Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πόσο φαγητό καταλήγει στα σκουπίδια στην Ελλάδα της κρίσης;

Ένας τεράστιος όγκος φαγητού, καταλήγει καθημερινά στα σκουπίδια και όπως φαίνεται γι’ αυτό υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Η κακή διαχείριση των καταναλωτών και η έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών.
Η Ελλάδα, ήταν μια από τις 10 Ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν σοβαρό πρόβλημα καταγραφής του προβλήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος Fusions που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει στόχο την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων και την πρόληψη δημιουργίας τους. Υπολογίζεται ωστόσο πως το 2012, κατέληξαν πανελλαδικά περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων στα σκουπίδια. Και όλα αυτά, την ώρα που υπάρχουν περίπου 200 οργανωμένα συσσίτια ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα πάρα πολλοί άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο ή υποσιτίζονται.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα, ωστόσο, ορισμένες ενέργειες που εφαρμόζονται ήδη, είναι η δωρεάν διάθεση προϊόντων αλιείας που κατάσχονται  για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις περιπτώσεις τροφίμων που διατίθενται δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό, προκειμένου να διανεμηθούν αποκλειστικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,  διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην των ευαλλοίωτων, σε χαμηλότερη τιμή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στα σκουπίδια το 1/3 της παραγωγής

Το φαινόμενο όμως, δεν είναι μόνο ελληνικό, αντίθετα έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Το πρόγραμμα Fusions, έχει αναδείξει σημαντικά στοιχεία, σχετικά με τα αποκαλούμενα "απόβλητα τροφίμων" στις χώρες της Ευρώπης. Για την ώρα, μόλις οι 18 από τις 28 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταφέρει να καταγράψουν τις ποσότητες των τροφίμων που καταλήγουν αχρησιμοποίητες στα σκουπίδια.
Από την καταγραφή προκύπτει πως το 2012 κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετούσε 173 κιλά τροφής ετησίως. Λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός πως για το 2011 η παραγόμενη τροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 865 κιλά ανά άτομο, προκύπτει πως  το 20% της παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια.  Σε οικονομικά μεγέθη, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 143 πεταμένα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, εμφανίζεται στα νοικοκυριά, τα οποία με σωστότερη διαχείριση, θα μπορούσαν να γλιτώνουν –σύμφωνα πάντα με την έρευνα- μέχρι και 595 ευρώ ανά έτος.
Τα νοικοκυριά, με σωστότερη διαχείριση, θα μπορούσαν να γλιτώνουν μέχρι και 595 ευρώ ανά έτος
Όμως, εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο.  Υπολογίζεται πως αν μόλις το ¼ των τροφίμων που απορρίπτονται στα σκουπίδια, δεν κατέληγαν εκεί, αλλά δινόταν προς κατανάλωση, θα μπορούσαν να σιτιστούν 870 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως από την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, περίπου το 1/3 χάνεται ή πετιέται.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για την λήψη μέτρων που έχουν στόχο να περιορίσουν περίπου στο 50% την παραγωγή απορριμμάτων τροφίμων στην ΕΕ μέχρι το 2030, ωστόσο για την επίτευξη του στόχου απαιτείται ένα νομοθετικό πακέτο μέτρων σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Μια από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η τροποποίηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τον ΦΠΑ, ώστε να υπάρχει φορολογική απαλλαγή για όσους κάνουν δωρεές τροφίμων. Φυσικά η διάθεση των τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται, είναι το ένα κομμάτι της διαχείρισης, αφού δεν είναι όλα τα απόβλητα τροφίμων κατάλληλα προς κατανάλωση.

Πρωτοβουλίες κατά των "αποβλήτων τροφίμων"

Οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία διάφορων πρωτοβουλιών ανά τον κόσμο. Άλλες δημόσιες και άλλες ιδιωτικές.
Στη Βρετανία, το "Love food hate waste" (Αγαπάμε το φαγητό, μισούμε τα απόβλητα) είναι πρωτοβουλία των Αρχών, που λειτουργεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια, με σκοπό να πειστούν οι πολίτες να κάνουν καλύτερη διαχείριση των τροφίμων που αγοράζουν.
Στη Γερμανία, από το 2012, δημιουργήθηκε η κίνηση "Disco Soup" με πρωτοβουλία ανθρώπων από το κίνημα "Slow Food Youth Network", που ασχολείται ενεργά με το θέμα, μαγειρεύονται σε δημόσιους χώρους και υπό τους ήχους της Disco, σούπες από δύσμορφα λαχανικά που δεν πωλούνται στα καταστήματα. Μάλιστα, πλέον το κίνημα έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Ανάλογες πρωτοβουλίες, λαμβάνονται σε διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, η Δανία, οι ΗΠΑ κ.α. Ορισμένα σούπερ μάρκετ πωλούν "μη εμφανίσιμα" λαχανικά σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να μην οδηγηθούν στα σκουπίδια, ενώ άλλα υπογράφουν συμβόλαια με τράπεζες τροφίμων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παραλαμβάνουν ότι περισσεύει και τα διαθέτουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Γαλλία μάλιστα έχει απαγορεύσει με νόμο στα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα στα σκουπίδια.
Στην Ελλάδα, στον αντίστοιχο τομέα δραστηριοποιούνται οργανώσεις όπως το "Μπορούμε", που στοχεύει στο να μην οδηγείται καμία μερίδα φαγητού στα σκουπίδια, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε μια ομάδα ανθρώπων που στοχεύουν να πείσουν τους εστιάτορες να εκμεταλλευτούν το φαγητό που περισσεύει.
"Η ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, βλέποντας ένα κενό στον χώρο της εστίαστης. Μας βοήθησε ο νόμος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα κίνημα για την μείωση των απορριμμάτων τροφής" λέει η Vee Bougani, η οποία είναι το ένα από τα έξι ιδρυτικά μέλη του "Sustainable Food Movement in Greece". "Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να φτιάξουμε μια εφαρμογή η οποία θα παρεμβάλλεται μεταξύ του εστιάτορα και των καταναλωτών που θέλουν να κάνουν μια δωρεά σε φορείς ή συσσίτια". Όπως λέει, στόχος της εφαρμογής που σχεδιάζεται, είναι ο χρήστης να μπορεί να βλέπει σε ποια εστιατόρια υπάρχουν μερίδες φαγητού που περισσεύουν, να μπορεί να τις αγοράσει με ένα χαμηλότερο κόστος και να τις δωρίζει σε φορείς ή συσσίτια.
"Ας ξεκινήσουμε από το να παραδεχτούν οι εστιάτορες και οι σεφ ότι πετούν φαγητό. Στη συνέχεια εμείς μπορούμε να τους πούμε πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό που πετάνε, ώστε και αυτοί να έχουν κέρδος, και να μην καταλήγει το φαγητό στα σκουπίδια. Στην ουσία πατάμε πάνω στην εταιρική κοινωνική ευθύνη των εστιατορίων", συμπληρώνει η Vee Bougani.

πηγή : news247.gr

Ρύθμιση 100 δόσεων για τις οφειλές πολιτών προς τους Δήμους




Ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους δημότες να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς του Δήμους σε 100 δόσεις εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Οι σχετικές δηλώσεις ήρθαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το περιμένουμε από μέρα σε μέρα. Εκεί υπάρχει ρύθμιση που έχει ως ανώτατο όριο τις 100 δόσεις. Προβλέπει ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης την διαγραφή ακόμη και του συνόλου των προσαυξήσεων.Ο χρόνος είναι σχεδόν προσδιορισμένος. Οι παρατηρήσεις του ΓΛΚ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι περί τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου θα έχουμε ψηφισμένη την ρύθμιση».
Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο πληρωμής των οφειλών βάσει του εξωδικαστικού μηχανισμού των 120 δόσεων λέγοντας ότι «το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης μέσω, του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι συγκεκριμένο. Προβλέπει όριο οφειλής άνω των 20.000 ευρώ, και δεν θα είναι χρήσιμο για τους δήμους».

πηγή :huffingtonpost.gr

Καιρός: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε λίγες ώρες

Καιρός ΤΩΡΑ: Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (15/06/2017) η ΕΜΥ αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:
Α. Απόψε, Πέμπτη (15/06/2017)
Η Μακεδονία, η Θεσσαλία και πρόσκαιρα η Ήπειρος και η Δυτική και Κεντρική Στερεά με πρόσκαιρη εξασθένηση από το βράδυ.
Β. Αύριο, Παρασκευή (16/06/2017)
Η Μακεδονία και η Θεσσαλία μέχρι το βράδυ. Από το μεσημέρι τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι Σποράδες και η Εύβοια με σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα.


Καλλιάνος: Βροχές και καταιγίδες και το Σαββατοκύριακο

«Το καλοκαίρι αργεί ακόμη να έρθει», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, και ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, την ερχόμενη Κυριακή «η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση κατά 8 - 10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας».
Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Καλλιάνου:
«3ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ Σ/Κ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ (!) - ΠΤΩΣΗ 10°C ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Λέτε και το κάνει επίτηδες το φετινό καλοκαίρι ! Όποτε έρχεται Σαββατοκύριακο που ο κόσμος αναζητά την ξεκούραση από την καθημερινότητα του, θέλοντας να απολαύσει μια βόλτα ή ένα μπάνιο, ο καιρός το απαγορεύει κατηγορηματικά ! Έτσι θα συμβεί και αυτό το Π/Σ/Κ, αφού προβλέπεται ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες ή ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεάζονται περισσότερο θα είναι τα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα -κατά βάση- να κάνουν την εμφάνιση τους από το μεσημέρι έως και το απόγευμα και να απασχολούν ορεινές και ημιορεινές περιοχές ή σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τμήματα με πολύ χαμηλό υψόμετρο (πεδινά-παραθαλάσσια).
Την Κυριακή ειδικά, προβλέπεται συννεφιασμένος και ιδιαιτέρως βροχερός καιρός για αρκετές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, τα μπάνια σας να ματαιωθούν. Επίσης, την ίδια ημέρα, λόγω της στροφής των ανέμων σε βοριάδες οι οποίοι θα ενισχυθούν έως και τα 7 μποφόρ στα πελάγη, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση κατά 8-10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Έτσι, αν για παράδειγμα, σήμερα (Πέμπτη) η θερμοκρασία στην Αθήνα αγγίξει τους 34-35°C, την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα ξεπεράσει τους 25°C. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα τα θερμόμετρα θα αγγίξουν τους 31-32°C, τη Δευτέρα όμως δεν θα ξεπεράσουν τους 24-25°C. Στο Ναύπλιο, από τους 35°C σήμερα, τη Δευτέρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε πάνω από 25°C. Στην Σπάρτη σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37°C, τη Δευτέρα όμως δεν θα ξεπεράσει τους 26-27°C.
Ασφαλώς λοιπόν και το καλοκαίρι αργεί ακόμη να έρθει, αφού ο καιρός κατά διαστήματα τις επόμενες ημέρες θα θυμίζει περισσότερο άνοιξη ή ακόμη και φθινόπωρο, αν αναλογιστεί κανείς τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν την Κυριακή και Δευτέρα.
Σε βάθος χρόνου 10 ημερών δεν διαφαίνεται κάποια αξιόλογη θερμή εισβολή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μετά τις 24-25 Ιουνίου. Μέχρι τότε παρ'όλο που θα ήθελα να σας ευχηθώ καλά μπάνια, θα σας πω ...κρατάτε κατά διαστήματα ομπρέλα».


πηγή protothema.gr

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

10 μυστικά που δεν σας λέει το σκυλί σας - και πρέπει να ξέρετε!

Αναρωτιέστε πολλές φορές για τη συμπεριφορά του αγαπημένου σας σκύλου; έχουμε αποκωδικοποιήσει τα πιο σημαντικά μυστικά του, ώστε να έρθετε ακόμη πιο κοντά!
# 1 Δεν είναι ότι χρονοτριβώ…
Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα σκυλιά γυρίζουν γύρω γύρω πριν κάνουν την ανάγκη τους και δεν είναι ότι προσπαθούν να σας καθυστερήσουν και να πάτε αργά στη δουλειά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Zoology διαπίστωσε ότι τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους σε ευθυγράμμιση με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Μετά την παρατήρηση σε 70 σκυλιά-από 37 φυλές, για πάνω από δύο χρόνια, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν μια σαφή προτίμηση στην ευθυγράμμιση με τον άξονα Βορρά-Νότου, με την Ανατολή-Δύση να αποφεύγεται. Είναι ακόμα ασαφής ο λόγος για τον οποίο προτιμούν αυτή την τοποθέτηση και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται το μαγνητικό πεδίο, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε ότι όλοι αυτοί οι κύκλοι γύρω γύρω δεν είναι τυχαίοι. Έτσι, κάντε υπομονή, σας παρακαλώ. Μια ιδιοφυία εργάζεται!
# 2 Δε θέλουμε όλοι το ίδιο κρεβάτι 
Όταν επιλέγετε ένα κρεβάτι, δώστε προσοχή στο πώς κοιμάται ο σκύλος σας. Αν του αρέσει να κουρνιάζει, θα ήθελε ίσως αγαπήσει ένα κρεβάτι με παχύ μαξιλάρι και ψηλό τοίχωμα γύρω - γύρω. Αν συνήθως κοιμάται με τα πόδια του στην ευθεία. θα προτιμά επίπεδο κρεβάτι χωρίς πλευρές ή μαξιλάρια. Επίσης, πολλά σκυλιά θέλουν να έχουν μια κουβέρτα για να καλύπτονται. Λέμε τώρα…  
# 3 Το ότι κουνάω την ουρά μου ...
... Δεν σημαίνει ότι είμαι φιλικός ή σε καλή διάθεση. Πολλές φορές ένας σκύλος κουνάει την ουρά του όταν είναι ταραγμένος, ενοχλημένος ή θυμωμένος. Δώστε προσοχή στην κίνηση της ουράς του. Μια χαλαρή πλάγια ταλάντευση στο ύψος των μηρών συνήθως σημαίνει ότι χαίρεται που σας βλέπει, ενώ μια ουρά που κινείται ψηλά και άκαμπτα σημαίνει ότι είναι σε μια κατάσταση ενθουσιασμού ή διέγερσης. Επίσης, καλό είναι να εξετάζουμε συνολικά τον μυικό τόνο, ιδιαίτερα στο πρόσωπο. Οι διεσταλμένες κόρες και τα τεντωμένα αυτιά δείχνουν ότι ο σκύλος είναι ταραγμένος.
# 4 Μου αρέσει να με προκαλούν
Είμαστε έξυπνα και μας αρέσουν τα παιχνίδια που μας κάνουν να σκεφτούμε. Εκτιμούν να κρύβετε λιχουδιές γύρω από το σπίτι τους για να τις βρουν, να τους δίνετε έξυπνα παιχνίδια με διάφορους ήχους και δυνατότητες, να  τους πηγαίνετε σε νέα μέρη για να εξερευνήσουν.
# 5 παρακαλώ, μην με παραταΐζετε
Η παχυσαρκία στους σκύλους οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και, άλλες παθήσεις. Μην ταίζετε ελεύθερα τους σκύλους σας. Είναι ασυγκράτητοι. Όταν επιλέγετε τροφές για σκύλους, προτιμάτε στα συστατικά να έχουν αρνί, μοσχάρι, γαλοπούλα, και κοτόπουλο. Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν βιταμίνη Ε και βιταμίνη C ως συντηρητικά είναι πολύ προτιμότερα από εκείνα με χημικά συντηρητικά. Και τα σκυλιά σίγουρα δεν χρειάζονται τεχνητά χρώματα ή αρώματα!
# 6 μπορεί να είμαι γέρος, αλλά εξακολουθώ να χρειάζομαι συντροφικότητα και κατάλληλη άσκηση για την ηλικία μου
Ναι, κοιμούνται περισσότερο (παρακαλώ μετακινήστε το κρεβάτι μου κάπου που θα έχω τον χώρο μου, αλλά θα είμαι ακόμα μέρος των πραγμάτων), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ξυπνήσει για μια βόλτα μετά το δείπνο. Μπορούν επίσης να μάθουν νέα κόλπα, καθώς η σχετική παροιμία είναι απόλυτα αναληθής. Με την πρώτη ευκαιρία, καταπιαστείτε λοιπόν να του μάθετε μια νέα εντολή. Θα του κάνει καλό.
# 7 Η πρόσβαση σε αυλή δεν αντικαθιστά τη βόλτα
Τα σκυλιά είναι ζώα συντροφιάς και τους αρέσει να είναι με τους ανθρώπους τους. Εάν το αφήσετε έξω, το πιο πιθανό είναι απλά να κάθεται και να περιμένει να επιστρέψετε και να το βάλετε μέσα μαζί σας, όπου μπορεί να είναι μέρος της δράσης.
# 8 Δεν είμαι απλά άτακτος ...
Βαριέμαι! Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά, κατά μέσο όρο, κατέχουν τη διάνοια ανθρώπου δύο ετών, και όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα έκανε ένα μικρό παιδί αν το αφήναμε στην τύχη του όλη την ημέρα (διάβαζε: καταστροφή). Έτσι, αν γαβγίζω, πηδώ ή καταστρέφω πράγματα, οι πιθανότητες είναι ότι χρειάζομαι πολύ περισσότερη σωματική άσκηση και προσοχή.  
# 9 Αν είστε ένας ξένος ...
Επιτρέψτε μου να σας πλησιάσωι. Εάν έχετε σκύψει κάτω σε μικρή απόσταση από μένα και κοιτάτε στο πλάι, ο σκύλος θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένος και πιο χαλαρός από ό, τι αν απλώσετε το χέρι σας στο πρόσωπό του, μια ενέργεια που μπορεί να τον κάνει νευρικό ή να νιώσει απειλή.
# 10 Είμαι ένα πλάσμα της συνήθειας και μου αρέσει η συνέπεια...
... Ιδίως όταν αφορά την εκπαίδευση. Αν με αφήσεις πάνω στον καναπέ μερικές φορές, εγώ δεν θα καταλάβω ότι δεν μπορώ να είμαι εκεί όλη την ώρα. Αν ξαφνικά αλλάξω δραστικά συνήθειες, παρακαλώ να με πας στον κτηνίατρο. Μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά μου είναι συχνά ένδειξη κατάστασης που χρήζει ιατρικής βοήθειας.

πηγή www.keeppet.gr

Ερευνα: Ποιους χτυπά η κατάθλιψη στην Ελλάδα της κρίσης

Η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού στη χώρα μας και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στο μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Ελληνίδες έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης (40%) σε σχέση με τις μετανάστριες (30% οι γυναίκες από την Αλβανία και 25% οι γυναίκες από άλλες χώρες), ενώ οι Ελληνίδες με χαμηλή εκπαίδευση έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη (45%) από ό,τι οι Ελληνίδες με ανώτερη μόρφωση (40%). Το επίπεδο εκπαίδευσης φαίνεται ότι επηρεάζει και τις γυναίκες από τρίτες χώρες, καθώς όσες έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης από τις Ελληνίδες.

Τόσο στις Ελληνίδες όσο και στις μετανάστριες, η κατάθλιψη αυξάνεται σημαντικά στις συνταξιούχους και όσες έχουν αναπηρία, αν και ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις Ελληνίδες που δουλεύουν ή σπουδάζουν, τα ποσοστά κατάθλιψης πλησιάζουν τα ποσοστά των ανέργων Ελληνίδων (κοντά στο 40% και στις δύο περιπτώσεις).

Οι άνδρες έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους (το ποσοστό των ερωτώμενων είναι λίγο κάτω από το 30% σε όλες τις περιπτώσεις). Στην περίπτωση των ανδρών, το επίπεδο μόρφωσης είναι σημαντικότερος παράγοντας από ό,τι η εθνικότητα. Για παράδειγμα, οι Έλληνες με χαμηλότερη μόρφωση έχουν σχεδόν 40% ποσοστό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έχουν υψηλή μόρφωση είναι 25%.

Στην έρευνα εντοπίστηκε σύνδεση της κατάθλιψης με την οικονομική κρίση. Βέβαια, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες μετανάστες είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους Eλληνες, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οι Ελληνίδες είναι περισσότερο επηρεασμένες από την οικονομική κρίση.

Oσον αφορά στη σωματική υγεία, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ερωτηθέντων (όπως τουλάχιστον αυτή περιγράφηκε από τους ίδιους). Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ανέφεραν οι γυναίκες από τρίτες χώρες με χαμηλή μόρφωση, αν και διαπιστώθηκε ότι τυχόν δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη αναφέρονται σχεδόν σπάνια από τους μετανάστες.

Οι άνδρες των τρίτων χωρών δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική θέση τους, αλλά τείνουν να δηλώνουν ότι είναι καλύτερα στην υγεία τους από ό,τι οι Eλληνες. 
Εξάλλου, οι μετανάστες τείνουν να αναφέρουν καλύτερα ποσοστά στη σωματική δραστηριότητα και την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ - ωστόσο έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε κινδύνους στην εργασία τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MIGHEAL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU). Διαχειριστής του προγράμματος είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

Η έρευνα του προγράμματος MIGHEAL διενεργήθηκε με τη διαδικασία των συνεντεύξεων από τις 19 Μαΐου ως τις 28 Ιουλίου 2016, σε δείγμα 1.332 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Από αυτούς, οι 505 ήταν μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία (οι περισσότεροι από Αλβανία, Γεωργία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές) και οι 827 Έλληνες. Ο μέσος όρος παραμονής των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνια για τους Αλβανούς και 14 χρόνια για όσους προέρχονταν από άλλες χώρες.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Νίκος Δεμερτζής μιλώντας για το πρόγραμμα, «σε εκατομμύρια ανθρώπους που μετακινούνται παγκοσμίως θα υπάρξει τραύμα, και δεν ξέρουμε κατά πόσο το ατομικό τραύμα στο μέλλον θα μετατραπεί σε διαγενεακό τραύμα ή σε κάποιες δεκαετίες σε πολιτισμικό τραύμα».

Το σκεπτικό πίσω από την υλοποίηση του προγράμματος - εξήγησε η διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ και επιστημονική υπεύθυνη του MIGHEAL, Θεώνη Σταθοπούλου - ήταν ότι «οι αυξανόμενες ανισότητες πίσω από την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι έχουμε ένα κοινωνικό σύστημα που υφίσταται πιέσεις, έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες ομάδες πολιτών να κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό».

«Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης βρήκε το ελληνικό κράτος τόσο ανέτοιμο, όσο αμήχανη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρήκε όμως και το ελληνικό κράτος σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς η ελληνική δημόσια διοίκηση βρισκόταν σε φάση ποσοτικής και ποιοτικής υποχώρησης. Το κράτος αυτό κλήθηκε και καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν είχε ξανασυναντήσει και δεν είχε τους πόρους να αντιμετωπίσει», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τάσος Σαλτερής, χαιρετίζοντας το συνέδριο.

Προβλήματα ψυχικής υγείας σε ανθρωπιστικές κρίσεις

Στις διαταραχές της ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα ανθρωπιστικών κρίσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και διευθυντής του προγράμματος «Harvard Program in Refugee Trauma», Ρίτσαρντ Μόλικα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στις ΗΠΑ έπειτα από ανθρωπιστικές κρίσεις, έχει διαπιστωθεί ότι το 6,7% του πληθυσμού βιώνει κατάθλιψη, το 3,7% διαταραχή μετατραυματικού στρες κατά τους πρώτους έξι μήνες και το 7,8% μετατραυματικό στρες εφ' όρου ζωής.
Eξι μήνες μετά την εκδήλωση των φαινομένων, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας με το 25% των ενηλίκων και το 30% των παιδιών να εμφανίζουν ήπια ή μέτρια προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ το 5% των ενηλίκων και το 10% των παιδιών σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Την ίδια ώρα, «δείχνουμε αδιαφορία σε επίπεδο πολιτικής και έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία για τις μεταδοτικές ασθένειες, παρά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας», παρατήρησε ο κ. Μόλικα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας των προσφύγων, που να χρησιμοποιηθεί στη δημόσια πολιτική - και παρουσίασε την πρόταση του «Harvard Program in Refugee Trauma» για το μοντέλο «Η5»: Το μοντέλο αυτό, βάζει τις ιστορίες του τραύματος των ανθρώπων στο επίκεντρο της πολιτικής, όπου οι γιατροί ακούνε τους ασθενείς και οι ασθενείς ακούνε τους γιατρούς, με αποτέλεσμα τη συνοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στον ακροατή και τον αφηγητή. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, παίζει η συζήτηση για τις εμπειρίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες, η κατανόηση του συναισθήματος της ταπείνωσης που έχουν βιώσει, η ανάδειξη της δυνατότητας αυτοβοήθειας και αυτοεπούλωσης των τραυμάτων τους, η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και η διερεύνηση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσής τους.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος REHEAL, που στόχο έχει να διερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους σε ψυχοκοινωνική φροντίδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προκύπτουν από συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με 367 πρόσφυγες σε έξι κέντρα φιλοξενίας: στον Ελαιώνα, τον Σκαραμαγκά, το Σχιστό, τα Διαβατά, τη Βέροια και τη Σάμο.

Συμπληρωματικά διενεργήθηκε και η έρευνα REHEAL-UAM σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, για να καταγραφούν οι τραυματικές εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Μητέρα έριξε το μωρό της από τον ένατο όροφο για να το σώσει από τη φωτιά στο Grenfell του Λονδίνου. Συγκλονιστικές μαρτυρίες...

Οι μαρτυρίες από τις εφιαλτικές στιγμές των ενοίκων του Grenfell Tower, που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λονδίνο είναι  σοκαριστικές

Αρκετοί από τους ανθρώπους που κατάφεραν να βγουν από το Grenfell, ανέφεραν πως άκουσαν ουρλιαχτά, είδαν γυναίκες να κρατούν μικρά παιδιά έξω από το παράθυρο, προκειμένου να τα προστατεύσουν από τον πυκνό καπνό, ενώ ορισμένοι αναφέρουν πως υπήρξαν και ένοικοι που έπεσαν στο κενό από την απόγνωση. Από την φωτιά έχουν επιβεβαιωθεί ως τώρα έξι νεκροί, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 74 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 



Άλλη μαρτυρία που μεταφέρει ο Guardian, αναφέρει πως μητέρα έριξε το παιδί της από τον ένατο όροφο για να το σώσει. Φώναξε στους συγκεντρωμένους κάτω από το φλεγόμενο κτίριο πως επρόκειτο να ρίξει το μωρό της από το παράθυρο προκειμένου να το σώσει, ζητώντας από εκείνους να επιχειρήσουν να το κρατήσουν. «Κάποιος το έκανε, ένας κύριος έτρεξε μπροστά και κατάφερε να πιάσει το παιδί» αναφέρει η μάρτυρας και προσθέτει.


«Όσο κοιτούσα πιο πάνω, από όροφο σε όροφο, τόσο περισσότερα άτομα έβλεπα.


 Προσπαθούσαμε να τους καθησυχάσουμε, αλλά είχαν προφανώς ζωγραφισμένο το θάνατο στο πρόσωπό τους» εξήγησε η αυτόπτης μάρτυρας και πρόσθεσε: «Άκουγε κανείς κυρίως παιδικές φωνές – με τις ιδιαίτερα λεπτές τους φωνές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου για πολύ καιρό». Δημοσιογράφος του BBC εντόπισε στον περιβάλλοντα χώρο του Grenfell Tower μια κόλλα χαρτί, στην οποία ήταν γραμμένη μια παιδική έκθεση. Το κομμάτι χαρτί που είχε μισοκαεί από τη φωτιά προκάλεσε ρίγη και αποτροπιασμό στους εκατοντάδες ενοίκων που διέμεναν στο 24όροφο κτίριο. Όσο κοιτούσα πιο πάνω, από όροφο σε όροφο, τόσο περισσότερα άτομα έβλεπα «Η φωτιά ανέβαινε προς το πάνω μέρος του κτιρίου» σημειώνει γυναίκα που είχε την τύχη να λείπει την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. «Αν βρισκόταν κανείς έξω από το κτίριο γύρω στη 1.30 το πρωί θα έβλεπε την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς» σημείωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Μπορούσε κανείς να δει παιδιά να κρέμονται έξω από παράθυρα «Άκουσα κραυγές και φωνές και κοίταξα έξω από το παράθυρό μου» ανέφερε άνδρας που μένει στη γειτονιά. 


«Μπορούσε κανείς να δει παιδιά να κρέμονται έξω από παράθυρα. 

Μπορούσες να ακούσεις παιδικές φωνές να φωνάζουν ‘μαμά’ και ‘μπαμπά’. Η αστυνομία μας προειδοποιούσε για ενδεχόμενη κατάρρευση». «Η φίλη της κόρης μου είπε ότι παρατήρησε κάποιον που είχε φτιάξει ένα είδος αυτοσχέδιου αλεξίπτωτου με το οποίο προσπαθούσε να πέσει από το παράθυρό του». Μια ένοικος ονόματι Ζάρα είπε ότι είδε μια γυναίκα να πετάει τον γιο της, που ήταν περίπου πέντε ετών, από το παράθυρο του πέμπτου ή έκτου ορόφου. Η ίδια δήλωσε στον σταθμό LBC: “Μια γυναίκα πέταξε τον γιο της από το παράθυρο. Νομίζω ότι είναι ΟΚ. Νομίζω ότι πρέπει να έχει κατάγματα και μελανιές. Υπήρχε και μια άλλη γυναίκα που φώναζε ‘Το μωρό μου, το μωρό μου, πρέπει να βγω έξω, πρέπει να σώσω το μωρό μου. Αλλά απλώς κοιτούσαμε πάνω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα…»....


 Ο Φράνσις αγωνιά για την αδερφή του και το δίχρονο γιο της, που διαμένουν στον 14ο όροφο. Όπως λέει μίλησε μαζί της τα ξημερώματα, όταν έλαβε κλήση για τη φωτιά. Οι πυροσβέστες της συνιστούσαν να παραμείνει εντός του διαμερίσματος, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς αυτό είχε πάρει φωτιά. Μεταφέρθηκε με το γιο της στο διπλανό διαμέρισμα. «Τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα. Συζητούσα μαζί της ως τις 4 το ξημέρωμα, όταν ο γιος της κατέρρευσε από τον έντονο καπνό. Της συνέστησα να του κάνει τεχνητή αναπνοή» ανέφερε έντρομος ο άνδρας. Λίγο αργότερα στα social media κυκλοφόρησε φωτογραφία που έδειχνε αστυνομικούς να διασώζουν άνδρα κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες του κτιρίου.... 


πηγή : www.mixanitouxronou.gr



Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Μπόνους για όσους ψωνίζουν με κάρτα: μπαίνουν σε κλήρωση για δώρα

Τα κίνητρα για να γίνει κανόνας το πλαστικό χρήμα

Το οικονομικό επιτελείο, δίνει ένα ακόμα κίνητρο για να ενισχύσει τις αγορές με πλαστικό χρήμα. Από τα τέλη Ιουνίου έρχονται οι λοταρίες για όσους ψωνίζουν με κάρτες.
Σύμφωνα με ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, παρατηρείται έξαρση της φοροδιαφυγής, συνεπεία των σκληρών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί το τελευταίο διάστημα, με τους φορολογούμενους-καταναλωτές να αποδέχονται την επιπλέον έκπτωση αντί της απόδειξης. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τις κάρτες τους σε όλες τις συναλλαγές τους, υπό τον φόβο μη επίτευξης του ποσοστού για να έχουν το αφορολόγητο όριο, αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί σημειώνουν οι ίδιοι ελεγκτές.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη «πιάσει» το ποσοστό για το αφορολόγητο όριο και πλέον κινούνται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο, όπως, για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες για τις λοταρίες. Βέβαια, οι κληρώσεις αυτοκινήτων, ακινήτων και πολυτελών ειδών ανήκουν στο παρελθόν, κάτι που ενδεχομένως να μειώσει το κίνητρο των καταναλωτών να ζητούν αποδείξεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές.
Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα βγάζει έναν «συντελεστή», π.χ. 2 , ο οποίος θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές αξίας 80 ευρώ. Δηλαδή, την ίδια στιγμή θα κερδίζει δωρεάν αγορές διπλάσιας αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησε. Επίσης μία φορά την εβδομάδα θα γίνεται η μεγάλη κλήρωση με δώρα (για αγορές σε καταστήματα) 500-1.000 ευρώ ανά τυχερό.

Αυτόματη διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι αυτόματη, χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να αποστείλει τον αριθμό της απόδειξης με SMS, καθώς θα χρησιμοποιείται ο αριθμός της ηλεκτρονικής συναλλαγής από το POS. Με τον τρόπο αυτόν θα πιστώνονται στον λογαριασμό οι πόντοι που αναλογούν σε αξία 500 ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Οπως προκύπτει, οι τυχεροί δεν θα παίρνουν μετρητά ή δεν θα πιστώνεται κάποιο ποσό στον λογαριασμό τους, αλλά θα κερδίζουν πόντους –όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ ή στα προγράμματα καρτών– τους οποίους θα εξαργυρώνουν σε επόμενη αγορά, σε οποιοδήποτε κατάστημα επιθυμούν.
Συνολικά το ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στελέχη του υποστηρίζουν ότι η χρήση του «πλαστικού χρήματος», σε συνδυασμό με τις κληρώσεις δώρων που θα ενεργοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, θα βοηθήσουν στη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής που συντελείται στον ΦΠΑ.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι αύξηση στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω «πλαστικού χρήματος» κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% το πρώτο έτος, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να ανέλθει έως περίπου 6%.
Στο εξωτερικό, το σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν, η οποία και συνεχίζει να το εφαρμόζει. Στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να το εφαρμόζει. Στην Πορτογαλία το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Εκεί υπάρχει online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και η απόδειξη φέρει έναν μοναδικό κωδικό κλήρωσης.
Πηγή: Καθημερινή

Ιατρικός Σύλλογος: Ειδικές εκπτώσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

Ο ΙΣΑ αποφάσισε εκπτώσεις στην ετήσια συνδρομή των πολύτεκνων και τρίτεκνων μελών του.
 Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να γίνουν ειδικές εκπτώσεις, στην συνδρομή των πολύτεκνων και τρίτεκνων μελών του.
Ειδικότερα:
1. Για τους υπερπολύτεκνους γιατρούς (έξι τέκνα και άνω) και εφόσον έχουν ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 €, απαλλαγή από την ετήσια συνδρομή του ΙΣΑ.
2. Για τους πολύτεκνους γιατρούς αυτούς δηλ. που έχουν τέσσερα ή πέντε παιδιά και εφόσον έχουν ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα, κάτω από 45.000 €, μείωση της ετήσιας συνδρομής του ΙΣΑ κατά 50%.
3. Για τους τρίτεκνους γιατρούς και εφόσον έχουν ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 €, μείωση της ετήσιας συνδρομής του ΙΣΑ κατά 25%.
Για όλες τις περιπτώσεις, η συνδρομή για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο 20 ευρώ που συνεισπράττεται με την συνδρομή του ΙΣΑ καταβάλλεται κανονικά συν το χαρτόσημο.
Σημειώνεται ότι τα τέκνα θεωρούνται προστατευόμενα μέχρι την ενηλικίωσή τους, δηλ. τα 18 έτη και εφόσον σπουδάζουν μέχρι τα 24 έτη.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι γιατροί είναι τα εξής: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και εκκαθαριστικό της εφορίας.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Καταιγίδες, χαλάζι και άνεμοι -Χτυπάει και το βορειοανατολικό Αιγαίο η κακοκαιρία Πηγή: Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Καταιγίδες, χαλάζι και άνεμοι -Χτυπάει και το βορειοανατολικό Αιγαίο η κακοκαιρία

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τη νύχτα της Τετάρτης 14 Ιουνίου μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, ο καιρός θα επιδεινωθεί πρόσκαιρα στην κεντρική -ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Σάλος στη Θεσσαλονίκη: Φοιτήτρια καταγγέλλει ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά παπάς

Η καταγγελία μίας φοιτήτριας για σεξουαλική παρενόχληση από ρασοφόρο άντρα έχει προκαλέσει σάλο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως υποστηρίζει στο προφίλ της στο facebook, η φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πένη Φωτιάδου, καταγγέλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από άντρα που φορούσε ράσα, μέσα σε αστικό λεωφορείο.
Μάλιστα, η φοιτήτρια κοινοποίησε φωτογραφίες που όπως λέει τράβηξε η ίδια με το κινητό της τηλέφωνο και να πείσει ότι όντως συνέβη το περιστατικό που περιγράφει, ενώ μία από τις φίλες της δημοσίευσε και φωτογραφία του ανθρώπου που φέρεται να προχώρησε στην άσεμνη πράξη.
Το κείμενό της έχει ήδη εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Τα σχόλια εξοργισμένων πολιτών κάτω από την ανάρτηση είναι δεκάδες, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες είναι προϊόντα Photoshop.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το thestival.gr, δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγγελία στην αστυνομία. 
πηγή newpost.gr

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Επιτέλους...τέλος στην περιαγωγή. Τέρμα οι επιπλέον χρεώσεις εντός ΕΕ από την Πέμπτη 15/6

Μηνύματα, κλήσεις και σερφάρισμα χωρίς να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις θα έχουν από την Πέμπτη, 15 Ιουνίου όσοι ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταργούνται τα τέλη περιαγωγής (roaming).
Έτσι, λοιπόν, από την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για την τηλεφωνία, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ή την κίνηση (όγκο δεδομένων), αλλά θα χρεώνονται με βάση της εγχώριες τιμές μέσα από το πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας στο οποίο και είναι συνδρομητές.
Για παράδειγμα, ο καταναλωτής που έχει επιλέξει ένα μηνιαίο πακέτο δωρεάν ομιλίας, SMS ή δεδομένων στη χώρα του, οποιαδήποτε χρήση γίνεται όταν ταξιδεύει στην ΕΕ, θα αφαιρείται από το πακέτο, ακριβώς όπως γίνεται και στη χώρα του, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, υπό τον όρο της εύλογης χρήσης. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι ο καταναλωτής να ελέγχει το υπόλοιπο του χρόνου του πριν ταξιδέψει αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που κάποιος μετακομίσει και εγκατασταθεί μόνιμα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα σύμβαση με τοπικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο και, στη συνέχεια, θα απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό εντός ΕΕ. Για να αποφύγει τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορεί ο καταναλωτής να «κατεβάσει » από το κινητό ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φθάνει στο 80% του ορίου που έχει συμφωνήσει.
Οι χώρες όπου εφαρμόζονται οι κανόνες περιαγωγής είναι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
πηγή www.huffingtonpost.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12/06



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.
1991: Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.
2004: Η Εθνική Ελλάδος κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Επικρατεί με 2-1 της διοργανώτριας χώρας και επιτυγχάνει την πρώτη νίκη της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Καραγκούνης (7’), Μπασινάς (51’) και Ρονάλντο (93’).

ΠΗΓΗ www.sansimera.gr

Μια μικρή Ελλάδα στη Βρετανία - 62.000 Έλληνες πήγαν εκεί την τελευταία επταετία

Σε κάποιο νησί από τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, την Ανδρο ή την Τήνο προφανώς έχετε πάει. Πολλοί ίσως τα έχετε επισκεφθεί όλα. Φτιάξτε λοιπόν στο μυαλό σας την εξής εικόνα: Ξαφνικά όλοι οι κάτοικοι αυτών των νησιών τα εγκαταλείπουν.
Μόνιμα. Μπαίνουν σε αεροπλάνα και ρίχνουν μαύρη πέτρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" στην αρχή φεύγουν οι 19.000 Σαντορινιοί, μετά οι 14.000 Μυκονιάτες, ακολούθως οι 13.000 Παριανοί και πάει λέγοντας. Και τώρα φέρτε στο μυαλό σας τα πέντε αυτά νησιά κατά κυριολεξία έρημα –να μην υπάρχει πάνω τους ψυχή ζώσα– και όλους τους κατοίκους τους να έχουν μετοικήσει στη Μ. Βρετανία.
Λονδίνο, στην Oxford Street ή στο Soho, σε μαγαζιά, εστιατόρια ή καφέ, είναι πολύ εύκολο να συναντήσει κανείς Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί.
Αυτό είναι που θα μείνει στη μνήμη της παρέας που επισκεφθήκαμε προσφάτως το Λονδίνο. Η συνειδητοποίηση του αριθμού. Των 62.000 Ελλήνων, στην πλειονότητά τους νέων, που έχουν μεταναστεύσει στη Μ. Βρετανία την τελευταία 7ετία.
Το ξαναγράφω γιατί μόνο με παράδειγμα μπορεί να το χωνέψει κανείς. Είναι σαν να έχουν διακτινιστεί στην Αγγλία πέντε νησιά των Κυκλάδων ή να έχουν μετοικήσει στο Λονδίνο όλοι οι Γιαννιώτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινήστην παρέα είχαμε πάνω από επτά χρόνια να επισκεφθούμε την Αγγλία, και ίσως γι’ αυτό θεωρήσαμε τυχαία όσα μας συνέβησαν την πρώτη μέρα. «Πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;», μας αιφνιδίασε στη γλώσσα μας ένα νέο παιδί σε καφέ της Oxford street. Λίγο αργότερα στο Soho η πωλήτρια ενός φούρνου μας πρότεινε «να δοκιμάσετε αυτό που μοιάζει με σπανακόπιτα». Και το βράδυ σε ένα ασιατικό εστιατόριο νομίζαμε πια ότι κάποιος μας κάνει φάρσα. Ο σερβιτόρος όχι μόνον ήταν Ελληνας, αλλά μας ενημέρωσε ότι δουλεύουν εκεί κι άλλοι δύο συμπατριώτες μας.
Από την επομένη ασυναίσθητα όλοι αρχίσαμε να κάνουμε κάτι σαν ρεπορτάζ, καθώς συναντούσαμε παντού Ελληνες. Οχι τουρίστες, όπως στο παρελθόν, αλλά εργαζομένους. Κι έχουν νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον όσα μας είπαν, καθώς μετέτρεψαν τον πρώτο στενάχωρο αιφνιδιασμό μας σε μια παράδοξη αισιοδοξία.
Το μεγαλύτερο ρεύμα των Ελλήνων πήγε στην Αγγλία μετά το 2012. Ενδεικτικά, Νational Insurance Number (δηλαδή κάτι σαν ΙΚΑ για να εργαστούν) πήραν 7.500 Ελληνες το 2012, 9.800 το 2013, 12.000 το 2015. Σε τι δουλειές; Στο σημερινό «Οπου μπορεί να φανταστεί κανείς» απαντά ο Ν.Ρ. που ήταν από τους πρώτους νεομετανάστες. «Στην Αγγλία δεν βρίσκεις πια Ελληνες εργαζομένους μόνον σε τράπεζες ή funds, αλλά γιατρούς, σκηνοθέτες και μουσικούς μέχρι πλακάδες και μπετατζήδες» λέει και εξηγεί ότι λίγοι στην Ελλάδα έχουν καταλάβει π.χ. «πόσες δεκάδες μηχανικοί και αρχιτέκτονεςμετανάστευσαν συμπαρασύροντας και τα συνεργεία που είχαν στη χώρα μας».
«Αν θέλεις να βρεις δουλειά, βρίσκεις. Κι αν ξέρεις καλά αγγλικά και έχεις προϋπηρεσία, ακόμη πιο εύκολα» είπε η Ε.Σ. που εργάζεται από το 2014 ως υπεύθυνη καταστήματος μιας πολύ γνωστήςαλυσίδας ρούχων. «Ο κατώτατος καθαρός μισθός του ανειδίκευτου είναι 1.300 λίρες (1.480 ευρώ), αν έχεις bacherol ξεκινάς με 1.500 λίρες (1.700 ευρώ) κι αν είσαι καλός, γρήγορα ανεβαίνεις και μισθολογικά και στην ιεραρχία. Η ζωή όμως εδώ είναι πανάκριβη, οι περισσότεροι μένουμε εκτός κέντρου και σχεδόν πάντα με συγκάτοικους. Για να καταλάβετε, για ένα μικρό διαμέρισμα τριών δωματίων, πληρώνουμε 2.000 λίρες» λέει.

Η δικαίωση

Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνει ο Γ.Σ. που είχε στην Ελλάδα επιτελική θέση σε εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών και το 2011 απολύθηκε. «Δίστασα να διεκδικήσω αντίστοιχη θέση, αρχικά έκανα αίτηση ως πωλητής. Πολλοί Ελληνες το πάθαμε αυτό, να αυτοϋποτιμήσουμε τα προσόντα μας. Αλλά με πολλή δουλειά και πείσμα είμαστε αρκετοί πια που δικαιωθήκαμε και ζούμε καλά» λέει. «Αν είσαι ικανός και κινηθείς έξυπνα, στο Λονδίνο μπορείς γρήγορα να ανέβεις επαγγελματικά γιατί διαρκώς ανοίγουν θέσεις και το να αλλάζεις εργοδότη είναι μια φυσιολογική εξέλιξη» υπερθεματίζει ο Θ.Σ. Ξεκίνησε το 2011 βοηθός σε μια μικρή ταβέρνα και μας υποδέχθηκε ως front desk manager σε ένα από τα γνωστότερα εστιατόρια στο Picaddilly. «Δουλεύω πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν παραπονιέμαι γιατί έχω ένα καλό μισθό και όλοι εδώ έτσι εργάζονται, αν θέλουν να πετύχουν» αναφέρει.
Έχει ενδιαφέρον και κάτι ακόμη που μας είπε. «Μέχρι το 2011 δεν έβρισκες ποτέ Ελληνες σερβιτόρους ή π.χ. πωλητές ρούχων στο Λονδίνο, ενώ αντιθέτως συναντούσες Ιταλούς, Ισπανούς ήΓάλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά. Σήμερα οι Ελληνες που εργάζονται σε τέτοιες θέσεις είναι εκατοντάδες. Και συχνά σκέφτομαι ότι πολλοί θα ντρέπονταν να κάνουν αυτές τις δουλειές στην Ελλάδα, αλλά στην Αγγλία δεν αισθάνονται έτσι, καθώς κατάλαβαν ότι εδώ υπάρχει ένας αυτονόητος σεβασμός σε οποιονδήποτε κάνει τη δουλειά του με επαγγελματισμό».
Έχει απόλυτο δίκιο. Αν κάτι μας έκανε εντύπωση ήταν όχι μόνον ο επαγγελματισμός, αλλά και η υποδειγματική ευγένεια των Ελλήνων εργαζομένων που συναντήσαμε.

Η έκπληξη

«Μην το θεωρήσετε ρομαντικό, γιατί σας το καταθέτω εκ πείρας» το εξήγησε καλύτερα η Α.Σ. που εργαζόταν στο Λονδίνο και προ κρίσης. «Αυτό που ξανασυνειδητοποίησα τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία είναι ότι οι Έλληνες είτε λόγω περηφάνιας, είτε εγωισμού, είτε και λόγω του περιβόητου φιλότιμου διακρινόμαστε πολύ εύκολα όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που σέβονται όλοι χωρίς διακρίσεις. Οταν δηλαδή νιώθουμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ανταμοιβή των καλύτερων».
Με αυτή την ενθαρρυντική σκέψη επιστρέψαμε στην Ελλάδα, θέλοντας να ελπίζουμε και σε μία ακόμη πιο αισιόδοξη προοπτική. Ότι οι χιλιάδες αυτοί Έλληνες, που παλεύουν για να ζήσουν και πολλοί απ’ αυτούς διαπρέπουν σε οξύτατο ανταγωνισμό, ίσως μια μέρα αποδειχθούν ο καταλύτης για να γυρίσει επιτέλους σελίδα η χώρα μας. Όταν κάποια στιγμή δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κίνητρα για να επιστρέψουν, έχοντας στις αποσκευές τους εκτός από τα προσόντα και τις εμπειρίες τους, μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία με επαγγελματικές αρχές και αξίες που στην Ελλάδα συναντάμε δυστυχώς εδώ και χρόνια μόνον κατ’ εξαίρεση.
πηγη:newpost.gr

Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς Δευτέρα και Τρίτη

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν από το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου στις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας οι συρμοί του Προαστιακού της Αθήνας, λόγω στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων περίπου από τις 17:00 το απόγευμα.Συγκεκριμένα, θα ανασταλούν τα δρομολόγια των παρακάτω αμαξοστοιχιών:
  • Στην γραμμή Χαλκίδα -Πειραιάς – Χαλκίδα: 3556/13556,15535/5535,1558/11558,12537/2537,12541/2541, 2536/12536, 2540/12540, 12545/2545 και 12549
  • Στην γραμμή Αθήνα - Λιόσια - Αθήνα: 4324/4325
  • Στην γραμμή Αεροδρομίου – Λιοσίων – Αεροδρομίου: 4244, 4245, 4252, 4253, 4262, 4263, 4264, 4265
Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511.
Η στάση εργασίας εξαγγέλθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης προκειμένου τα μέλη της να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τρίτη
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 από τις 11:00 π.μ. έως τις 17:00.
Τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις αφετηρίες στις 10:00 π.μ., ενώ η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ αναμένεται ως τις 18:00.
Η στάση εργασίας πραγματοποιείται προκειμένου να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινηθούν κανονικά.
πηγή http://www.naftemporiki.gr