Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αυτές είναι οι χώρες με τις πιο γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ - Η θέση της Ελλάδας

Με βάση την έκθεση «State of The Internet Report» της Akamai
Όταν η κουβέντα αφορά τις χώρες με τις πιο γρήγορες ταχύτητες στο διαδίκτυο, η Νότια Κορέα σταθερά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Με τα 26,3 megabits ανά δευτερόλεπτο καθίσταται η μόνη χώρα που ξεπερνά το όριο των 25 Mbps κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «State of The Internet Report» που δημοσιεύθηκε από της Akamai, πάροχο αντίστοιχων υπηρεσιών cloud με έδρα τις ΗΠΑ.

Κατά την έκθεση αυτές οι ταχύτητες είναι αποτέλεσμα της 20ετούς επίμονης εργασίας της Νότιας Κορέας στον συγκεκριμένο τομέα.

Αμέσως μετά τη Νότια Κορέα, στο «top 10» των χωρών του κόσμου με τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ και η Νορβηγία. Στην 4η και 5η θέση βρίσκονται η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία αντίστοιχα.


Ανάμεσα στις 10 χώρες του κόσμου με τις υψηλότερες ταχύτητες στο Ίντερνετ βρίσκονται άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Λετονία – στην έκτη, έβδομη, όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα. Γεγονός που καταδεικνύει την εξέλιξη των ευρυζωνικών υποδομών στις χώρες βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η χώρα μας βρίσκεται στην 69η θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού οι επιδόσεις φτάνουν τα 6,9Mbps, βελτιωμένη κατά 9,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Akamai, οι συνδέσεις με ταχύτητες τουλάχιστον 4Mbps αντιπροσωπεύουν το 81%, με 10Mbps το 9,9%, ενώ οι συνδέσεις με ταχύτητα 15Mbps και άνω μόλις το 3%.



Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτη στο ταχύτερο Ίντερνετ είναι η Νορβηγία με μέση ταχύτητα τα 20Mbps, δεύτερη η Σουηδία με 19,7Mbps και τρίτη η Ελβετία με 18,4Mbps.

Η Ελλάδα και οι Κύπρος είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες με τις πιο αργές ταχύτητες στο Ίντερνετ, με τη δεύτερη να βρίσκεται οριακά σε χειρότερη θέση από τη χώρα μας, με επίδοση 6,7Mbps.

Πηγη www.lifo.gr

Τσικνοπέμπτη 2017: Πότε "πέφτουν" Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα

Μπορεί να μην έχουμε μπει ακόμη στον Φεβρουάριο, αλλά το μυαλό πολλών πάει στην Τσικνοπέμπτη 2017, τις Απόκριες, το Πάσχα 2017 και τις... αργίες. Δείτε πότε πέφτει το Πάσχα και οι υπόλοιπες αργίες.



Απο τις πρώτες μέρες του 2017, και σχεδόν όλοι μας, αναζητούμε την Τσικνοπέμπτη 2017, τις Απόκριες 2017, το Πάσχα 2017 αλλά και όλες τις επίσημες αργίες. Η Τσικνοπέμπτη φέτος θα «πέσει» στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ οι Απόκριες την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου.
Παραδοσιακό τριήμερο είναι και αυτό της Καθαράς Δευτέρας στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και της Πρωτομαγιάς που φέτος θα πέσει Δευτέρα. Το Πάσχα 2017 είναι στις 16 Απριλίου.
Η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο, όπως Σάββατο είναι και η 28η Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου είναι του Αγίου Πνεύματος, ενώ Τρίτη η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου. Τα Χριστούγεννα του 2017 είναι Δευτέρα, όπως και Πρωτοχρονιά 2018.
Δείτε όλες τις αργίες του 2017:
  • 27 Φεβρουαρίου, Δευτέρα, Καθαρά Δευτέρα
  • 25 Μαρτίου, Σάββατο, Επέτειος της Επανάστασης του 1821
  • 14 Απριλίου, Παρασκευή, Μεγάλη Παρασκευή
  • 16 Απριλίου, Κυριακή, Πάσχα 2017
  • 17 Απριλίου, Δευτέρα, Δευτέρα του Πάσχα
  • 1 Μαΐου, Δευτέρα, Πρωτομαγιά
  • 5 Ιουνίου, Δευτέρα, Αγίου Πνεύματος
  • 15 Αυγούστου, Τρίτη, Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, Σάββατο, Επέτειος του Όχι
  • 17 Νοεμβρίου, Παρασκευή, Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα, Χριστούγεννα
  • 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
  Πηγη www.newsit.gr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί σήμερα λόγω τεχνικών εργασιών

Για την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου



Κλειστοί σήμερα και αύριο, οι σταθμοί του μετρό «Ομόνοια» (γραμμή 1 και 2), «Σταθμός Λαρίσης» και «Δάφνη» της γραμμής 2, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου (ηλεκτρονικού εισιτηρίου).  

 Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς στάση.
www.star.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2017 - Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία



Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα. - Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα. - Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Τετάρτη. - Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Τετάρτη. - Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 31 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Τρίτη. - Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Πέμπτη. - Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

 Πηγη www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ποιες δαπάνες με πλαστικό χρήμα δε θα μετράνε για το αφορολόγητο


Τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, περιλαμβάνονται ενδεικτικά μεταξύ των δαπανών που θα εξαιρούνται από εκείνες που θα χτίζουν το αφορολόγητο μέσω του «πλαστικού χρήματος». 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και η εξαίρεση των δαπανών θα κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι' αυτόν τον λόγο, έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους, αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να έχουν μείωση φόρου, θα συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, για να καλυφθούν περαιτέρω οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.
Από το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται ακόμα διευκρινίσεις αναφορικά με το πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζεται κάθε πληρωμή μέσω τραπέζης, στο ΑΦΜ του φορολογουμένου που την έκανε.
Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει επεκταθεί το σύστημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές δαπάνες να γίνονται αναγκαστικά με μετρητά, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει για δαπάνες που κάνουν σύζυγοι. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει:

-Υποχρεωτικά οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2017. Διαφορετικά, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
20% για εισόδημα από 30.000,01. Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.
-Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ, θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400x22%).
-Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με «πλαστικό χρήμα» εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύουν εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Πηγη news.gr

Στις 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι χειμερινές εκπτώσεις και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα της εορταστικής αγοράς να μην είναι «μάντης κακών» για την αγοραστική κίνηση των φετινών χειμερινών εκπτώσεων.


«Η διαχρονική αρνητική εξέλιξη του τζίρου στα καταστήματα λιανικής κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς από το 2008 (όπου κυμαινόταν στα 8,83 δις ευρώ) σημειώνει διαρκή μείωση, ενώ με βάση εκτιμήσεις για το 2016 ο κύκλος εργασιών μετά βίας προσέγγισε τα 5,4 δις ευρώ, σημειώνοντας απώλειες περίπου 5% σε σχέση με το 2015 και 39% σωρευτικά την περίοδο 2008-2016. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον το 2017, θα σταματήσει αυτή η πτωτική πορεία και η εκπτωτική αγορά Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Πηγη m.lifo.gr

Ποιοί σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο


Κλειστοί θα είναι δυο σταθμοί του Μετρό το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου λόγω τεχνικών εργασιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 οι σταθμοί «Πανόρμου» και «Συγγρού- Φιξ» του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών που αφορούν την εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου. Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι συρμοί θα περνούν από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Πηγη newsit.gr

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Πέρασε τροπολογία από τη Βουλή που βάζει τέλος στις... μάχες των ιδιοκτητών

Οριστικό τέλος στις... ατελείωτες «διαμάχες» μεταξύ των ιδιοκτητών πολυκατοικιών βάζει ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή και πλέον επιτρέπεται η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή σε σχέση με όσα όσα ισχύουν σήμερα και φέρνουν πολλούς ιδιοκτήτες σε κατάσταση... νευρικής κρίσης.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016 και την κατέθεσε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Μέχρι σήμερα για την προώθηση της χρήσης αυτόνομης θέρμανσης σε κτίρια τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά με την αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, για την αλλαγή εξοπλισμού, για επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή

Θέμα: Διευκόλυνση εγκατάστασης συστημάτων και ανεξάρτητων μονάδων που προάγουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται η διαδικασία, σε εναρμόνιση και με την ευρωπαϊκή πρακτική, για την τοποθέτηση μετρητικών διατάξεων ενέργειας και την διευκόλυνση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης.
Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία βάσει και του πρόσφατου νόμου 4342/2015 ο οποίος ενσωμάτωσε στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2012 «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ, αφού αποσαφηνίζεται το θέμα της λήψης αδειών ή απλών ενημερώσεων που μπορεί να ζητούνται από τις εκάστοτε αρχές και υπηρεσίες προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνευτικά προβλήματα ως προς το σημείο αυτό.
Η προτεινόμενη διάταξη συνάδει επίσης με το πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 1 παρ. 7 Ν. 4072/2012 για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του νόμου 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:
Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.

Πηγη newsbeast.gr

Νέο κύμα χιονιά τις επόμενες ημέρες -Καλλιάνος: Ισως το στρώσει και στο Σούνιο! Πηγή: Νέο κύμα χιονιά τις επόμενες ημέρες -Καλλιάνος: Ισως το στρώσει και στο Σούνιο!

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια αναμένεται τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Υφεση των φαινομένων τη νύχτα στα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.
Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση από Βορρά σε Νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Για νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τη Σκανδιναβία και φαίνεται να είναι πιο ισχυρό από το προηγούμενο κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. «Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν οι ψυχρές αέριες μάζες. Είναι πολικής προέλευσης. Θα περάσουν από τη Σκανδιναβία και την κεντρο-ανατολική Ευρώπη και μέσα στην προσεχή Παρασκευή θα μας επισκεφτούν. Φαίνεται πιο ισχυρό από το προηγούμενο, αλλά με λίγη μικρότερη διάρκεια. Πώς θα κινηθεί τελικά το σύστημα; Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Αν έρθει έτσι όπως φαίνεται, ίσως το στρώσει και στο Σούνιο! Πρώτα βέβαια θα "θάψει" πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Για να δούμε! Θα κινηθεί "ευνοϊκά", θα έρθει ακόμη πιο ενισχυμένο ή θα αλλάξουν τα δεδομένα σε κάτι πιο light;» έγραψε ο κ. Καλλιάνος στο Facebook.


Πηγή: iefimerida.gr