Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΣΤΙΣ 22 ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 1973 ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Συνωμοτική ενέργεια ομάδας αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Κίνημα που ετοίμαζαν από το 1969 δεν εκδηλώθηκε, γιατί προδόθηκε στις 22 Μαΐου 1973. Ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί.
Το Ναυτικό, στρατιωτικό σώμα με φιλελεύθερη παράδοση, δεν έλαβε ενεργά μέρος στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Αυτό φάνηκε και από την παραίτηση του αρχηγού του Κωνσταντίνου Εγκολφόπουλου, αμέσως μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών. Η πρώτη αντίδραση του Ναυτικού στη Χούντα εκδηλώθηκε στο αποτυχόν κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου (13 Δεκεμβρίου 1967), όταν ο Στόλος εξήλθε στο Αιγαίο.
Αμέσως μετά, στελέχη του Ναυτικού της τάξεως του 1940, όπως οι Πλωτάρχες Παππάς, Σέκερης και Μάλιαρης, άρχισαν να οργανώνουν ένα συνωμοτικό πυρήνα εντός του στρατεύματος, με στόχο την ανατροπή της Δικτατορίας. Από τις αρχές του 1969 ο μικρός πυρήνας των στελεχών αυτών άρχισε να μεγαλώνει, με τη συστηματική μύηση αξιωματικών στο κίνημα τα οποία έδιδαν όρκο ότι θα αγωνιστούν για την ανατροπή της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν εκπονηθεί διάφορα σχέδια: από την απαγωγή του Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της άσκησης του Στόλου με την επωνυμία «Θρίαμβος» (Αύγουστος 1969), μέχρι την κατάληψη της Κρήτης, της Μήλου και άλλων νησιών και το σχηματισμό εκεί κυβέρνησης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με την επάνοδο και του Βασιλιά Κωνσταντίνου (Ιούνιος 1969). Στην πράξη, όμως, τα σχέδια αυτά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Τρία χρόνια αργότερα, ο κύκλος των κινηματιών είχε μεγαλώσει, ενώ επίλεκτα μέλη της είχαν καταλάβει καίριες θέσεις στην Ιεραρχία του Ναυτικού. Οι Παππάς, Παπαδόγκωνας, Μάλλιαρης, Γκιόγκεζας, Κουσουρής κ.ά. ήταν όλοι τους διοικητές σε μεγάλα αντιτορπιλικά, έχοντας μυήσει και ανώτερα στελέχη κάθε πλοίου, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πάρουν τα πλοία και να εξεγερθούν κατά της χούντας. Στο Κίνημα είχαν μυηθεί και αξιωματικοί από τον Στρατό και την Αεροπορία, πολίτες μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί, όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που θα προμήθευε με καύσιμα τους κινηματίες από την οικογενειακή επιχείρηση.
Μετά την εξέγερση της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973, οι κινηματίες πήραν το λαϊκό μήνυμα και αποφάσισαν να δράσουν. Την απόφασή τους αυτή την κοινοποίησαν στον Ευάγγελο Αβέρωφ και μέσω αυτού στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν θα τοποθετούσαν διοικητή τον απόστρατο ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλή, που ήταν μυημένος στο Κίνημα. Μόλις επικρατούσαν, θα καλούσαν πολιτικούς όλων των κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας..


ΠΗΓΗ: 
sansimera.gr

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ Κου ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Κος Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος και τονίζοντας, ότι μαζί με τους πανηγυρισμούς της για το κλείσιμο της αξιολόγησης περίσσεψαν και τα ψέματα.
«Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο.Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον "κόφτη", ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο Κος Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, ο Γ.Γ του ΚΚΕ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».
«Πώς προκύπτει η κοινωνική δικαιοσύνη που επαγγέλλεστε όταν περικόπτετε ακόμα και τα επιδόματα φτωχοκομείου, τις δαπάνες υγείας;» διερωτήθηκε.
«Είναι ακόμα πιο θρασύ το επιχείρημα σας ότι ο "κόφτης" δεν θα χρειαστεί αφού θα πιάσουμε τον στόχο. Μιλάτε για δίκαια κοινωνικά φόρους. Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Γιατί τα επιπλέον 5-6 δις ευρώ θα τα πάρετε από τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και τα πολιτικά σας αφεντικά και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι σας πανηγυρίζουν. Το θράσος σας δεν έχει όρια. Μειώνετε το αφορολόγητο όριο, αυξάνετε δραστικά τις κλίμακες του ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και τα αγροτεμάχια χαρατσώνετε. Θέλετε να τους αναγκάσετε να πουλήσουν την γη τους σε μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν είστε αφελείς ή άσχετοι. Γιατί δεν είναι μόνο η πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων αλλά και συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων. Και για να ρίξετε στάχτη στα μάτια φορολογείτε και τις ξενοδοχειακές μονάδες» συνέχισε.
Ο Κος Κουτσούμπας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται ακόμα και τις προτάσεις των φίλων της του ΣΕΒ για κατάργηση του δώρου και των συλλογικών συμβάσεων και μείωση μισθών», ενώ έντονα επικριτικός ήταν σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια».
«Παραδίδετε τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, τα χρέη που έγιναν από το ίδιο σάπιο καθεστώς, που υπηρετείτε με ευλάβεια. Τα δίνετε τώρα βορρά σε αυτούς που όταν φορούσατε την κόκκινη προβιά σας τους χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών. Οι φίλοι σας οι τραπεζίτες θα επιλέξουν τα ακίνητα φιλέτα, που θα πάρουν με συνοπτικές διαδικασίες. Και τα υπερχρεωμένα κοινωνικά στρώματα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ότι έχουν για να κρατήσουν τα σπίτια τους» σημείωσε.
«Αντί για φόρους, στους φίλους σας τους ετοιμάζετε νέες φοροαπαλλαγές, ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα για αυτούς» πρόσθεσε.
Ο Κος Κουτσούμπας υποστήριξε ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι μέρος του σχεδίου για εμβάθυνση στην ΟΝΕ, σημείωσε ότι «η ίδια η ΕΕ προβλέπει μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη», και πρόσθεσε ότι «αυτά συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που παλαιότερα, πριν κάνει "κωλoτούμπες", κατάγγελλε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο λαός δεν πρέπει να παραμυθιάζεται, και πρέπει να καταδικαστεί ως πελώριο ψέμα η θέση της κυβέρνησης ότι δεν μεταλλάχτηκε και ότι δεν είναι όλα αυτά ακραία λιτότητα και δεν είναι στον ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις γαλλικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας έκτρωμα το νομοσχέδιο που θα νομοθετήσει με προεδρικά διατάγματα ο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «με όποιο δάσκαλο καθίσεις τόσα γράμματα θα μάθεις».
Αναφερόμενος στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι, στόχος είναι να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για τους λίγους, ενώ απώλειες θα έχουν μόνο τα φτωχά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και μέσα μεταφοράς.
Ακόμα, υποστήριξε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ο ισχυρισμός περί δήθεν γρήγορης ανάπτυξης που θα απογειώσει τη χώρα και θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι».
Επικριτικός εμφανίστηκε και για τον αγωγό ΤΑΠ, σημειώνοντας ότι η παρουσία των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Αμερικής στα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι συνδέεται με την συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει μαθήματα αριστεροφροσύνης. Λέει ότι παλεύει για μια άλλη ιδεατή κοινωνία, και ματώνει. Μπορεί να παλεύει και να ματώνει αλλά για την καπιταλιστική κοινωνία. Για ένα σύστημα σάπιο εκμεταλλευτικό που το μόνο που θα δώσει είναι φτώχεια και πολέμους», κατέληξε ο Koς Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ:news.in.gr

ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ EGYPTAIR,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ AFP

Το αεροπλάνο Airbus 320 της EgyptAir, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και κατέπεσε την Πέμπτη στη Μεσόγειο, είχε εκπέμψει αυτόματα μηνύματα για παρουσία καπνού στην καμπίνα του αεροσκάφους, επιβεβαίωσαν το Σάββατο οι ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, κρίνοντας ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ν’αποτολμηθεί οποιαδήποτε ερμηνεία αυτών των στοιχείων.

Το ΒΕΑ «επιβεβαιώνει πως υπήρξε εκπομπή μηνυμάτων ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) που επισήμαιναν την παρουσία καπνού στην καμπίνα λίγο πριν διακοπεί η μετάδοση δεδομένων», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

«Είναι πολύ νωρίς για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια του δυστυχήματος όσο δεν έχουμε εντοπίσει ούτε τα συντρίμμια ούτε ή τα καταγραφικά δεδομένων πτήσης. Η προτεραιότητα στις έρευνες είναι στραμμένη στον εντοπισμό των συντριμμιών και των καταγραφέων», πρόσθεσε.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πρώτα πως είχε εντοπιστεί καπνός απροσδιόριστης προέλευσης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους λίγο πριν από τη συντριβή.

Τα μηνύματα ACARS είναι δεδομένα που δημιουργούνται και μεταδίδονται από το αεροσκάφος στη διάρκεια της πτήσης. Τα μηνυματα αυτά μεταδίδονται αυτόματα από το αεροσκάφος και προορίζονται για τις υπηρεσίες συντήρησής του. 

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την παρουσία καπνού στην καμπίνα στο ύψος των τουαλετών και κοντά στο πιλοτήριο, εξήγησε ένας ειδικός στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Ο ιστότοπος Avherald που ασχολείται με θέματα της αεροπορίας είχε αποκαλύψει πως το αεροπλάνο είχε μεταδώσει αυτόματα μηνύματα ACARS σύμφωνα με τα οποία υπήρξε καπνός στις τουαλέτες και μετά στα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά συστήματα και τα συστήματα πληροφορικής του αεροπλάνου, που βοηθούν στη διακυβέρνησή του, και στη συνέχεια μια βλάβη του FCU (Flight Control Unit), του πίνακα ελέγχου του αυτόματου πιλότου.

Ενώ υποδηλώνουν μια πιθανή φωτιά, η σχετικά σύντομη διαδοχή των δεδομένων δεν δίνει πληροφορίες για τις προσπάθειες του πιλότου να ελέγξει το αεροσκάφος ούτε δείχνει αν αυτό έπεσε ολόκληρο ή διαλύθηκε εν πτήσει, δήλωσαν στο Reuters δύο εμπειρογνώμονες στην ασφάλεια των πτήσεων.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, η Airbus δεν έκανε κανένα σχόλιο. 

ΠΗΓΗ:tanea.gr

ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου δημοκρατίας, στον οποίο αναμετρώνται ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων. Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.
Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.
ΠΗΓΗ:huffingtonpost.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, 22 - 5 - 2016

Αιμίλιος, Αιμιλία, Εμυ, Εμιλία, Εμιλυ, Εμμα, Μίλιος, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα, Βηθεσδά, Βερσεβέ.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!! Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 22 - 5 - 2016

Την Κυριακή, 22 Μαΐου 2016 αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες μέσα στο βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη τη χώρα πλην της δυτικής Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν και θα σταματήσουν σταδιακά μέσα στην ημέρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με εξαίρεση την Κρήτη και την Πελοπόννησο όπου θα συνεχίσουν έως το βράδυ. Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές νεφώσεις αλλά το μεσημέρι και απόγευμα υπάρχει πιθανότητα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί σταδιακά όμως στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειας διεύθυνσης που τοπικά θα φτάνουν τους θυελλώδεις.
Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα από 14 έως 24, στην Πελοπόννησο από 10 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 25, στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 24 και στην Κρήτη από 12 έως 23.
Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενίσουν, οπότε δεν θα ξεπερνούν τοπικά τα 6 μποφόρ. Εξαίρεση θα αποτελέσει η περιοχή του Θερμαϊκού όπου οι αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ σταδιακά θα εξασθενίσουν και το βράδυ θα γίνουν μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο έως τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνεμοι θα πνέουν από συνεχώς μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις από 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά όμως και από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα επικρατήσουν άνεμοι βορειοανατολικής διεύθυνσης 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι συνεχώς μεταβαλλόμενων διευθύνσεων 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική από το ξεκίνημα της ημέρας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, ενώ στα βόρεια τμήματα του νομού υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σημαντικά και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις από 3 έως 5 μποφόρ. Στην ανατολική ακτή του νομού και τις θερμές ώρες, αναμένεται να φτάσουν και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη από το ξεκίνημα της ημέρας και έως τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται παροδικές βροχές. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 4 μποφόρ, όμως σταδιακά θα εξασθενίσουν και το βράδυ θα είναι μεταβλητοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.

ΠΗΓΗ:meteo.gr

ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ!!!

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε έναν νόμο που απαγορεύει κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους που διαδίδει τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς.
Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες "δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιαδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε προάγουν το καθεστώς με άλλους τρόπους".
Παράλληλα απαγορεύονται οι αναφορές στο καθεστώς που επιβλήθηκε στην Πολωνία κατά το διάστημα 1944 - 1989, όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές προθεσμία ενός έτους να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που τιμούν "το απολυταρχικό και μη κυρίαρχο καθεστώς" από τους δημόσιους χώρους.
Στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία για να αντικαταστήσει εκείνη που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου, περίπου 1.200 έως 1.400 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Πολωνία θα αλλάξουν ονομασία.
Παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν την προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού έχουν ψηφισθεί και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.
ΠΗΓΗ:newpost.gr