Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς προσφύγων

«Αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων» τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του 

Tον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή και τα δύο πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε παιδιά από τη Συρία στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

«H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεδομένου ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού, της ηπατίτιδας Α, ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων» τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να  προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στα παιδιά.

Καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής και η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής-ύδρευσης-αποχέτευσης).

ΠΗΓΗ http:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου