Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Κος ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΙΛΗΣ:Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ!!

Την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κος Μιχάλης Μαΐλλης σε συνέντευξη του στην EurActiv.gr.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, ο Κος Μαΐλλης δήλωσε: <<Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από 7 χρόνια κρίσης, εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Δυστυχώς, η κοινωνία μας, όπως και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να παραδεχθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Ως εκ τούτου, καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο – υλοποιήσιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την ύφεση. Η Ελλάδα χρειάζεται, άμεσα, το σχεδιασμό ενός δυναμικού αναπτυξιακού προγράμματος που να επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού, σε νέα επενδυτικά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από το εξωτερικό και στην προοπτική της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποία να στοχεύουν στο εξωτερικό. Ανάλογες πρωτοβουλίες είναι οι μόνες που θα μας οδηγήσουν στην ποιοτική και ταχεία αύξηση του ΑΕΠ επιλύοντας τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο. Όμως, τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο στην αύξηση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, καθότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να χαλούν το κλίμα στην αγορά, να διώχνουν επενδυτές, να προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, να σκοτώνουν την ανάπτυξη και, φυσικά, να επιδρούν αρνητικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις>>.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κος Μαΐλλης εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την οικονομική κρίση αν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις διευκρινίζοντας ωστόσο πως <<όταν αναφερόμαστε σε μεταρρυθμίσεις εννοούμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές, την κατάργηση του "γρηγορόσημου", τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης του επιχειρείν, την οργάνωση ενός διαφανούς συστήματος εκτέλεσης των κρατικών προμηθειών, όπως και την αναμόρφωση των δομών του δημοσίου ώστε να καταστεί περισσότερο παραγωγικό>>.
<<Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προκειμένου να πράξουμε τα αυτονόητα, θα πρέπει να τα αποτυπώσουμε σε μια μνημονιακή σύμβαση. Αν μάλιστα υλοποιούσαμε μόνοι μας όλα τα προαναφερόμενα, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα είχε εξέλθει της ύφεσης δίχως τη βοήθεια κανενός>>, τονίζει.
Πρόσφατα, πάντως, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εγκαινίασε μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσέλκυση επενδύσεων. Πρόκειται για την Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων που δημιουργήθηκε ώστε από κοινού οι  εκπρόσωποι  του ευρωπαϊκού επιχειρείν να επικοινωνήσουν τόσο στην Ελληνική κυβέρνηση όσο και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη.
O Κος Μαΐλλης εξηγεί ότι τα διμερή Εμπορικά Επιμελητήρια με τη συνέργειά τους αυτή αποσκοπούν στο να μεταφέρουν το μήνυμα ότι με κοινές δράσεις μπορεί να ενισχυθεί η δυναμική στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η οργάνωση ενός θεσμικού εταίρου της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις στήριξης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και προβολής των συμφερόντων των Ευρωπαίων επενδυτών στην Ελλάδα, αλλά και να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει αναλάβει για το πρώτο εξάμηνο του 2016 την Προεδρεία διαεπιμελητηριακής Ένωσης, προτίθεται να πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία θα λάβουν μέρος παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ενώ θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσουν αναπτυξιακά επιτεύγματα (best practices) σε υποψήφιους επενδυτές.
Ερωτηθείς για τις δράσεις που θα αναλάβει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας του στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων, ο Κος Μαΐλλης ανέφερε:<<Πέρα από την πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, στην οποία μόλις αναφέρθηκα, η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας μιας ακόμη εκδήλωσης, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, στην οποία έχει κλήθει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, όπου θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας, ενώ θα ακολουθήσει ένας ανοιχτός διάλογος με τις επιχειρήσεις -μέλη των έξι ευρωπαϊκών διμερών φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων σχεδιάζει τη δημιουργία ενός "εγχειριδίου επιχειρηματικότητας", προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν στον εξαγωγικό και επενδυτικό τομέα οι έξι χώρες  που εκπροσωπούνται από τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και μετέχουν στην Ένωση Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων>>.
ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου