooper παρακολουθούσε τηλεόραση. Έτσι όπως άλλαζε τα κανάλια, το μάτι του έπεσε σε ένα επεισόδιο της σειράς «Star Trek» που προβαλλόταν τη δεκαετία του 70, με μεγάλη επιτυχία. Η σειρά, που σχετιζόταν με το διάστημα και τους πλανήτες, αμέσως του προξένησε το ενδιαφέρον. Σε κάποια στιγμή, το επεισόδιο έδειχνε τον πρωταγωνιστή James Kirk να προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πλήρωμά του και τον πρώτο του αξιωματικό, τον Spock. Το ιδιαίτερο στην όλη υπόθεση, ήταν ο τρόπος με τον οποίο τελικά επιτεύχθηκε η επικοινωνία. Ο καπετάνιος του  διαστημοπλοίου Enterprise χρησιμοποίησε το λεγόμενο «communicator». Το εργαλείο αυτό έμοιαζε με τηλέφωνο, αλλά ήταν ασύρματο και είχε πολλές δυνατότητες. Ο Cooper ενθουσιασμένος από τη μορφή και τη χρήση που είχε το «communicator» στην τηλεοπτική σειρά, άρχισε να σκέφτεται το πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να υπάρξει στην πραγματικότητα.


 Ο εφευρέτης ήρθε σε επαφή με την ομάδα του, εξέφρασε τις σκέψεις τους και αμέσως 
ξεκίνησε η σκληρή δουλειά. Του πήρε μόλις 90 ημέρες για να κατασκευάσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο 800 MHz. Η παρουσίαση του πρώτου κινητού τηλεφώνου της Motorola στη συνέντευξη τύπου Ο Martin Cooper δεν ήταν μόνο ένας ευφυής μηχανικός, που απλώς ήθελε να κάνει τη διαφορά. Αντιθέτως, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος κατανοούσε και τη δύναμη των δημοσίων σχέσεων. Γι’ αυτόν το λόγο, διοργάνωσε μια συνέντευξη τύπου. Στις 3 Απριλίου του 1973, στη Νέα Υόρκη, ο Cooper δεν παρουσίασε μόνο σε κοινό και δημοσιογράφους το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Motorola.  Παράλληλα πραγματοποίησε και το πρώτο του τηλεφώνημα στον Joel Engel, τον διευθυντή του τμήματος ερευνών και καινοτομίας του «AT&T Bell Labs». Μπροστά στα μάτια όλων, μίλησε μαζί του, ενώ τον πληροφόρησε και για το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα. Στη συνέχεια, ο Cooper επέτρεψε και σε ορισμένους ρεπόρτερ να κάνουν και εκείνοι από ένα τηλεφώνημα σε οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμούσαν, ενώ τους έδειξε και τον τρόπο λειτουργίας του κινητού. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό έμεινε έκθαμβο με το αποτέλεσμα, ενώ το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. 

Ο Cooper αργότερα είχε δηλώσει σε συνέντευξη του: «Περπατούσα στους δρόμους, ενώ μιλούσα στο κινητό. Όλοι με κοιτούσαν και απορούσαν. Μου έλεγαν, μα πώς είναι δυνατόν να περπατάω, να πηγαίνω όπου θέλω και να μιλάω παράλληλα. Είχα κάνει πολλές κλήσεις. Περνούσα τη λεωφόρο και μιλούσα με ραδιοφωνικό παραγωγό την ίδια στιγμή. Βέβαια αυτό, ήταν επικίνδυνο». Το αρχικό μοντέλο και οι τροποποιήσεις του μια δεκαετία αργότερα Το κινητό «Motorola DynaTAC» ζύγιζε αρχικά περίπου 1 κιλό, ενώ ο χρόνος ομιλίας ήταν περιορισμένος. «Η μπαταρία μπορούσε να κρατήσει για 20 λεπτά, ωστόσο αυτό δεν αποτελούσε και ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού κανένας δεν θα μπορούσε να κρατήσει το τηλέφωνο για τόσο πολύ», είχε πει αστειευόμενος ο Cooper. Χρειάστηκε μια δεκαετία για να βελτιωθεί το μοντέλο και να τελειοποιηθεί. Το 1983, κυκλοφόρησε το DynaTAC 8000x, το οποίο  ζύγιζε σαφώς λιγότερο, σχεδόν μισό κιλό, ενώ η μπαταρία διαρκούσε 30 λεπτά. Το κινητό αυτό τηλέφωνο ήταν πολύ ακριβό. Κόστιζε 3.395$ τότε, δηλαδή σε σημερινές τιμές 9.300$. Η σειρά Star Trek και η κινηματογραφική της μεταφορά λίγα χρόνια αργότερα, επηρέασε  και πολλούς άλλους ερευνητές. Ο Ed Roberts κατασκεύασε τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή για το σπίτι. Του έδωσε την ονομασία «the Altair 8800»,  από το επεισόδιο του Star Trek «the Altair Solar System», από το οποίο και εμπνεύστηκε την εφεύρεση του. ... 

Πηγή www.mixanitouxronou.gr 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΗΜΕΡΑ!! Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες περιμένουμε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 σε ολόκληρη τη χώρα. Τις θερμές όμως ώρες της ημέρας στη Βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγες καταιγίδες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και ιδιαίτερα σε περιοχές που συνορεύουν με τη Βουλγαρία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 28 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 34 βαθμούς, στην Δυτική Ελλάδα από 18 έως 32, στη Νότια Ελλάδα από 22 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 29 βαθμούς με εξαίρεση τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα και τις νότιες ακτές της Κρήτης όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 31 βαθμούς και τα Δωδεκάνησα όπου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, αλλά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ τα το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Σαρωνικό μέτριοι 5 μποφόρ και στο νότιο Ευβοϊκό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση προς το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr