Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Sell off στα χρηματιστήρια μετά το Brexit!!

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.
Στο ΧΑΑ το brexit προκάλεσε κραχ με τον γενικό δείκτη στις 10:35 να σημειώνει πτώση της τάξης του -15,44% και να διαμορφώνεται στις 522,30 μονάδες.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.
Με βουτιά 7,92% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση --ένα σοκ για τους επενδυτές όμοιο με αυτό που υπέστησαν με την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες.
Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.
Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 102,50 γεν και του ευρώ στα 113,30 γεν.

Από νωρίς φάνηκε το sell off

Τρικυμία προκαλούν στις αγορές και τη στερλίνα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Βρετανία.
Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit που διεξήχθη χθες στη χώρα. 
Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά την ώρα που τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit και το 48% υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. 
Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να σημειώσει αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. 
«Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Έχει προχωρήσει σε ευρύ σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης και εργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, άλλες και εγχώριες αρχές και κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού». 
"Η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες", σημείωσε η πηγή αυτή.
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, φθάνοντας στις 14.890,56 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 8,3%.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%.
Στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε σε μια ισοτιμία 1:146 έναντι του γεν, υφιστάμενη πτώση 7,6% σήμερα, ενώ καταβαραθρωνόταν έναντι του δολαρίου, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση της έναντι του νομίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μια ημέρα. Στις 05:59 η ισοτιμία της προς το δολάριο έφτανε στο 1.3525, καταγράφοντας πτώση 9%, ενώ 9 λεπτά αργότερα άγγιξε το 1.3459, το χαμηλότερο σημείο της από το 1985!
Το αμερικανικό νόμισμα στις 05.45 ώρα Ελλάδος βρέθηκε κάτω από τα 100 Γεν. 
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.
Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Πηγή thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου