Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ!

Απλή Περιποίηση
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι η ενστικτώδες συμπεριφορά ενός σκύλου που έχει τραυματιστεί είναι να καθαρίζει τις πληγές του γλείφοντας τες. Σ’ αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και μείς κάνοντας ότι θα κάναμε και στον εαυτό μας. Καθαρίζουμε την πληγή καλά από χώματα και στη συνέχεια την απολυμαίνουμε με κάποιο αντισηπτικό.
Βαθύτερα Τραύματα
Όταν το τραύμα ξεπερνά αυτό της απλής γρατζουνιάς και υπάρχει αιμορραγία, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να την σταματήσουμε. Αρχικά προσπαθούμε να κρατήσουμε τον σκύλο ήρεμο μιλώντας του γλυκά ώστε να μην φοβάται, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι ή αποστειρωμένη γάζα αν είναι δυνατόν και ασκούμε πίεση πάνω στο τραύμα ώστε να σταματήσουμε την αιμορραγία. Αν διακρίνουμε ότι υπάρχει κοπή αρτηρίας η οποία φαίνεται όταν το αίμα ξεπηδά με τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς, τότε θα πρέπει να φτιάξουμε έναν αιμοστατικό επίδεσμο. Παίρνουμε ένα κομμάτι ύφασμα και το ενώνουμε, τοποθετώντας το σε σημείο ανάμεσα από το τραύμα και την καρδιά. Ένα μικρό ξυλαράκι ή ένα στυλό αρκεί ώστε να το περάσουμε και γυρίζοντας το να σφίξουμε τον επίδεσμο, όχι όμως πολύ δυνατά.
Και στις δύο περιπτώσεις η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να μεταφέρουμε τον σκύλο στον κτηνίατρο, καθώς στην πρώτη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί μόλυνση, ενώ στη δεύτερη ο χρόνος που μας δίνει ο αιμοστατικός επίδεσμος είναι μόνο 10 λεπτά.
Ατύχημα Δηλητηρίασης
Πολλές φορές οι σκύλοι λόγω περιέργειας δοκιμάζουν ότι βρουν μπροστά τους. Αν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας έχει φάει κάτι δηλητηριώδες, μην κάνετε καμία προσωπική διάγνωση. Ταυτοποιήστε το προϊόν το οποίο έφαγε και μεταφέρετε τον κατευθείαν στον κτηνίατρο.
ΠΗΓΉ  © Dogscity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου