Τρίτη 31 Μαΐου 2016

31η ΜΑΙΟΥ.ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

31 Μαΐου και η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος αποτελεί γεγονός. Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ πόσο διαφορετικά θα νιώθατε αν αποφασίζατε να απαλλαγείτε από το κάπνισμα;
Καπνίζατε επί πολλά χρόνια τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα; Ξαφνικά νιώσατε πως η αναπνοή σας δεν σας αρκεί και αποφασίσατε να το κόψετε. Ξέρετε όμως πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανακάμψουν οι πνεύμονές σας;
Ο καθένας ξέρει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου των πνευμόνων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή χρόνιων παθήσεων. Σύμφωνα με το iatropedia.gr, συχνά οι καπνιστές θεωρούν πως, αν κόψουν το κάπνισμα θα μπορέσουν να ανακτήσουν πλήρως την υγεία των πνευμόνων τους. Οι ειδικοί από τη μεριά τους, υποστηρίζουν πως αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια.
Ενώ ορισμένα τμήματα των πνευμόνων μπορεί να θεραπευτούν από την βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα, δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής είναι μόνιμο.
Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές «τρίχες» στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του. Εντούτοις, οι στατιστικές δείχνουν, ότι για τους ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Το κάπνισμα όμως, δημιουργεί μόνιμες ζημιές και στις κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι, όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), όπως χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.
Ενώ μερικές από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα.
Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες.
Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το κάπνισμα
Οι πρώτες επιδράσεις από την διακοπή του καπνίσματος θα φανούν αμέσως. Λιγότερο από 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα αρχίσει ήδη να επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μετά από δύο ώρες χωρίς τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση θα έχουν φτάσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα. Η περιφερική κυκλοφορία του αίματος μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Οι άκρες των δακτύλων σας θα αρχίσουν να είναι πιο ζεστές. Τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από την έλλειψη νικοτίνης συνήθως ξεκινούν περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας. Τα πρώιμα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν: ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα, άγχος, ένταση, απογοήτευση, υπνηλία ή δυσκολία στον ύπνο, αυξημένη όρεξη.
12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο
Το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα, είναι η ουσία που απελευθερώνεται από την καύση του καπνού και την εισπνοή του κατά το κάπνισμα. Επειδή το μονοξειδίου του άνθρακα «αγκυλώνεται» πολύ γερά στα κύτταρα του αίματος, τα αποτρέπει από το να μεταφέρουν οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα σας μειώνεται σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα.
48 ώρες χωρίς τσιγάρο
Οι νευρικές απολήξεις σας θα αρχίσουν να αυξάνονται εκ νέου και η ικανότητά σας σε οσμή και γεύση θα ενισχυθεί.
Τρεις μέρες αφότου κόψετε το κάπνισμα, η νικοτίνη θα έχει φύγει εντελώς έξω από το σώμα σας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης γενικά θα κορυφωθούν περίπου τότε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και κράμπες.
Μετά από 2 - 3 εβδομάδες
Θα είστε σε θέση να ασκήστε και να κάνετε σωματικές δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε πολύ άβολα και δυσάρεστα. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από αναγεννητικές διαδικασίες που θα αρχίζουν να εμφανίζονται στο σώμα σας. Η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων σας θα βελτιωθούν σημαντικά. Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς κάπνισμα, οι πνεύμονές σας θα είναι λίγο πιο καθαροί και θα αρχίσετε να αναπνέετε πιο εύκολα.
1 - 9 μήνες αφότου κόψετε το κάπνισμα
Από τον 1ο κιόλας μήνα οι πνεύμονες αρχίζουν να επιδιορθώνονται. Στο εσωτερικό τους, μικροσκοπικές «βλεφαρίδες» που απωθούν την βλέννα, θα αρχίσουν να αυτοεπισκευάζονται να λειτουργούν και πάλι σωστά. Αυτό θα μειώσει και τον κίνδυνο μόλυνσης. Με την εύρυθμη λειτουργία των πνευμόνων, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή σας θα συνεχίσουν να μειώνονται δραματικά.
1 χρόνος χωρίς τσιγάρο
Μετά από ένα χρόνο χωρίς κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με όταν ακόμη καπνίζατε!
5 - 15 χρόνια χωρίς τσιγάρο
Ορισμένες από τις ουσίες που απελευθερώνονται από την καύση του μονοξειδίου του άνθρακα, συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 5 έως 15 χρόνια μακριά από το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ο ίδιος με κάποιον που δεν καπνίζει καθόλου!
ΠΗΓΗ:koolnews.gr

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ, ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α ΚΙ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

«Τσουνάμι» φόρων σε βασικά είδη ( Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ), σταθερή τηλεφωνία, Καύσιμα, Μεταφορές - Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν από αύριο στη τσέπη μας 

«Μαγική εικόνα» από αύριο οι μισθοί  και οι συντάξεις αφού, αν και δεν μειώνονται ονομαστικά, με τις αυξήσεις φόρων χάνουν όλοι από τουλάχιστον 15 ευρώ το μήνα οι χαμηλόμισθοι των 650-700 ευρώ, ή τα διπλάσια όσου βγάζουν περί τα 1500 ευρώ μηνιαίως. Οι ανατιμήσεις που έρχονται προκαλούν ζάλη, χωρίς να υπολογίζονται καν οι επόμενες που ξεκινούν  από Ιούλιο και τους ερχόμενους μήνες μέχρι την 1.1.2017!

 
Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου


 
1.      Αυξάνεται 1 ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ: από 23% πάει σε 24%. Επιβάρυνση φόρου 1% σημαίνει, για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ που βγάζει 9.600 ευρώ το χρόνο και δαπανά τα 3.600 ευρώ σε καταναλωτικά αγαθά (σε ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βενζίνες, εστιατόρια, καφέ, απορρυπαντικά κλπ) επιβάρυνση 30 ευρώ στους επόμενους έξι μήνες ή 5 ευρώ το μήνα.

 
Αν κατοικεί σε κάποια από τα νησιά που καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ (Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, Σίφνο) η επιβάρυνση θα είναι ... 10πλάσια! Και αυτό γιατί από 16% ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ πάει στο 24%, αλλά επιπλέον θα πληρώσει και ΦΠΑ 13% αντί 9% για ΔΕΗ και ύδρευση, ενώ και ο μειωμένος ΦΠΑ 4% γίνεται 6%.

 
Αν κατοικεί σε νησί όπου δεν καταργείται ακόμα η έκπτωση αυτή (θα καταργηθεί όμως σε 6 μήνες) μέχρι τέλος του χρόνου θα χάσει και αυτός 5 ευρώ το μήνα ή 30 ευρώ ως τον Δεκέμβριο, γιατί από 16% ο ΦΠΑ πάει 17%.

 
2.Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς: τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν καν φόρο, γιατί είχαν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) ή 750 ευρώ (δημόσιο ή συντάξεις). Επιπλέον στην επόμενη μισθοδοσία θα γίνει και ασφαλιστική κράτηση 0,5% επιπλέον στο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

 

Έτσι ένας ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά που ζει με μισθό 650 ευρώ, θα χάσει 10 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ έως τέλος του χρόνου, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος των 835 ευρώ θα χάσει 17 ευρώ το μήνα και 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

 

Οι αυξήσεις φόρου εισοδήματος από 1.1.2016 έως σήμερα δεν θα γίνουν αναδρομικά φέτος, αλλά θα πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2017.

«Τσουνάμι» έως τον Δεκέμβριο

Οι αυξησεις αυτές όμως είναι «ονομαστικές». Θα προκαλέσουν όμως ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:
 
-στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία

- σε Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς

-Ρούχα- Παπούτσια

-Καύσιμα

-Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη

-Εστιατόρια

-Μεταφορές κλπ.

Ο νέος ΦΠΑ όμως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, αφού θα μπει
«καπέλο» και θα «φουσκώσει» περισσότερο όταν έρθουν και οι άλλες αυξήσεις που έχουν ψηφιστεί, όπως πχ στη μπύρα, στη συνδρομητική τηλεόραση ή, (τον Οκτώβριο) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυξήσεις στα ΙΧ


Τα πάνω-κάτω έρχονται από την Τετάρτη και στην αγορά του αυτοκινήτου με τις αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, που πλέον θα υπολογίζονται με βάση την αξία λιανικής προ φόρων, ενώ θα επιβάλλεται και περιβαλλοντικό τέλος ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, αμέσως μετά την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, οι τιμές των αυτοκινήτων σε συνδυασμό και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% θα αυξηθούν σημαντικά για τα αυτοκίνητα που η αξία τους είναι άνω των 15.000 ευρώ και έχουν εκπομπές ρύπων πάνω από 120 γραμμάρια CO2, ενώ αντιθέτως στα σημερινά επίπεδα με την ισχύ της απόσυρσης ή και χαμηλότερα θα πέσουν οι τιμές για τα φθηνά και με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες ΙΧ.
 
Και όλα αυτά την ώρα που σε λίγα 24ωρα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί-εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών "κόκκινων" δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Ως τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι οι αντικειμενικές. Την αποτίμηση θα κάνει ειδικός εκτιμητής, η αποζημίωση του οποίου θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΟΥ ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ, ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ!

Ίσως η διασημότερη σκηνή της ταινίας «Άρωμα Γυναίκας» είναι το τανγκό που χόρεψε ο Αλ Πατσίνο με την πανέμορφη Γκαμπριέλ Ανουάρ. Η μουσική που συνοδεύει τον αξέχαστο χορό τους έχει τίτλο «Por una cabeza» και συνθέτης της είναι ο αργεντίνος μουσικός Κάρλος Γκαρντέλ. 
Ο Αλ Πατσίνο υποδύθηκε τον Φρανκ Σλέιντ, έναν απόστρατο αντισυνταγματάρχη που τυφλός και εθισμένος στο αλκοόλ, γίνεται ο μέντορας ενός νεαρού. Είναι ο συνεσταλμένος Τσάρλι Σιμς (Κρις Ο’Ντόνελ), ο οποίος αρχικά δυσκολεύεται να προσεγγίσει τον τραχύ και αλαζονικό στρατιωτικό. Ο τίτλος της ταινίας, «Άρωμα Γυναίκας», αναφέρεται στην ικανότητα του Σλέιντ να εντοπίζει τις όμορφες γυναίκες μόνο από το άρωμά τους. Έτσι γνωρίζει και την πανέμορφη Ντόνα, την οποία υποδύεται η Βρετανή ηθοποιός Γκαμπριέλ Ανουάρ, η οποία περιμένει τον φίλο της σε ένα ακριβό εστιατόριο. 
Ο Σλέιντ, συνοδευόμενος πάντα από τον νεαρό Τσάρλι, την πλησιάζει και της ζητά να χορέψουν τανγκό. Η κοπέλα διστάζει αλλά ο Πατσίνο την καθησυχάζει λέγοντας ότι θα την καθοδηγήσει αυτός. Η Ντόνα, σύμφωνα με το σενάριο δέχεται και ο σκηνοθέτης χαρίζει στον κινηματογράφο έναν από τους ομορφότερους χορούς, με τον Αλ Πατσίνο να είναι απολαυστικός και να κερδίζει το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου και η ταινία «Άρωμα Γυναίκας», το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.... 

ΠΗΓΗ:mixanitouxronou.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ:ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΠΟΥΛΙΔΟ

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κος Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης για την υπόθεση του Άλαν Πουλίδο, που όπως είναι γνωστό, είχε αίσιο τέλος.
Αναλυτικά η δήλωση του Κου
Τέρενς Κουίκ:
 «Χθες νωρίς το βράδυ, ο Ολυμπιακός με γραπτό μήνυμα του Διευθυντή Επικοινωνίας Κώστα Καραπαπά, μου ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης, με παροχή στοιχείων επαφής, προκειμένου η ΠΑΕ να έρθει σε επικοινωνία τόσο με τον πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα όσο και με τον Έλληνα πρέσβη στην πόλη του Μεξικού.
Με τη βοήθεια του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τα αιτηθέντα στοιχεία δόθηκαν σε άμεσο χρόνο, έτσι ώστε η ΠΑΕ Ολυμπιακός να μπορεί να συντονίσει τις δικές της ενέργειες για την τύχη του ποδοσφαιριστή της, μιλώντας απευθείας με τις διπλωματικές Αρχές που έκρινε απαραίτητο.
Επικοινωνώντας τηλεφωνικά για δεύτερη φορά αργά χθες το  βράδυ με τον Κο Καραπαπά, τον διαβεβαίωσα ότι ήμουν στη διάθεση του Ολυμπιακού σχετικά με την υπόθεση Πουλίδο, στα πλαίσια των προβλεπομένων καθηκόντων μου.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η απαγωγή του διεθνούς Μεξικανού ποδοσφαιριστή είχε αίσιο τέλος και προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών για την αμεσότητα της αντίδρασής του».
ΠΗΓΗ:news.makedonias.gr

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

«Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά, όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.
<<Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου>>, υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν.
«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε» ανέφερε. 
Όσον αφορά τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις offshore που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα φέρνοντας ως παράδειγμα τον Παύλο Χαϊκάλη. «Του στοίχισε τη θέση του στη Βουλή, δεν είχε εξωχώριο εταιρεία, είχε εταιρεία στην Κύπρο για να διαχειρίζεται τα κέρδη από τη δραστηριότητά του εκεί», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. 
«Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε» επισήμανε, και πρόσθεσε για την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».
«Οι εργοδοτικές οργανώσεις μου είπαν δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά. 

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ολοκληρώνουν το ναυπηγικό πρόγραμμα των υποβρυχίων Type 214, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού,  ενώ παράλληλα προχωρά στην αναβάθμιση τριών εκσυγχρονισμένων φρεγατών του κλάσης Έλλη, ώστε να μπορούν να δέχονται και να υποστηρίζουν ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα τύπου S-70B Aegean Hawk.
Έτσι μετά την ένταξη σε επιχειρησιακή χρήση των υποβρυχίων  ΠΙΠΙΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ, το Σεπτέμβριο του 2015, το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ, το τρίτο εν σειρά που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό, εντάχτηκε σε υπηρεσία στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Το υποβρύχιο πέρασε τους προηγούμενους μήνες  με επιτυχία τα δύσκολα και απαιτητικά σενάρια δοκιμών.
Το τέταρτο υποβρύχιο του ναυπηγικού προγράμματος, το ΚΑΤΣΩΝΗΣ, πρόκειται να καθελκυστεί στις αρχές Ιουνίου και να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές στα μέσα του επόμενου μήνα, με στόχο το υποβρύχιο να ενταχτεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2016.
Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ αποτελεί πραγματικό ένα μεγάλο άθλο για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και το προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού τον Μάρτιο του 2014 όταν ξεκίνησε εκ νέου η ναυπήγηση των υποβρυχίων οι προσδοκίες για το τελευταίο ήταν χαμηλές λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το υποβρύχιο. Αρκετά από τα υποσυστήματα του ΚΑΤΣΩΝΗΣ είχαν αξιοποιηθεί για την υποστήριξη της λειτουργίας των υπολοίπων τριών υποβρυχίων, ενώ άλλα υποσυστήματα δεν είχαν καν παραδοθεί από τους κατασκευαστές. Χάρις όμως στον προσεγμένο και ρεαλιστικό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού τα χρήματα που δεσμεύτηκαν για το εν λόγω πρόγραμμα αξιοποιήθηκαν σωστά και σήμερα το υποβρύχιο είναι έτοιμο για να δοκιμαστεί και να ενταχτεί στο Στόλο.
Ουσιαστικά στις αρχές του 2017 το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τον πιο σύγχρονο και ισχυρό στόλο υποβρυχίων στην Μεσόγειο με 3 υποβρύχια Type 209/110 (ΝΗΡΕΥΣ, ΤΡΙΤΩΝ, ΠΡΩΤΕΥΣ) και 3 Type 209/1200  (ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, ΠΟΝΤΟΣ), στα οποία τοποθετούνται νέοι συσσωρευτές, το υποβρύχιο Type 209/1400 ΩΚΕΑΝΟΣ και τα τέσσερα υποβρύχια Type 214, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
Όμως οι προσπάθειες του Πολεμικού Ναυτικού για την αναβάθμιση των μέσων του δεν σταματούν εδώ. Αυτή την περίοδο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται δύο φρεγάτες κλάσης Έλλη, στις οποίες πραγματοποιούνται εργασίες ενίσχυσης, τροποποίησης και πιστοποίησης του ελικοδρομίου, καθώς και του υποστέγου φιλοξενίας του ελικοπτέρου, ώστε τα πλοία να μπορούν να δέχονται και να υποστηρίζουν ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου S-70B Aegean Hawk.
Συνολικά τρεις φρεγάτες θα αναβαθμιστούν ώστε να δέχονται και να εξυπηρετούν ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk στην θέση των παλαιών ΑΒ-212ASW.
Πρόκειται για τις φρεγάτες Ναυαρίνον, Θεμιστοκλής και Νικηφόρος Φωκάς. Τα τρία συγκεκριμένα πλοία της κλάσης Έλλη, έχουν υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού την περίοδο 2006-2010 και πάλι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Με την νέα παρέμβαση των τεχνικών του Πολεμικού Ναυτικού τα τρία πλοία αποκτούν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, αφού θα μπορούν να υποστηρίξουν και τα δύο ελικόπτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Σημειώνεται ότι το ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk μπορούσε να υποστηριχτεί μέχρι σήμερα μόνο από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO-200HN Mod.3.
Το έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και το προσωπικό των Ναυπηγείων είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό. Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων Type 214AIP και του ΩΚΕΑΝΟΥ χωρίς την άμεση και ουσιαστική βοήθεια των Γερμανών κατασκευαστών, αποδεικνύει το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των Ναυπηγείων και της υψηλή κατάρτιση των ανθρώπων, που πάνω από δύο χρόνια αγωνίζονται να αξιοποιήσουν τα πολύτιμα αυτά υποβρύχια που αποκτήθηκαν με το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Με σεβασμό στα χρήματα του Ελληνικού λαού, το Πολεμικό Ναυτικό και οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά, πραγματοποίησαν ένα θαύμα που όμως δεν έχει μέχρι σήμερα τύχει της αναγνώριση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των 3 υποβρυχίων Type 214AIP και του ΩΚΕΑΝΟΥ, ήταν η υπόσχεση που είχαν δώσει στην Πολιτεία και έπρεπε να τηρήσουν. Για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν το καθήκον τους και το στοίχημα που είχαν βάλει με όσους αμφέβαλαν ότι θα τα καταφέρουν.
Όμως και οι δύο δικαιούνται την ηθική αναγνώριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το έργο που επιτέλεσαν, μια αναγνώριση όμως που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει.

ΠΗΓΗ:xaidarisimera.blogspot.gr

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΠΟΥΛΙΔΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ

Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή του Άλαν Πουλίδο, καθώς ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού βρέθηκε ζωντανός και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Βικτόρια για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Επιβεβαιώνει και ο Ολυμπιακός.
Όπως μετέδωσε πρώτο ένα τοπικό Μέσο, τέλος καλό, όλα καλά για τον επιθετικό του Ολυμπιακού, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής στην πατρίδα του στο Μεξικό.
Οπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε και από τις επίσημες πηγές της περιοχής, ο Άλαν Πουλίδο έπειτα από επιχείρηση που έγινε στα Νότια της πόλης που έγινε η απαγωγή βρέθηκε ζωντανός μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα).
Έτσι η περιπέτεια του Μεξικανού φορ του Ολυμπιακού έχει αίσιο τέλος, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Αρχών μαζί του φέρεται να πιάστηκε τραυματισμένος και ένας από τους απαγωγείς του.
Αυτή την ώρα ο Άλαν Πουλίδο βρίσκεται στο νοσοκομείο της Βικτόρια για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς φέρεται να είναι ελαφρά τραυματισμένος.
Την είδηση για την απελευθέρωση του Πουλίδο επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπός του, Φελίπε Αγιάλα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πουλίδο απελευθερώθηκε, είναι καλά». 
ΠΗΓΗ:news.makedonias.gr

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ,ΠΟΥΛΙΔΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ,ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Άφαντος ο άσος του Ολυμπιακού από το βράδυ του Σαββάτου - Λέγεται ότι τηλεφώνησε στην οικογένειά του ζητώντας βοήθεια - Πηγές ανέφεραν πως τις τελευταίες ημέρες ο παίκτης δεχόταν απειλές 

Σοκ στο Μεξικό με τον Άλαν Πουλίδο του Ολυμπιακού, καθώς τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε θύμα απαγωγής στη γενέτειρά του, στην πόλη Σιουδάδ Βικτόρια. Ήδη, οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρεθούν οι δράστες, όπως αναφέρει το gazzetta.gr!

Σύμφωνα με τις πρώτες, κάπως συγκεχυμένες, πληροφορίες, ήταν η οικογένεια του παίκτη που ενημέρωσε την αστυνομία για την εξαφάνιση του Άλαν, υποτίθεται μετά από ένα τηλεφώνημα του ίδιου. Ο Πουλίδο φέρεται να επικοινώνησε με τους οικείους του και, εναγωνίως, τους ενημέρωσε ότι έχει απαχθεί από αγνώστους. 

Την τελευταία φορά που εθεάθη από τους συγγενείς του, ο Άλαν Πουλίδο οδηγούσε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ταξίδευε, προφανώς για αναψυχή, στην ευρύτερη περιοχή της Σιουδάδ Βικτόρια και την επαρχία της Ταμαουλίπας, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αδερφό του «ερυθρόλευκου» ποδοσφαιριστή, Αρμάντο, ο Πουλίδο βρισκόταν σε πάρτι που είχε σχέση με την εταιρεία της συντρόφου του, το οποίο ξεκίνησε γύρω στις 19:00 τοπική ώρα. Περίπου στις 23:30, η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής και ότι κινδυνεύει. Την απαγωγή επιβεβαίωσε και επισήμως ο αδερφός του.

Σύμφωνα με σύνδεσμο του Άλαν Πουλίδο στην Ελλάδα, οι συγγενείς του πιστεύουν ότι κρατείται από συμμορίες που απαγάγουν οικονομικά επιφανείς ανθρώπους στο Μεξικό, ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρχει εμπλοκή της πρώην ομάδας του, Τίγκρες, με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία εξαιτίας της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό.

Όπως αναφέρεται στο Μεξικό, στο ζευγάρι είχαν στήσει ενέδρα έξι κουκουλοφόροι, οι οποίοι φόρεσαν κουκούλες στον Πουλίδο και τη σύντροφό του. Λίγα μέτρα μετά, μπροστά σε μία πλατεία, οι δράστες άφησαν ελεύθερη την κοπέλα και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Πηγές κοντά στην αστυνομία, αλλά και πληροφοριοδότες ανέφεραν πως τις τελευταίες ημέρες ο Πουλίδο είχε απειληθεί έντονα... 

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό δια ξηράς και από αέρος προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα οι δράστες και να γυρίσει σώος και αβλαβής σπίτι του ο Πουλίδο.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την ηγετική της θέση. Ο ελληνόκτητος στόλος ελέγχει το 30,14% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων, το 21,18% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων χύδην φορτίων και το 16,61% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.

Αλλά, μεσοπρόθεσμα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αναμένεται να παραμείνουν μεγάλες. Οι ναυλαγορές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με στασιμότητα στην ανάπτυξη των οικονομιών των μεγάλων χωρών και με ανάγκη αυστηρής πειθαρχίας στη διαχείριση της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταφορικής ικανότητας. Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), επισημαίνοντας πως οι σωρευτικές εισροές από τη ναυτιλία στο ισοζύγιο πληρωμών τα τελευταία 10 χρόνια (2006-2015) ανέρχονται περίπου στα 142 δισ. ευρώ.

Ομως «οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν επηρεάσει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών και ιδιαίτερα τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τη ναυτιλία», τονίζει. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών ανήλθαν στα 6,42 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, που ήταν 6,29 δισ. ευρώ. Ομως στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου οι εισροές ξένου συναλλάγματος ήταν μόλις 3,54 δισ., σημειώνοντας μείωση σχεδόν 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (6,84 δισ.). «Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων και της πολιτικοοικονομικής αστάθειας», εξηγεί η ΕΕΕ. Συνολικά, το 2015 οι εισροές ανήλθαν σε 9,97 δισ., σημειώνοντας μείωση 24% σε σχέση με το 2014 (13,13 δισ.).

Παρά τις δυσμενείς εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες, η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Ο στόλος της, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΕΕΕ, ανέρχεται σε 4.585 πλοία (άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 341,17 εκατ. τόνων (dwt), αύξηση 22% σε σχέση με το 2014. Αντιπροσωπεύει έτσι το 19,63% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα και το 49,96% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αμφότερα τα μερίδια παρουσιάζουν ανοδική πορεία συγκρινόμενα με τα προηγούμενα έτη. Ομως το 2015 η ελληνική σημαία αριθμούσε μόλις 770 πλοία (άνω των 1.000 gt) και κατέχει μόλις την έβδομη θέση διεθνώς και τη δεύτερη στην Ευρώπη .

«Οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν την ανανέωση του στόλου τους, επενδύοντας σε σύγχρονα, τεχνολογικά προηγμένα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, με τάση προς μεγαλύτερα πλοία κατά μέσον όρο», σημειώνει η ΕΕΕ. Το ηλικιακό προφίλ της ελληνικής σημαίας το 2015 ήταν 13,2 έτη και του ελληνόκτητου στόλου 11,2 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου στόλου ήταν 14,4 έτη. Παρά τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης και την ασταθή ναυλαγορά, οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 407 πλοία (άνω των 1.000 gt). Από αυτά τα 221 είναι δεξαμενόπλοια, που αντιστοιχούν στο 25,88% της παγκόσμιας χωρητικότητας υπό παραγγελία.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, πάντως, κάνουν την ΕΕΕ να εμφανίζεται επιφυλακτική: «Γεωπολιτικές εντάσεις, υψηλότερο λειτουργικό κόστος και κόστος συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, αυξημένο κόστος δανεισμού και περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση επιτείνουν τη ζοφερή εικόνα, ενώ επιπρόσθετες προκλήσεις αποτελούν οι συνέπειες της συμφωνίας της Συνδιάσκεψης του Παρισιού περί κλιματικής αλλαγής και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η οικονομική αναδιάρθρωση της Κίνας και άλλων οικονομιών αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς προσανατολίζονται ολοένα και και περισσότερο στον κλάδο των υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες αληθείς επιχειρηματικούς τομείς, που αποτελείται κατά βάση από μικρομεσαίες μη εισηγμένες ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως οικογενειακής δομής. Είναι σημαντικό τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου να κατανοηθούν και να υποστηριχθούν», υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της ΕΕΕ.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ Ο ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ!!!

Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που φιλοξενείται στην Βέρνη, κατέκτησε για δεύτερη σερί χρονιά, ο Λευτέρης Πετρούνιας. 

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής, στον τελικό (το πρόγραμμά του είχε βαθμό δυσκολίας 6.800) συγκέντρωσε 15.866 βαθμούς και βρέθηκε στην κορυφή του βάθρου των νικητών, αφήνοντας στην δεύτερη τους Ρώσο Ντένις Αμπλιάζιν (15.633) και Βαχάν Νταβτιάν (15.633) από την Αρμενία.

Μάλιστα εκτός από τη νίκη του αυτή, ο Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος αθλητής που καταφέρνει να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο του μετά από 20 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1996 και από τον θρύλο του αθλήματος, Γιούρι Κέκι, ο οποίος κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για 4η σερί φορά, κανένας άλλος αθλητής δεν είχε καταφέρει να διατηρήσει το «στέμμα» του. Το έκανε σήμερα ο μεγάλος Έλληνας αθλητής, Λευτέρης Πετρούνιας!

Η τελική κατάταξη στον τελικό των κρίκων:

Λευτέρης Πετρούνιας 15.866
Ντένις Αμπλιάζιν 15.633
Βαχάν Νταχβτιάν 15.633
Λάμπερτους Φαν Χέλντερ 15.566
Κόρτνεϊ Τουλοχ 15.466
Σαμίρ Αϊτ Σαϊντ 15.433
Ντένις Χούσενς 15.233
Ιμπραχίμ Τσολάκ 15.233

ΠΗΓΗ:in.gr

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΥΖΕΛ

32 iταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός ήταν ο απολογισμός της τραγωδίας του Χέιζελ που συγκλόνισε τον κόσμο στις 29 Μαΐου 1985.

Ο απολογισμός του αγώνα Λίβερπουλ - Γουβέντους που δόθηκε στις 29 Μαΐου 1985 στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών, ήταν τραγικός: 39 νεκροί, 600 τραυματίες. 
Γιατί, ως προς το αγωνιστικό μέρος, το γεγονός ότι Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 1985 στέφθηκε η Γιουβέντους, με νίκη 1-0 έναντι της Λίβερπουλ και πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. 
Παρά την τραγωδία ο αγώνας έγινε. 

Ήταν μία από τις σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου
Μία εξέδρα που κατέρρευσε, ένα τσούρμο θεμοκέφαλοι -είναι 1985 και ο χουλιγκανισμός είναι στο απόγειο του- αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων -η ατμόσφαιρα ήταν από νωρίς ηλεκτρισμένη- δημιούργησαν ένα μείγμα εκρηκτικό. 
Το γήπεδο ήταν γεμάτο: 60.000 θεατές, 25.000 για κάθε ομάδα και 10.000 σε «ουδέτερη» ζώνη -στην οποία ωστόσο, υπήρχαν οπαδοί της Γιουβέντους, λόγω των πολλών Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο, αλλά και ορισμένοι της Λίβερπουλ.
Στις εξέδρες των Άγγλων ήταν αρκετοί αυτοί που μπήκαν χωρίς εισιτήριο.
Μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην «ουδέτερη» ζώνη. 
Ο τοίχος καταρρέει, ενώ πολλοί ανεβαίνουν πάνω του, στην ουσία κάνουν «αναρρίχηση». Αρχίζουν οι «συγκρούσεις». 

Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, οδήγησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ  -μετά από σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ- στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων -η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Μικρότερη ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε και πήρε το βίντεο του αγώνα.
Συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συνήθεις ύποπτοι,  γνωστοί χούλιγκαν από το Λίβερπουλ και την ευρύτερη περιοχή. 

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΙΝ 563 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».
Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου,περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, 29 -5 - 2016.

Σήμερα, Κυριακή, 29 Μαίου, γιορτάζει: Θεοδοσία, Θεοδόσω, Ολιβιανός, Ολβιανός, Ολιβία, Ολίβια.

ΠΗΓΗ:eortologio.gr

ΖΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΥΓΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 - 5 - 2016. ΗΠΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ

Ζεστό και υγρό καιρό σε ολόκληρη τη χώρας με τοπικές νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή 29 Μαΐου 2016. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα ορεινά των περιοχών που συνορεύουν με τη Βουλγαρία. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την ήπια μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 12 έως 31 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 29 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 12 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 33 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 28 στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη όπου θα διατηρηθεί το βορειοδυτικό ρεύμα με τις εντάσεις του να φτάνουν τα 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και πρόσκαιρα τοπικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ:meteo.gr

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ 67P/TΣΟΥΡΙΟΥΜΟΦ - ΓΚΕΡΑΣΙΜΕΝΚΟ

Χημικές ουσίες ζωτικές για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη, μεταξύ των οποίων το αμινοξύ γλυκίνη και ο φώσφορος, βασικά συστατικά του DNA και των κυτταρικών μεμβρανών, ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, γνωστό και ως «κομήτη της Ροζέτα».
Η ανακάλυψη ενισχύει το «σενάριο» ότι οι κομήτες ήσαν αυτοί που, πέφτοντας κάποτε στον πλανήτη μας, τον «έσπειραν» με τα πολύτιμα βιομόρια, τα οποία αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της ζωής. Η ιδέα αυτή αντιμάχεται την κυρίαρχη θεωρία ότι η ζωή στη Γη είχε καθαρά γήινη προέλευση, πιθανώς υποθαλάσσια.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Κάθριν Άλτβεγκ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», πραγματοποίησαν την ανακάλυψή τους -την πρώτη άμεση ανίχνευση οργανικών ουσιών σε κομήτη- αναλύοντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και στείλει στη Γη τα επιστημονικά όργανα της «Ροζέτα», της διαστημοσυσκευής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία εδώ και καιρό ακολουθεί κατά πόδας τον κομήτη στο μακρύ ταξίδι του.
Μολονότι πάνω από 100 μόρια έχουν μέχρι σήμερα ανιχνευθεί σε νέφη αερίων και σκόνης του γαλαξία, γνωστά και ως μοριακά νέφη, η γλυκίνη δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά. Επίσης το οργανικό αυτό μόριο δεν είχε βρεθεί στα πάνω από 25 μόρια που είχαν μέχρι τώρα ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα γύρω από τους κομήτες.
Τα όργανα της «Ροζέτα», όμως, ανίχνευσαν τη γλυκίνη στο νέφος αερίων και σκόνης που συνεχώς περιβάλλει τον κομήτη 67Ρ. Το εν λόγω απλό αμινοξύ χρησιμοποιείται από τους ζωντανούς οργανισμούς για τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Ανιχνεύθηκαν επίσης τα πρόδρομα οργανικά μόρια μεθυλαμίνη και αιθυλαμίνη, από τα οποία δημιουργείται η γλυκίνη.
«Τα αμινοξέα βρίσκονται παντού και η ζωή θα μπορούσε να αρχίσει σε πολλά μέρη του σύμπαντος», δήλωσε η Άλτβεγκ. Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη των στοιχείων της «Ροζέτα» και ευελπιστούν ότι θα βρουν και άλλα οργανικά μόρια γύρω από τον κομήτη, έως ότου η αποστολή της ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, με τη διαστημοσυσκευή να συντρίβεται πάνω στον 67Ρ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή κατευθύνεται προς τον Δία.

ΠΗΓΗ:newsonly.gr

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ...

Όσοι μεγαλώσαμε στην Αθήνα σίγουρα το θυμόμαστε...

Τότε στα νότια προάστια (τουλάχιστον την δεκαετία του '80) 2 λούνα παρκ βρίσκονταν στην παραλιακή,το μικρότερο ''Tivoli'' στο Ν.Φάληρο και το ''Ροντέο''..

Οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο ιντερνετ είναι ελάχιστες.

Ευτυχώς όμως έγιναν πολλά γυρίσματα ταινιών στο χώρο του ροντέο,οπότε υπάρχει απο εκεί τουλάχιστον υλικό για να το θυμηθούμε...

Το Ροντέο ήταν ένα θρυλικό λούνα παρκ της πόλης μας.

Είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Ωνάσειου, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, μετακόμισε στο σημείο της παραλίας μας που είναι σήμερα η Όστρια και ο Μπακαλόγατος (εδώ υπάρχουν μαρτυρίες πως πρωτού μεταφερθεί σ'αυτό το σημείο βρισκόταν στην είσοδο της μαρίνας Αλίμου).

Το Ροντέο έγινε αμέσως γνωστό σε όλη την Αθήνα και κάθε Σαββατόβραδο ήταν γεμάτο απο Αθηναίους που ερχόντουσαν με τις οικογένειες τους. Γονείς, παιδιά, νεαροί, μουσική, φασαρία και δυνατά φώτα ήταν πάντα εκεί.

Οι νεαροί κατέβαιναν με την ελπίδα να δουν ωραία κορίτσια και να τα "πειράξουν".

Το λούνα-παρκ χωριζόταν σε δύο μέρη, με δύο ξεχωριστές εισόδους, που όμως ενωνόταν μεταξύ τους. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Λαβύρινθο, το χταπόδι, τη σκοποβολή, τη μπαλαρίνα, τη ρόδα ή το τρενάκι του τρόμου.
Υπήρχε και ένα τεράστιο τελεφερίκ με καρέκλες που σε έκανε βόλτα σε όλο το πάρκο.

Ποιος όμως ξεχνά το έντερπραιζ, τα συγκρουόμενα και το ταψί.

Το ταψί δεν διέθετε ζώνες ασφαλείας και έπρεπε να κρατιέσαι σφιχτά για να μη βρεθείς στη μέση του. Ειδικά αν κάποια κοπέλα φορούσε φούστα, τότε τα πράγματα δυσκόλευαν.

Ωστόσο, η αίγλη του σταμάτησε το 1986 όταν έγινε ένα δυστύχημα στο έντερπραιζ.

Μία κοπέλα έπεσε και ως συνέπεια είχε να απομακρύνει σταδιακά τον κόσμο απο το λούνα πάρκ. Σε συνδυασμό με τα υψηλά τέλη που πλήρωνε στο Δήμο, η επιχείρηση ένα χρόνο μετά αποφάσισε να σταματήσει. 
Ο ιδιοκτήτης του, κύριος Ρίμπας, συνέχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Βάρκιζα, ανοίγοντας το επίσης θρυλικό κλαμπ, Ribas.

Το Ροντέο έφυγε από την περιοχή το 1987. Ήταν όμως τέτοια η δόξα που γνώρισε, που για αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμό του, ο κόσμος συνέχιζε να αποκαλεί « ροντέο» όλα τα λούνα-παρκ!!

ΠΗΓΗ:memorylifegr.blogspot.gr