Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

Καμία αξιόλογη εξέλιξη ως προς το καυτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων δεν προέκυψε από το σημερινό πρωινό ραντεβού του Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των δανειστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τρίτη, στο οποίο η Αθήνα θα προσέλθει με τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, στης σημερινή συνάντηση Σταθάκη-δανειστών επί «τάπητος» τέθηκαν οι αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο νόμο, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται, ως εισόδημα το ποσό του δανείου, που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο βρέθηκε υπό διαπραγμάτευση, είναι το τί θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.
Επί τάπητος το σχέδιο για τον αναπτυξιακό
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης του γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.
Στη συνάντηση διατυπώθηκαν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, το θέμα της απογευματινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ήταν οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και η συμβολή σε αυτόν της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης».
ΠΗΓΗ:xrimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου