Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ,ΠΟΥΛΙΔΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ,ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Άφαντος ο άσος του Ολυμπιακού από το βράδυ του Σαββάτου - Λέγεται ότι τηλεφώνησε στην οικογένειά του ζητώντας βοήθεια - Πηγές ανέφεραν πως τις τελευταίες ημέρες ο παίκτης δεχόταν απειλές 

Σοκ στο Μεξικό με τον Άλαν Πουλίδο του Ολυμπιακού, καθώς τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε θύμα απαγωγής στη γενέτειρά του, στην πόλη Σιουδάδ Βικτόρια. Ήδη, οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρεθούν οι δράστες, όπως αναφέρει το gazzetta.gr!

Σύμφωνα με τις πρώτες, κάπως συγκεχυμένες, πληροφορίες, ήταν η οικογένεια του παίκτη που ενημέρωσε την αστυνομία για την εξαφάνιση του Άλαν, υποτίθεται μετά από ένα τηλεφώνημα του ίδιου. Ο Πουλίδο φέρεται να επικοινώνησε με τους οικείους του και, εναγωνίως, τους ενημέρωσε ότι έχει απαχθεί από αγνώστους. 

Την τελευταία φορά που εθεάθη από τους συγγενείς του, ο Άλαν Πουλίδο οδηγούσε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ταξίδευε, προφανώς για αναψυχή, στην ευρύτερη περιοχή της Σιουδάδ Βικτόρια και την επαρχία της Ταμαουλίπας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αδερφό του «ερυθρόλευκου» ποδοσφαιριστή, Αρμάντο, ο Πουλίδο βρισκόταν σε πάρτι που είχε σχέση με την εταιρεία της συντρόφου του, το οποίο ξεκίνησε γύρω στις 19:00 τοπική ώρα. Περίπου στις 23:30, η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής και ότι κινδυνεύει. Την απαγωγή επιβεβαίωσε και επισήμως ο αδερφός του.

Σύμφωνα με σύνδεσμο του Άλαν Πουλίδο στην Ελλάδα, οι συγγενείς του πιστεύουν ότι κρατείται από συμμορίες που απαγάγουν οικονομικά επιφανείς ανθρώπους στο Μεξικό, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρχει εμπλοκή της πρώην ομάδας του, Τίγκρες, με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εξαιτίας της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό.

Όπως αναφέρεται στο Μεξικό, στο ζευγάρι είχαν στήσει ενέδρα έξι κουκουλοφόροι, οι οποίοι φόρεσαν κουκούλες στον Πουλίδο και τη σύντροφό του. Λίγα μέτρα μετά, μπροστά σε μία πλατεία, οι δράστες άφησαν ελεύθερη την κοπέλα και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Πηγές κοντά στην αστυνομία, αλλά και πληροφοριοδότες ανέφεραν πως τις τελευταίες ημέρες ο Πουλίδο είχε απειληθεί έντονα... 

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό δια ξηράς και από αέρος προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα οι δράστες και να γυρίσει σώος και αβλαβής σπίτι του ο Πουλίδο.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την ηγετική της θέση. Ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 30,14% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 21,18% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων χύδην φορτίων και το 16,61% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.

Αλλά, μεσοπρόθεσμα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αναμένεται να παραμείνουν μεγάλες. Οι ναυλαγορές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με στασιμότητα στην ανάπτυξη των οικονομιών των μεγάλων χωρών και με ανάγκη αυστηρής πειθαρχίας στη διαχείριση της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταφορικής ικανότητας. Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), επισημαίνοντας πως οι σωρευτικές εισροές από τη ναυτιλία στο ισοζύγιο πληρωμών τα τελευταία 10 χρόνια (2006-2015) ανέρχονται περίπου στα 142 δισ. ευρώ.

Ομως «οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν επηρεάσει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών και ιδιαίτερα τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτιλία», τονίζει. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ανήλθαν στα 6,42 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, που ήταν 6,29 δισ. ευρώ. Ομως στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου οι εισροές ξένου συναλλάγματος ήταν μόλις 3,54 δισ., σημειώνοντας μείωση σχεδόν 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (6,84 δισ.). «Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της πολιτικοοικονομικής αστάθειας», εξηγεί η ΕΕΕ. Συνολικά, το 2015 οι εισροές ανήλθαν σε 9,97 δισ., σημειώνοντας μείωση 24% σε σχέση με το 2014 (13,13 δισ.).

Παρά τις δυσμενείς εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες, η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Ο στόλος της, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΕΕΕ, ανέρχεται σε 4.585 πλοία (άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 341,17 εκατ. τόνων (dwt), αύξηση 22% σε σχέση με το 2014. Αντιπροσωπεύει έτσι το 19,63% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα και το 49,96% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αμφότερα τα μερίδια παρουσιάζουν ανοδική πορεία συγκρινόμενα με τα προηγούμενα έτη. Ομως το 2015 η ελληνική σημαία αριθμούσε μόλις 770 πλοία (άνω των 1.000 gt) και κατέχει μόλις την έβδομη θέση διεθνώς και τη δεύτερη στην Ευρώπη .

«Οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν την ανανέωση του στόλου τους, επενδύοντας σε σύγχρονα, τεχνολογικά προηγμένα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, με τάση προς μεγαλύτερα πλοία κατά μέσον όρο», σημειώνει η ΕΕΕ. Το ηλικιακό προφίλ της ελληνικής σημαίας το 2015 ήταν 13,2 έτη και του ελληνόκτητου στόλου 11,2 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου στόλου ήταν 14,4 έτη. Παρά τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης και την ασταθή ναυλαγορά, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 407 πλοία (άνω των 1.000 gt). Από αυτά τα 221 είναι δεξαμενόπλοια, που αντιστοιχούν στο 25,88% της παγκόσμιας χωρητικότητας υπό παραγγελία.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, πάντως, κάνουν την ΕΕΕ να εμφανίζεται επιφυλακτική: «Γεωπολιτικές εντάσεις, υψηλότερο λειτουργικό κόστος και κόστος συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, αυξημένο κόστος δανεισμού και περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση επιτείνουν τη ζοφερή εικόνα, ενώ επιπρόσθετες προκλήσεις αποτελούν οι συνέπειες της συμφωνίας της Συνδιάσκεψης του Παρισιού περί κλιματικής αλλαγής και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η οικονομική αναδιάρθρωση της Κίνας και άλλων οικονομιών αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς προσανατολίζονται ολοένα και και περισσότερο στον κλάδο των υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες αληθείς επιχειρηματικούς τομείς, που αποτελείται κατά βάση από μικρομεσαίες μη εισηγμένες ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως οικογενειακής δομής. Είναι σημαντικό τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου να κατανοηθούν και να υποστηριχθούν», υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της ΕΕΕ.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ Ο ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ!!!

Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που φιλοξενείται στην Βέρνη, κατέκτησε για δεύτερη σερί χρονιά, ο Λευτέρης Πετρούνιας. 

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής, στον τελικό (το πρόγραμμά του είχε βαθμό δυσκολίας 6.800) συγκέντρωσε 15.866 βαθμούς και βρέθηκε στην κορυφή του βάθρου των νικητών, αφήνοντας στην δεύτερη τους Ρώσο Ντένις Αμπλιάζιν (15.633) και Βαχάν Νταβτιάν (15.633) από την Αρμενία.

Μάλιστα εκτός από τη νίκη του αυτή, ο Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος αθλητής που καταφέρνει να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο του μετά από 20 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 και από τον θρύλο του αθλήματος, Γιούρι Κέκι, ο οποίος κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για 4η σερί φορά, κανένας άλλος αθλητής δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει το «στέμμα» του. Το έκανε σήμερα ο μεγάλος Έλληνας αθλητής, Λευτέρης Πετρούνιας!

Η τελική κατάταξη στον τελικό των κρίκων:

Λευτέρης Πετρούνιας 15.866
Ντένις Αμπλιάζιν 15.633
Βαχάν Νταχβτιάν 15.633
Λάμπερτους Φαν Χέλντερ 15.566
Κόρτνεϊ Τουλοχ 15.466
Σαμίρ Αϊτ Σαϊντ 15.433
Ντένις Χούσενς 15.233
Ιμπραχίμ Τσολάκ 15.233

ΠΗΓΗ:in.gr

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΥΖΕΛ

32 iταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός ήταν ο απολογισμός της τραγωδίας του Χέιζελ που συγκλόνισε τον κόσμο στις 29 Μαΐου 1985.

Ο απολογισμός του αγώνα Λίβερπουλ - Γουβέντους που δόθηκε στις 29 Μαΐου 1985 στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών, ήταν τραγικός: 39 νεκροί, 600 τραυματίες. 
Γιατί, ως προς το αγωνιστικό μέρος, το γεγονός ότι Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 1985 στέφθηκε η Γιουβέντους, με νίκη 1-0 έναντι της Λίβερπουλ και πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. 
Παρά την τραγωδία ο αγώνας έγινε. 

Ήταν μία από τις σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου
Μία εξέδρα που κατέρρευσε, ένα τσούρμο θεμοκέφαλοι -είναι 1985 και ο χουλιγκανισμός είναι στο απόγειο του- αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων -η ατμόσφαιρα ήταν από νωρίς ηλεκτρισμένη- δημιούργησαν ένα μείγμα εκρηκτικό. 
Το γήπεδο ήταν γεμάτο: 60.000 θεατές, 25.000 για κάθε ομάδα και 10.000 σε «ουδέτερη» ζώνη -στην οποία ωστόσο, υπήρχαν οπαδοί της Γιουβέντους, λόγω των πολλών Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο, αλλά και ορισμένοι της Λίβερπουλ.
Στις εξέδρες των Άγγλων ήταν αρκετοί αυτοί που μπήκαν χωρίς εισιτήριο.
Μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην «ουδέτερη» ζώνη. 
Ο τοίχος καταρρέει, ενώ πολλοί ανεβαίνουν πάνω του, στην ουσία κάνουν «αναρρίχηση». Αρχίζουν οι «συγκρούσεις». 

Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, οδήγησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ  -μετά από σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ- στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων -η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Μικρότερη ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε και πήρε το βίντεο του αγώνα.
Συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συνήθεις ύποπτοι,  γνωστοί χούλιγκαν από το Λίβερπουλ και την ευρύτερη περιοχή. 

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ 563 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».
Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου,περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, 29 -5 - 2016.

Σήμερα, Κυριακή, 29 Μαίου, γιορτάζει: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΥΓΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 - 5 - 2016. ΗΠΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

Ζεστό και υγρό καιρό σε ολόκληρη τη χώρας με τοπικές νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή 29 Μαΐου 2016. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα ορεινά των περιοχών που συνορεύουν με τη Βουλγαρία. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την ήπια μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 12 έως 31 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 29 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 12 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 28 στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη όπου θα διατηρηθεί το βορειοδυτικό ρεύμα με τις εντάσεις του να φτάνουν τα 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr