Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΥΖΕΛ

32 iταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός ήταν ο απολογισμός της τραγωδίας του Χέιζελ που συγκλόνισε τον κόσμο στις 29 Μαΐου 1985.

Ο απολογισμός του αγώνα Λίβερπουλ - Γουβέντους που δόθηκε στις 29 Μαΐου 1985 στο γήπεδο Χέιζελ των Βρυξελλών, ήταν τραγικός: 39 νεκροί, 600 τραυματίες. 
Γιατί, ως προς το αγωνιστικό μέρος, το γεγονός ότι Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 1985 στέφθηκε η Γιουβέντους, με νίκη 1-0 έναντι της Λίβερπουλ και πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. 
Παρά την τραγωδία ο αγώνας έγινε. 

Ήταν μία από τις σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου
Μία εξέδρα που κατέρρευσε, ένα τσούρμο θεμοκέφαλοι -είναι 1985 και ο χουλιγκανισμός είναι στο απόγειο του- αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων -η ατμόσφαιρα ήταν από νωρίς ηλεκτρισμένη- δημιούργησαν ένα μείγμα εκρηκτικό. 
Το γήπεδο ήταν γεμάτο: 60.000 θεατές, 25.000 για κάθε ομάδα και 10.000 σε «ουδέτερη» ζώνη -στην οποία ωστόσο, υπήρχαν οπαδοί της Γιουβέντους, λόγω των πολλών Ιταλών μεταναστών στο Βέλγιο, αλλά και ορισμένοι της Λίβερπουλ.
Στις εξέδρες των Άγγλων ήταν αρκετοί αυτοί που μπήκαν χωρίς εισιτήριο.
Μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην «ουδέτερη» ζώνη. 
Ο τοίχος καταρρέει, ενώ πολλοί ανεβαίνουν πάνω του, στην ουσία κάνουν «αναρρίχηση». Αρχίζουν οι «συγκρούσεις». 

Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, οδήγησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ  -μετά από σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ- στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων -η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Μικρότερη ήταν η τιμωρία που επιβλήθηκε στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε και πήρε το βίντεο του αγώνα.
Συνέλαβε 27 άτομα με την υποψία της ανθρωποκτονίας -οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συνήθεις ύποπτοι,  γνωστοί χούλιγκαν από το Λίβερπουλ και την ευρύτερη περιοχή. 

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου